Pokrenuta "online" peticija

Izvanredni studenti traže da im se omogući rad preko Student servisa

Studentski Centar u Zagrebu

– Smatram kako je nužno odobriti izvanrednim studentima rad posredstvom Student servisa, kako bi lakše dolazili do privremenog zaposlenja, te kako bi mogli platiti školarinu koja se plaća izravno iz naših prihoda. – rekao nam je pokretač peticije Marko Leskovar.

Na internetskoj stranici za Online peticije pokrenuta je peticija s ciljem da se izvanrednim studentima omogući rad preko Student servisa. Kako je navedeno u objašnjenju peticije, razlog iste je činjenica da većina izvanrednih studenata ne radi. Predavanja je teško uskladiti s radom u smjenama, čemu nikako ne pomaže bolonjski sustav obrazovanja na fakultetima. Osnovna koncepcija izvanrednog studija je osmišljena da omogući studentu obrazovanje uz rad, što je većini izvanrednih studenata nemoguće. 

– Smatram kako je nužno da izvanredni studenti dobiju to pravo jer većina izvanrednih studenata ne radi, jer ne mogu pronaći posao, a i oni koji ga nađu teško usklade obaveze na fakultetu s poslom. Pošto većina nas ne radi, a naša školarina se plaća, smatram da je nužno odobriti ovaj zahtjev. Jer naravno bez prihoda, mi se dalje ne možemo školovati, a svima nama mora biti cilj bolje i obrazovanije društvo, a ovo je mjera kojom bi to i potaknuli. Također ovom mjerom izvanredno studiranje bi i poprimilo svoj smisao, koje je odavno izgubilo, a to je rad uz studiranje. – kazala nam je jedna od potpisnica peticije, izvanredna studentica i majka iz Rijeke.

Začetnik ideje je student Ekonomskog fakulteta Marko Leskovar koji je pokrenuo peticiju zato što i sam teško nalazi posao.

– Kod mene na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, od nas izvanrednih studenata na prvoj godini zaposleno je 15-20 posto, što je stvarno poražavajuća brojka. Na ostalim izvanrednim studijima u Hrvatskoj također ta brojka zaposlenih izvanrednih studenata nije nešto bolja. Izvanredan studij se plaća izravno iz prihoda izvanrednih studenata, ovih 15-20 posto to može nekako platiti, no što je sa ostalih 80 posto? Smatram kako svakako rješenje ne može biti odustajanje od studija. Stoga smatram kako je nužno odobriti izvanrednim studentima rad posredstvom student servisa, kako bi lakše dolazili do privremenog zaposlenja, te kako bi mogli platiti školarinu koja se plaća izravno iz naših prihoda. – rekao nam je Leskovar.

Zanimalo nas je i što će biti s redovnim studentima, u slučaju da im se na istom tržištu rada pridruže i kolege koje studiraju izvanredno.

– Ako vladajući odobre ovaj zahtjev, smatram kako to ne bi bilo na štetu redovnih studenata. Redovni studenti ne bi „gubili“ poslove. Došlo bi do povećanja radne snage na studentskom tržitu rada, te također do povećanja obujma poslova na studentskom tržištu rada. Također očekujem podršku redovnih studenata. Svi smo mi ipak studenti, mladi na kojima ostaje svijet. Svima nama mora biti cilj bolje i obrazovanije društvo, a ovom mjerom to bi i potaknuli. – zaključuje Leskovar.

Prvotni je cilj peticije bio prikupljanje minimalnih pet tisuća potpisa, nakon čega će se ista proslijediti MZOS-u. U vrijeme zaključivanja ovog teksta, peticija broji više od pet i pol tisuća potpisnika.

– Peticija će biti otvorena do utorka, srijede idućeg tjedna, a onda slijedi slanje prikupljenih potpisa Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. O svim daljnjim postupcima biti ćete obaviješteni, ovisno kakav bude odgovor iz MZOS-a, takvi će biti i daljnji postupci. Još jednom pozivam sve koji nisu, a imaju želju neka sudjeluju svojim potpisom u peticiji. Hvala vam! – poziva Leskovar.

Komentari na članak

Vezani članci

poslovni sastanak

Male mudrosti

Usklađivanje studentskog posla s faksom

Kad vas novčanici „zasvrbe“ potrebno je raditi, no fakultetske obveze trebaju biti na prvom mjestu. Saznajte kako uskladiti oboje.

Index

Za lakši i ugodniji početak akademske godine

Mali vodič kroz birokraciju za brucoše

Sastavili smo ovaj kratki vodič kako bismo vam olakšali snalaženje u birokraciji na početku vašega studentskog života.

Red u Studentskom

Studentski centar Zagreb

Štrajka u SC-u će biti, ali veće će menze ipak raditi

Iako je najavljeno da menze neće raditi, a bilo je upitno hoće li se za vrijeme štrajka moći podizati studentski ugovori, predstavnici Zbora kažu da neće biti obustavljen rad većih studentskih restorana.

https://www.pinterest.com/pin/733383120540199829/

Luka Basa

Iskustvo nadobudnog studenta: najčudniji razgovor za posao

Svakom razgovoru za posao treba pristupiti pomalo nadobudno, ali s dozom samokontrole. No što kada nadobudnost zakaže, a ti samo šutiš i klimaš glavom pred osobom koja te intervjuira?

Agent u call centru

The Šišarka

Još jedna obična priča o studentskim poslovima

Kada sam dobila svoj prvi posao, bila sam sretna. Kada sam dala otkaz na tom istom prvom poslu, bila sam još sretnija.