LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Provjera studentskih radova

Plagiranju radova došao kraj; sva javna sveučilišta dobila pristup softverima za provjeru autentičnosti

Američki softver za provjeru autentičnosti radova „Turnitin” i njemački softver „PlagScan” postali su dostupni svim javnim sveučilištima u Hrvatskoj.

Američki softver za provjeru autentičnosti radova „Turnitin” i njemački softver „PlagScan” postali su dostupni svim javnim sveučilištima u Hrvatskoj.

Plagiranje radova, od onih seminarskih do završnih i doktorskih, bit će svedeno na nulu jer su softveri za provjeru autentičnosti sada dostupni na svim javnim sveučilištima u Hrvatskoj. Financijska sredstva osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Softveri su namijenjeni prvenstveno provjeri autentičnosti studentskih radova, od seminarskih do završnih i doktorskih. Provjeru radova mogu izvršiti nastavnici i nenastavno osoblje, ali i studenti, sukladno pravilima, procedurama i potrebama na pojedinom visokom učilištu.

Ovi su softveri samo alat kojima se, prije svega, osiguravaju kvalitetni podatci o razini autentičnosti, odnosno eventualnog plagiranja, dakle predstavljaju alat kojim se koriste kod donošenja odluke o autentičnosti rada, odnosno eventualnom plagiranju.

Fakulteti su mogli birati između njemačkog softvera PlagScan i američkog softvera Turnitin, a nešto više fakulteta odlučilo se za američki softver. Popis sveučilišta i fakulteta koji će se koristiti Turnitinom dostupan je na poveznici, dok popis onih koji će se koristiti PlagScanom možete pronaći ovdje.

FOTO: PIXABAY