Nova pravila

Koliko dugo studenti mogu raditi nakon diplome, iz najnovije obavijesti SC-a potpuno je nejasno

Studentski Centar u Zagrebu

Promjene koje se odnose na rad posredstvom studentskoga servisa sve su češće, a prema ovoj su, ako je zaista točna, neki studenti povlašteniji u odnosu na druge.

Iako je opće poznata činjenica da studenti nakon obrane diplomskog rada imaju pravo sljedeća tri mjeseca raditi posredstvom student servisa, što se regulira donošenjem potvrde o završetku studija u nadležni studentski centar, u posljednje je vrijeme puno promjena koje se odnose na studentski rad. Jedna je od njih naglašena i posljednjom objavom koja je osvanula na stranicama Studentskog centra Zagreb.

Studenti/ice koji su diplomirali ili će diplomirati tijekom ak.god. 2018./2019. ostvaruje pravo na obavljanje studentskih poslova do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, stoji u objavi na stranicama zagrebačkog Student servisa, čiji nastavak glasi: Student/ica koji će diplomirati tijekom rujna, ostvaruje ovo pravo do isteka tri mjeseca od datuma završetka studija, uz uvijet

- nemam zasnovan radni odnos,

- ne obavljam samostalnu djelatnost obrta,

- ne obavljam slobodno zanimanje,

- ne obavljam djelatnost poljoprivrede i šumarstva.

Screenshot

Iako je trebala biti obavijesna, ova je objava korisnike student servisa poprilično zbunila. Ako student/ica koji/a diplomira tijekom ak. god. 2018/2019. ostvaruje pravo na rad do kraja akademske godine, odnosno do 30. rujna 2019. godine, kako stoji u obavijesti, znači li to da netko tko diplomira u veljači 2019. godine ima pravo raditi sljedećih 7 mjeseci, dok netko drugi, tko svoj diplomski rad obrani u rujnu 2019. ima pravo raditi tijekom sljedeća tri mjeseca? 

Što je SC ovime htio poručiti, potpuno je nejasno, a mi smo im poslali upit kako bismo saznali radi li se o nepažnji osobe koja je obavijest pisala ili su neki studenti zaista u povlaštenijem položaju u odnosu na druge. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentski Centar u Zagrebu

Studentski rad

Obavijest iz Student servisa: neki ugovori više nisu valjani, neke je potrebno brzo poslati na obračun

Ugovori izdani do 30. studenog 2018. ne vrijede, dok se oni izdani u razdoblju od 1. prosinca 2018. do 16. siječnja 2019. godine mogu koristiti za razdoblje do 31. siječnja. Te ugovore poslodavac treba poslati na obračun do 15. veljače.

Ugovor, Izvor: Pixabay

Studentski poslovi

Male tajne studentskih ugovora

Za vas smo istražili što vam je sve potrebno za učlanjivanje u Student servis, gdje sve možete podići studentski ugovor i gdje pronaći dobar posao.

Ugovor, Izvor: Pixabay

Studentski rad

S 85 glasova „za“ Zakon o obavljanju studentskih poslova konačno usvojen

Sa 85 ruku za, Hrvatski je sabor danas donio Zakon o obavljanju studentskih poslova koji jamči minimalnu satnicu, veću naknadu za rad nedjeljom, noću i blagdanima te priznaje pravo rada preko studentskih servisa i izvanrednim studentima.

Čitanje časopisa

Klub studenata sociologije

Časopis Diskrepancija u potrazi je za studentskim autorskim radovima

Uredništvo časopisa Diskrepancija poziva zainteresirane studente da pošalju svoje autorske radove koji bi bili objavljeni u idućem broju. Rok za prijavu je 22. veljače 2020. godine.

Studenti

Drugo čitanje

Nekoliko se sati raspravljalo o prijedlogu Zakona o obavljanju studentskih poslova; glasanje u petak

Zastupnici su pohvalili to što je inicijativa za njegovim donošenjem došla od samih studenata. Iako u sabornici nije bilo mnogo zastupnika, raspravljalo se nekoliko sati. Osim povećanja minimalne naknade na 21,50 kuna po satu, pozitivno su ocijenili i povećanje naknade za rad nedjeljom, noću i blagdanima te za prekovremeni rad. Međutim, istaknuli su kako je zakon propustio definirati što je to prekovremeni studentski rad. Slažu se da bi i izvanredni studenti koji nisu u radnom odnosu trebali dobiti mogućnost rada preko studentskih servisa.