Nova pravila

Koliko dugo studenti mogu raditi nakon diplome, iz najnovije obavijesti SC-a potpuno je nejasno

Studentski Centar u Zagrebu

Promjene koje se odnose na rad posredstvom studentskoga servisa sve su češće, a prema ovoj su, ako je zaista točna, neki studenti povlašteniji u odnosu na druge.

Iako je opće poznata činjenica da studenti nakon obrane diplomskog rada imaju pravo sljedeća tri mjeseca raditi posredstvom student servisa, što se regulira donošenjem potvrde o završetku studija u nadležni studentski centar, u posljednje je vrijeme puno promjena koje se odnose na studentski rad. Jedna je od njih naglašena i posljednjom objavom koja je osvanula na stranicama Studentskog centra Zagreb.

Studenti/ice koji su diplomirali ili će diplomirati tijekom ak.god. 2018./2019. ostvaruje pravo na obavljanje studentskih poslova do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, stoji u objavi na stranicama zagrebačkog Student servisa, čiji nastavak glasi: Student/ica koji će diplomirati tijekom rujna, ostvaruje ovo pravo do isteka tri mjeseca od datuma završetka studija, uz uvijet

- nemam zasnovan radni odnos,

- ne obavljam samostalnu djelatnost obrta,

- ne obavljam slobodno zanimanje,

- ne obavljam djelatnost poljoprivrede i šumarstva.

Screenshot

Iako je trebala biti obavijesna, ova je objava korisnike student servisa poprilično zbunila. Ako student/ica koji/a diplomira tijekom ak. god. 2018/2019. ostvaruje pravo na rad do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, kako stoji u obavijesti, znači li to da netko tko diplomira u veljači 2019. godine ima pravo raditi sljedećih 7 mjeseci, dok netko drugi, tko svoj diplomski rad obrani u rujnu 2019. ima pravo raditi tijekom sljedeća tri mjeseca? 

Što je SC ovime htio poručiti, potpuno je nejasno, a mi smo im poslali upit kako bismo saznali radi li se o nepažnji osobe koja je obavijest pisala ili su neki studenti zaista u povlaštenijem položaju u odnosu na druge. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Komentari na članak

Vezani članci

Sto kuna

Izašao novi pravilnik

SLUŽBENO: Studentski rad oporezuje se na godišnjoj bazi

Rezultat je to dogovora ministra financija Zdravka Marića i predstavnika Hrvatskog studentskog zbora, koji su se sastali sredinom siječnja kako bi riješili brojne probleme koji su se pojavili kod tumačenja novog zakona.

Zgrada Sabora

Studentski rad

Novi pomak u procesu donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova; Nacrt prihvatila dva saborska odbora

12. i 13. lipnja dva su odbora Hrvatskoga sabora, Odbor za zakonodavstvo te Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, velikom većinom izglasala prihvaćanje dugoočekivanog prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova čime je učinjen još jedan korak prema njegovom konačnom usvajanju u Hrvatskom saboru i implementiranju u praksi.

Deset kuna

Sastanak ministra financija i studentskih predstavnika

Studentski rad oporezivat će se na godišnjoj bazi ako zaradite više od 60 600 kuna

Novost je u tome što se, zbog toga što studenti najčešće nemaju stalan posao, poništila odredba po kojoj se oporezivao mjesečni iznos koji je prelazio 5050 kuna. 

Laptop, mobitel, bilježnica

Manje čekanja u redovima u zagrebačkom SC-u

Studentski se ugovori sada mogu izrađivati i preuzimati elektroničkim putem

Elektronička izrada i preuzmanje studentskih ugovora jesu novost Studentskog centra u Zagrebu koja će studentima uštedjeti vrijeme.

Traženje posla (job)

Riječki studentski servis

Studentski poslovi: Sve što vas zanima, a niste sigurni gdje pitati

Brucoš ste ili se jednostavno prvi put susrećete s radom preko Studentskog servisa? Ako niste sigurni kako se prijaviti, gdje tražiti posao i koja su vaša prava, provjerite ovdje. Za vas smo istražili najrelevantnije podatke vezane uz studentski posao za grad Rijeku.