Nova pravila

Koliko dugo studenti mogu raditi nakon diplome, iz najnovije obavijesti SC-a potpuno je nejasno

Studentski Centar u Zagrebu

Promjene koje se odnose na rad posredstvom studentskoga servisa sve su češće, a prema ovoj su, ako je zaista točna, neki studenti povlašteniji u odnosu na druge.

Iako je opće poznata činjenica da studenti nakon obrane diplomskog rada imaju pravo sljedeća tri mjeseca raditi posredstvom student servisa, što se regulira donošenjem potvrde o završetku studija u nadležni studentski centar, u posljednje je vrijeme puno promjena koje se odnose na studentski rad. Jedna je od njih naglašena i posljednjom objavom koja je osvanula na stranicama Studentskog centra Zagreb.

Studenti/ice koji su diplomirali ili će diplomirati tijekom ak.god. 2018./2019. ostvaruje pravo na obavljanje studentskih poslova do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, stoji u objavi na stranicama zagrebačkog Student servisa, čiji nastavak glasi: Student/ica koji će diplomirati tijekom rujna, ostvaruje ovo pravo do isteka tri mjeseca od datuma završetka studija, uz uvijet

- nemam zasnovan radni odnos,

- ne obavljam samostalnu djelatnost obrta,

- ne obavljam slobodno zanimanje,

- ne obavljam djelatnost poljoprivrede i šumarstva.

Screenshot

Iako je trebala biti obavijesna, ova je objava korisnike student servisa poprilično zbunila. Ako student/ica koji/a diplomira tijekom ak. god. 2018/2019. ostvaruje pravo na rad do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, kako stoji u obavijesti, znači li to da netko tko diplomira u veljači 2019. godine ima pravo raditi sljedećih 7 mjeseci, dok netko drugi, tko svoj diplomski rad obrani u rujnu 2019. ima pravo raditi tijekom sljedeća tri mjeseca? 

Što je SC ovime htio poručiti, potpuno je nejasno, a mi smo im poslali upit kako bismo saznali radi li se o nepažnji osobe koja je obavijest pisala ili su neki studenti zaista u povlaštenijem položaju u odnosu na druge. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Komentari na članak

Vezani članci

Ugovor

Studentski rad

Šire se lažne vijesti: Još nije usvojen novi Zakon o obavljanju studentskih poslova!

Premda je u sklopu pojedinih studentskih medija izašla obavijest da je konačno usvojen novi zakon, isti još treba proći 2. čitanje i glasanje u Saboru.  

Anketa "Jesu li studenti dovoljno plaćeni za svoj rad"

Anketa

Jesu li studenti dovoljno cijenjeni i plaćeni za svoj rad – što ti misliš?

Prošlo je više od pet mjeseci od porasta minimalne satnice za obavljanje studentskih poslova. Jesu li se poslodavci promijenili prema studentima, poštuju li zakonske odredbe ili su im studenti i dalje jeftina radna snaga?

Oglasna ploča studentskog servisa

Profitiraju li zaista svi?

Prodaja studentskih ugovora

Tabu tema prilikom svakog ulaska u prostorije student servisa u Studentskom centru je manipulacija ugovorima. Pod manipulaciju ugovora spadaju apsolutno sve radnje koje nisu povezane sa samim radom studenta, a to su: prodaje ugovora drugim studentima, ljudima izvan studentske sfere ili kompanijama. Naizgled se čini da od takvog posla profitiraju svi, no je li to zbilja tako?

Ugovor, Izvor: Pixabay

Studentski rad

S 85 glasova „za“ Zakon o obavljanju studentskih poslova konačno usvojen

Sa 85 ruku za, Hrvatski je sabor danas donio Zakon o obavljanju studentskih poslova koji jamči minimalnu satnicu, veću naknadu za rad nedjeljom, noću i blagdanima te priznaje pravo rada preko studentskih servisa i izvanrednim studentima.

Kune

Financijska podrška

AgriBioCert dodjeljuje stipendije studentima diplomskog studija biotehničkih znanosti

Dodjeljuju se tri stipendije u iznosu od 700 kn mjesečno za studente diplomskog studija biotehničkih znanosti, usmjerenja Ekološka poljoprivreda. Rok za prijavu je 30. studenoga.