LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kupnja fakultetskih radova

Studenti masovno plaćaju drugima izradu seminarskih, završnih i diplomskih radova; otkrivamo kako izgleda taj cijeli proces

Preko Facebook profila saznali smo kakve su ponude usluga pisanja seminarskih, završnih i diplomskih radova te istražili koliko studenti plaćaju rad, koliko traje proces pisanja te što se događa u slučaju nezadovoljstva.

Preko Facebook profila saznali smo kakve su ponude usluga pisanja seminarskih, završnih i diplomskih radova te istražili koliko studenti plaćaju rad, koliko traje proces pisanja te što se događa u slučaju nezadovoljstva.

Puno se profesora još uvijek bori sa seminarskim, odnosno završnim te diplomskim radovima koje studenti nisu napisali, već su nekome platili da to učini umjesto njih. Iako bi studenti trebali sami pisati sve vrste radova prema bolonjskom sustavu studiranja, pojedini se odluče na varanje.

S obzirom na to da nas je zanimalo koliko studenti moraju platiti za taj rad, koliko dugo traje proces pisanja, što se događa u slučaju nezadovoljstva te naplaćuju li se samo ispravci radova, javili smo se osobama putem Facebooka, koji su javno objavili da pišu radove te da više te da više informacija možemo saznati putem inboxa.

Prvoj osobi rekli smo da nam treba napisati završni rad na temu vezanu uz novinarstvo te smo objasnili što rad mora sve sadržavati, evo što nam odgovara:

– Potrebno mi je od dva dana do nekoliko mjeseci da napišem rad, ovisno kako se dogovorimo. Naravno, ako nije dobar rad ja ga ispravljam sve dok nije onako kako treba. U pravilu naplatim samo jedan.

Na pitanje koliko bi to sve koštalo, osoba nam nije htjela odgovoriti, već nakon nekoliko upita o cijeni rekla je kako nema ipak vremena za pisanje završnog rada.

Stoga smo se javili još jednoj osobi, no ovoga puta rekli smo da nam je tema za završni rad vezana uz povijest. Osoba se pisanjem završnih radova bavi već 9 godina i otvoreno kaže koliko bi rad koštao:

– Dobro, tema je sasvim u redu ima dosta dostupne literature. Cijena rada bi bila 500 kuna.

Dalje nas je zanimao kako se kreću cijene i proces pisanja seminarskih i diplomskih radova pa kada smo jednu osobu pitali što radi kada se studenti jave da napisani rad ne valja te ga je potrebno ispravljati, ona nam je poručila: 

– Još nisam imala slučajeva kada sam morala ispravljati seminarski rad koji sam pisala za nekog, većinom su studenti zadovoljni onime što dobiju. Ako bi se već našla u situaciji, ispravak ne bih posebno naplaćivala. 

Osobu koja je već dobro upoznata s pisanjem seminara upitali smo koliko naplaćuje pisanje jednog seminarskog rada te koliko joj je vremenski potrebno da ga napiše, na što nam je odgovorila:

– Jedan klasičan rad od 10 do 15 stranica naplaćujem 250 kuna. U prosjeku mi treba otprilike tri dana, iako ako je hitno mogu i prije.

Osim toga, saznali smo i koliko bi naplatila pisanje diplomskog rada od 50-ak stranica u vremenskom roku od mjesec dana, iako je napomenula da joj se većina javlja za pisanje završnih radova.

– Dosada sam pisala samo jedan diplomski rad. Za 50-ak stranica diplomskog rada u mjesec dana, cijena je 800 kuna. 

Iako je ponekad jednostavnije ići linijom manjeg otpora, nikako nije preporuka platiti drugome da obavljaju vaše zadatke.


Vezano:

FOTO: PIXABAY