Provjera studentskih radova

Plagiranju radova došao kraj; sva javna sveučilišta dobila pristup softverima za provjeru autentičnosti

https://pixabay.com/en/student-typing-keyboard-text-woman-849825/

Američki softver za provjeru autentičnosti radova „Turnitin” i njemački softver „PlagScan” postali su dostupni svim javnim sveučilištima u Hrvatskoj.

Plagiranje radova, od onih seminarskih do završnih i doktorskih, bit će svedeno na nulu jer su softveri za provjeru autentičnosti sada dostupni na svim javnim sveučilištima u Hrvatskoj. Financijska sredstva osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Softveri su namijenjeni prvenstveno provjeri autentičnosti studentskih radova, od seminarskih do završnih i doktorskih. Provjeru radova mogu izvršiti nastavnici i nenastavno osoblje, ali i studenti, sukladno pravilima, procedurama i potrebama na pojedinom visokom učilištu.

Ovi su softveri samo alat kojima se, prije svega, osiguravaju kvalitetni podatci o razini autentičnosti, odnosno eventualnog plagiranja, dakle predstavljaju alat kojim se koriste kod donošenja odluke o autentičnosti rada, odnosno eventualnom plagiranju.

Fakulteti su mogli birati između njemačkog softvera PlagScan i američkog softvera Turnitin, a nešto više fakulteta odlučilo se za američki softver. Popis sveučilišta i fakulteta koji će se koristiti Turnitinom dostupan je na poveznici, dok popis onih koji će se koristiti PlagScanom možete pronaći ovdje.

Komentari na članak

Vezani članci

Srce

Međunarodni Tjedan otvorenog obrazovanja

Srce organizira besplatne tečajeve i tribinu

Sveučilišni računski centar (Srce) podiže svijest o važnosti besplatnog i otvorenog obrazovanja

Darko

Bivši FER-ovac o uspješnom startupu

Darko Gebaei (Agrivi): Od startupa do uspješnog softvera koji olakšava život poljoprivrednicima

Kako se od FER-a dođe do poljoprivrede, je li pokretanje start upa dobra ideja i mnogo ostalih zanimljivih stvari, pročitajte u sljedećim redovima.

Student za laptopom

Nova aplikacija tima „Srce”

Preko sustava e-Građani do potvrde o akademskom statusu

Tim „Srce” osmislio je iznimno korisnu aplikaciju. Od sada potvrdu o studentskom statusu možete ispisati pomoću sustava e-Građani i AAI elektroničkog identiteta.

Lenovo WRITEit

Lenovo software za Windows 8 i 8.1

Softver WRITEit omogućuje pisanje olovkom po ekranu

Novi software tvrtke Lenovo WRITEit omogućuje pisanje na Windows operativnom sustavu 8 i 8.1., svim tražilicama bilo kojeg preglednika i web-stranice te pisanje mailova.

3D

Umjetnička akademija Split

Radionice modeliranja 3D-objekata za splitske studente

Radionice će se održati u dva termina, a studenti će na njima moći naučiti koristiti osnovne softverske tehnike oblikovanja 3D objekata.