LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademsko nepoštenje

Kad prevaranti prevare prevarante: platila da joj napišu seminarski rad, pa ostala bez rada i bez novca

Studentica koja je odlučila neizvršiti samostalno svoju seminarsku obvezu platila je 300 kn da joj osobe koje stoje iza stranice pisanje-radova.com napišu rad. Ostala je i bez rada i bez novca.

Studentica koja je odlučila neizvršiti samostalno svoju seminarsku obvezu platila je 300 kn da joj osobe koje stoje iza stranice pisanje-radova.com napišu rad. Ostala je i bez rada i bez novca.

Na adresu portala Studentski.hr stiglo je upozorenje za studente da ne nasjedaju na navodnu prevaru na stranici namijenjenoj pisanju akademskih radova. Prema riječima studentice koja nam se javila, platila je da osoba koja stoji iza stranice umjesto nje napiše rad, a nikad ga nije dobila. 

– Pozdrav... samo jedno upozorenje za glupe i naivne studente... poput mene ... Upozorenje na prijevaru – na stranicu https://pisanje-radova.com/ kojima platite i više nikad se ne jave! – napisala nam je.

Tvrdi da je uplatila 300 kn te da zadnja poruka koju je dobila glasi:

– Hvala Vam na danom povjerenju. Samo ću Vas zamoliti da mi pošaljete potvrdu o uplati kada uplatite kako bih mogla krenuti sa izradom rada. Odmah po zaprimljenoj uplati ćete dobiti poveznicu na word dokument kako biste mogli pratiti tok izrade rada gdje ga ujedno možete i preuzeti.  

Foto: screenshot
 
Upitali smo je na kojem fakultetu studira i kakav joj je rad bio potreban. Odgovorila nam je da je s Fakulteta političkih znanosti i da se radilo o seminarskom radu na temu razvojne suradnje RH.
Foto: screenshot

Premda prevarena, s dotičnom je studenticom teško suosjećati jer je i sama – prevarantica, čega je i svjesna jer nam se javila s lažnim osobnim podacima. Prodekanica za nastavu i studente s FPZG-a Gordana Vilović potvrdila nam je da nemaju studenticu pod imenom i prezimenom s kojim nas je kontaktirala te je dodala da je potrebno pozabaviti se ovim problemom jer postoji, ističući i da je na Njuškalu puno oglasa kojima se, nažalost, nudi takva usluga – od pisanja seminara do doktorata.


Vezano: Studenti masovno plaćaju drugima izradu seminarskih, završnih i diplomskih radova; otkrivamo kako izgleda taj cijeli proces


Prema bolonjskom sustavu studiranja, studenti trebaju samostalno pisati seminarske radove, kao i, naravno, završne i diplomske radove. Plaćanje nekom drugom da to učini nije ništa drugo nego prevara. Za razliku od plagiranja teško ju je dokazati, a shodno tome gotovo ju je nemoguće i sankcionirati, pa studenti koji se odvaže na takav način (ne)izvršavanja svojih obveza uglavnom prolaze bez posljedica. Dok sve visokoobrazovne institucije nešto ne poduzmu po tom pitanju, stranice poput pisanje-radova.com, s ovako detaljno razrađenim uslugama, nastavit će postojati. 

Foto: screenshot
FOTO: PIXABAY