VOLONTIRANJE U CENTRU ZA RAZVOJ MLADIH

INTERVJU: „Studentski.hr idealna je prilika da se bez velikog pressinga s dobrom, mladom ekipom pripremite za sve što vas čeka!”

Tebe tražimo 2019.

Marin Karadžija bivši je glavni urednik portala Studentski.hr, a danas je, upravo zahvaljujući novinarskoj praksi koju je stekao volontiranjem, zaposlen na jednom od najčitanijih portala u Hrvatskoj.

Centar za razvoj mladih (CERM) u potrazi je za novim članovima koji su zainteresirani za odrađivanje volonterske prakse na portalu Studentski.hr i ostalim volonterskim programima koje provodi. Riječ je o sveukupno devet timova u koje se moguće prijaviti, a to su: novinari, lektori, marketing tim, community management tim, tim za odnose s javnošću, tim za multimediju i dizajn, tim ljudskih resursa, tim web-administracije i tim društvene suradnje.

Svaki od navedenih timova daje prostora za stjecanje novih znanja i vještina, ali i pregršt radnog iskustva kojim je moguće konkurirati na tržištu i biti što bolje pripravan za budući posao i stvaranje karijere. Volontiranjem student ne samo što ima priliku upoznati nove ljude i primijeniti teoriju u praksi nego i razvija radne navike koje su iznimno bitne za zaposlenje nakon završetka studija i što bolju kvalitetu odrađivanja posla. Jedan od primjera bivših volontera CERM-a svakako je Marin Karadžija, 26-godišnji magistar novinarstva koji je svoj volonterski put započeo u novinarskom timu, a završio kao glavni urednik portala Studentski.hr. Danas je zaposlen na jednom od najčitanijih portala u Hrvatskoj.

Kao idealnu priliku da se krene baviti novinarstvom i raditi na svom stilu pisanja navodi upravo volontiranje na Studentskom.hr. Uz to, otkriva i koje je sve vještine i znanja stekao radom na portalu:

– Naučio sam kako portal funkcionira u odnosu s društvenim mrežama i tržištem, dobio priliku surađivati s mladim ljudima koji imaju slične ambicije kao i ja. Imao sam priliku raditi sve forme pisanog novinarstva – od kratkih vijesti pa do reportaža – što mi je uvelike olakšalo zapošljavanje. Lijepo je doći na neki ozbiljniji portal i pokazati da ne trebaš puno privikavanja, već da možeš odmah uskočiti u pravi posao.

Budući da se, kao što je ranije navedeno, moguće prijaviti u više timova, Marin je istaknuo da zapravo svaki tim ima jednu zajedničku prednost, a to je davanje prilike da budete proaktivni:

– Proaktivnost je osobina koju vaši nadređeni najviše cijene i ako stalno predlažete neke ideje i realizirate ih, dovodite se u poziciju da se više ne trebate prilagođavati drugima, već da se oni prilagođavaju vama. Neovisno o tome zanima li vas novinarstvo, lektoriranje, društvene mreže ili marketing, bitno je da izaberete ono u čemu se pronalazite i onda radite na svojim vještinama. Najvažnije je da poslušate savjet onih koji znaju više od vas i da igrate timski.

Kao jedno od najvrjednijih iskustava s portala koje mu uvelike koristi u životu i daljnjem radu ističe razvijanje osjećaja za timski rad:

– To je možda i najbolje što možete iz cijelog tog iskustva izvući. Kamo god dođete kasnije, radit ćete s ljudima, a ako to ne znate, sve vještine i znanja su vam uzaludni.

Foto: Studentski.hr / U pauzi od volontiranja potrebno se nekad i opustiti

Marin je danas zaposlen na portalu Net.hr, a kao ključnu stavku u pronalaženju posla navodi ponovno volontiranje na Studentskom.hr:

– Poslodavci vole vidjeti bar nekakvo iskustvo, pogotovo kod mladih novinara. Vole vidjeti da se netko bavio nečim izvan fakulteta na kojem je najčešće praksa stvar osobne motivacije, a ne plana nastave. Nakon što dođe iskustvo, snalaženje je najmanji problem.

Unatoč tomu što danas postoje brojne predrasude o volontiranju te ono često nije financijski isplativo, Marin poručuje da, ako uložite trud u volontiranje i prema njemu se odnosite kao da je pravi posao, ubrzo ćete biti spremni naplatiti svoje znanje:

– Nitko se ne rodi kao glavni urednik Guardiana, treba najprije napisati onaj svoj prvi članak koji će biti objavljen i kojim će se ponositi vaše mama i baka. Pa onda još sto i još tisuću. Ne možete naplatiti svoj rad ako ne radite dobro, a Studentski je idealna prilika da se bez velikog presinga s dobrom, mladom ekipom pripremite za sve što vas čeka.

Iz Filipovog i Marinovog primjera vidljivo je da se volontiranje itekako isplati. Ako i ti dijeliš jednako mišljenje i želiš se okušati u volonterskoj praksi na portalu Studentski.hr, posjeti poveznicu.

Komentari na članak

Vezani članci

intervju

Growww program

Iskustvo selekcije: Od prijave do izazova učenja o poslovanju naftne industrije

U tijeku su prijave za deveti Growww natječaj u sklopu kojeg INA zapošljava mlade talente na jednogodišnji staž i daje im priliku da svoju karijeru započnu u jednoj od vodećih kompanija u Hrvatskoj. Donosimo prošlogodišnje iskustvo selekcije.

Zgrada fakulteta

Radionica na FER-u

Mladi inženjeri postaju konkurentniji na tržištu pohađanjem EESTEC-ove radionice

Studentska udruga EESTEC LC Zagreb ponovno organizira radionicu o ugradbenim sustavima od 15. do 26. svibnja. Prijave za sudjelovanje visoko motiviranih studenata traju do 5. svibnja.

Regrutacija 2015

Udruga Studenti za studente

Pažnja! Pažnja! S4S ponovno regrutira!

Udruga S4S prima nove članove u svoje aktivistički motivirane redove, a regrutacija traje od 13. listopada do 26. listopada.

fa

Sveučilište u Zagrebu

Povodom stote obljetnice djelovanja Agronomskog fakulteta održava se Dan doktorata

U četvrtak, 9. svibnja, održat će se Dan doktorata na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koji ujedno slavi i 100. obljetnicu djelovanja.

https://pixabay.com/en/train-station-transportation-people-2593687/

Inozemna iskustva studenata

Od Makedonije do Portugala: studenti otkrili kako izgleda studiranje izvan Hrvatske

Nerijetko se studenti odlučuju na studiranje izvan Hrvatske, a koliko se studentski život razlikuje od onoga u Hrvatskoj ispričali su nam studenti koji su skupili hrabrosti i spakirali kofere kako bi započeli svoju inozemnu avanturu.