Nova pravila

Koliko dugo studenti mogu raditi nakon diplome, iz najnovije obavijesti SC-a potpuno je nejasno

Studentski Centar u Zagrebu

Promjene koje se odnose na rad posredstvom studentskoga servisa sve su češće, a prema ovoj su, ako je zaista točna, neki studenti povlašteniji u odnosu na druge.

Iako je opće poznata činjenica da studenti nakon obrane diplomskog rada imaju pravo sljedeća tri mjeseca raditi posredstvom student servisa, što se regulira donošenjem potvrde o završetku studija u nadležni studentski centar, u posljednje je vrijeme puno promjena koje se odnose na studentski rad. Jedna je od njih naglašena i posljednjom objavom koja je osvanula na stranicama Studentskog centra Zagreb.

Studenti/ice koji su diplomirali ili će diplomirati tijekom ak.god. 2018./2019. ostvaruje pravo na obavljanje studentskih poslova do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, stoji u objavi na stranicama zagrebačkog Student servisa, čiji nastavak glasi: Student/ica koji će diplomirati tijekom rujna, ostvaruje ovo pravo do isteka tri mjeseca od datuma završetka studija, uz uvijet

- nemam zasnovan radni odnos,

- ne obavljam samostalnu djelatnost obrta,

- ne obavljam slobodno zanimanje,

- ne obavljam djelatnost poljoprivrede i šumarstva.

Screenshot

Iako je trebala biti obavijesna, ova je objava korisnike student servisa poprilično zbunila. Ako student/ica koji/a diplomira tijekom ak. god. 2018/2019. ostvaruje pravo na rad do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, kako stoji u obavijesti, znači li to da netko tko diplomira u veljači 2019. godine ima pravo raditi sljedećih 7 mjeseci, dok netko drugi, tko svoj diplomski rad obrani u rujnu 2019. ima pravo raditi tijekom sljedeća tri mjeseca? 

Što je SC ovime htio poručiti, potpuno je nejasno, a mi smo im poslali upit kako bismo saznali radi li se o nepažnji osobe koja je obavijest pisala ili su neki studenti zaista u povlaštenijem položaju u odnosu na druge. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Komentari na članak

Vezani članci

Ugovor

Studentski rad

Šire se lažne vijesti: Još nije usvojen novi Zakon o obavljanju studentskih poslova!

Premda je u sklopu pojedinih studentskih medija izašla obavijest da je konačno usvojen novi zakon, isti još treba proći 2. čitanje i glasanje u Saboru.  

Studenti

Drugo čitanje

Nekoliko se sati raspravljalo o prijedlogu Zakona o obavljanju studentskih poslova; glasanje u petak

Zastupnici su pohvalili to što je inicijativa za njegovim donošenjem došla od samih studenata. Iako u sabornici nije bilo mnogo zastupnika, raspravljalo se nekoliko sati. Osim povećanja minimalne naknade na 21,50 kuna po satu, pozitivno su ocijenili i povećanje naknade za rad nedjeljom, noću i blagdanima te za prekovremeni rad. Međutim, istaknuli su kako je zakon propustio definirati što je to prekovremeni studentski rad. Slažu se da bi i izvanredni studenti koji nisu u radnom odnosu trebali dobiti mogućnost rada preko studentskih servisa.

https://pixabay.com/en/writing-pen-man-ink-paper-pencils-1149962/

Studentski rad

Doneseni pravilnici o posredovanju, Zakon o obavljanju studentskih poslova konačno potpun

Donesenim pravilnicima za studente koji rade definiran je oblik i sadržaj studentskog ugovora, a načini izdavanja ugovora ostaju nepromijenjeni.

rijeka

Sveučilište u Rijeci

Riječki studenti 5. lipnja biraju nove članove studentskog zbora; kandidature u tijeku

U tijeku su kandidature budućih novih članova Studentskog zbora u Rijeci, podnose se najkasnije 15 dana prije održavanja glasovanja.

Kune

Financijska podrška

Stipendije u mjesečnom iznosu od 1500 kn studentima prirodnih, tehničkih i biomedicinskih znanosti

Raspisan je natječaj za dodjelu stipendija studentima s prebivalištem u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Rok za prijavu je 19. lipnja.