Pokrenuta "online" peticija

Izvanredni studenti traže da im se omogući rad preko Student servisa

Studentski Centar u Zagrebu

– Smatram kako je nužno odobriti izvanrednim studentima rad posredstvom Student servisa, kako bi lakše dolazili do privremenog zaposlenja, te kako bi mogli platiti školarinu koja se plaća izravno iz naših prihoda. – rekao nam je pokretač peticije Marko Leskovar.

Na internetskoj stranici za Online peticije pokrenuta je peticija s ciljem da se izvanrednim studentima omogući rad preko Student servisa. Kako je navedeno u objašnjenju peticije, razlog iste je činjenica da većina izvanrednih studenata ne radi. Predavanja je teško uskladiti s radom u smjenama, čemu nikako ne pomaže bolonjski sustav obrazovanja na fakultetima. Osnovna koncepcija izvanrednog studija je osmišljena da omogući studentu obrazovanje uz rad, što je većini izvanrednih studenata nemoguće. 

– Smatram kako je nužno da izvanredni studenti dobiju to pravo jer većina izvanrednih studenata ne radi, jer ne mogu pronaći posao, a i oni koji ga nađu teško usklade obaveze na fakultetu s poslom. Pošto većina nas ne radi, a naša školarina se plaća, smatram da je nužno odobriti ovaj zahtjev. Jer naravno bez prihoda, mi se dalje ne možemo školovati, a svima nama mora biti cilj bolje i obrazovanije društvo, a ovo je mjera kojom bi to i potaknuli. Također ovom mjerom izvanredno studiranje bi i poprimilo svoj smisao, koje je odavno izgubilo, a to je rad uz studiranje. – kazala nam je jedna od potpisnica peticije, izvanredna studentica i majka iz Rijeke.

Začetnik ideje je student Ekonomskog fakulteta Marko Leskovar koji je pokrenuo peticiju zato što i sam teško nalazi posao.

– Kod mene na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, od nas izvanrednih studenata na prvoj godini zaposleno je 15-20 posto, što je stvarno poražavajuća brojka. Na ostalim izvanrednim studijima u Hrvatskoj također ta brojka zaposlenih izvanrednih studenata nije nešto bolja. Izvanredan studij se plaća izravno iz prihoda izvanrednih studenata, ovih 15-20 posto to može nekako platiti, no što je sa ostalih 80 posto? Smatram kako svakako rješenje ne može biti odustajanje od studija. Stoga smatram kako je nužno odobriti izvanrednim studentima rad posredstvom student servisa, kako bi lakše dolazili do privremenog zaposlenja, te kako bi mogli platiti školarinu koja se plaća izravno iz naših prihoda. – rekao nam je Leskovar.

Zanimalo nas je i što će biti s redovnim studentima, u slučaju da im se na istom tržištu rada pridruže i kolege koje studiraju izvanredno.

– Ako vladajući odobre ovaj zahtjev, smatram kako to ne bi bilo na štetu redovnih studenata. Redovni studenti ne bi „gubili“ poslove. Došlo bi do povećanja radne snage na studentskom tržitu rada, te također do povećanja obujma poslova na studentskom tržištu rada. Također očekujem podršku redovnih studenata. Svi smo mi ipak studenti, mladi na kojima ostaje svijet. Svima nama mora biti cilj bolje i obrazovanije društvo, a ovom mjerom to bi i potaknuli. – zaključuje Leskovar.

Prvotni je cilj peticije bio prikupljanje minimalnih pet tisuća potpisa, nakon čega će se ista proslijediti MZOS-u. U vrijeme zaključivanja ovog teksta, peticija broji više od pet i pol tisuća potpisnika.

– Peticija će biti otvorena do utorka, srijede idućeg tjedna, a onda slijedi slanje prikupljenih potpisa Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. O svim daljnjim postupcima biti ćete obaviješteni, ovisno kakav bude odgovor iz MZOS-a, takvi će biti i daljnji postupci. Još jednom pozivam sve koji nisu, a imaju želju neka sudjeluju svojim potpisom u peticiji. Hvala vam! – poziva Leskovar.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentski Centar u Zagrebu

Studentski rad

Obavijest iz Student servisa: neki ugovori više nisu valjani, neke je potrebno brzo poslati na obračun

Ugovori izdani do 30. studenog 2018. ne vrijede, dok se oni izdani u razdoblju od 1. prosinca 2018. do 16. siječnja 2019. godine mogu koristiti za razdoblje do 31. siječnja. Te ugovore poslodavac treba poslati na obračun do 15. veljače.

SCZG dvorište

Studentski centar Zagreb

Tijekom praznika bit će dežurne dvije zagrebačke menze, Student servis radi skraćeno

Tijekom nadolazećih praznika dvije studentske menze izmjenjivat će dežurstva, a Student servis i Poslovnica za smještaj u određene dane radit će skraćeno. Donosimo konkretan raspored rada zagrebačkog Studentskog centra.

rad

Radno okruženje

Pet situacija na poslu koje ukazuju na potrebu za hitnim promjenama

Kao da u današnje vrijeme već nije dovoljno teško pronaći posao i stupiti u radni odnos. Što učiniti ako na tom toliko željenom radnom mjestu naiđemo na prepreke?

Preporuke o reformskim zahvatima u hrvatskom visokom obrazovanju

Institut za razvoj obrazovanja

IRO: "Potrebna je promjena načina javnog financiranja visokih učilišta"

-U članku ispitujemo utjecaj financiranja visokog obrazovanja na ravnopravnost u pristupu, sudjelovanju i uspješnom završavanju studija. Na kraju dajemo preporuke za politike i prakse financiranja kojima se može unaprijediti socijalna dimenzija visokog obrazovanja. – ističe Ninoslav Šćukanec, jedan od autora članka.

Poslovi studentski

Povremeni rad

Situacije u kojima trebate pronaći studentski posao

Završili ste s učenjem, pogledali seriju koju volite i još uvijek ne znate što biste radili jer dan još nije gotov? Ako se nalazite u takvoj situaciji, nemojte oklijevati u potrazi za povremenim studentskim poslovima.