Reakcija na prošle sjednice

Hrvatski studentski zbor osuđuje senate Splita i Zagreba zbog neakademskog ponašanja i lošeg odnosa prema studentima

Rektor Boras i Anđelinović

– Na obje sjednice senata pokazano je izrazito neakademsko ponašanje te HSZ smatra kako to nije primjereno instituciji senata te pozivamo na akademsko ponašanje i poštivanje zakona svih sudionika sustava visokog obrazovanja – priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Hrvatski studentski zbor odlučio je reagirati na dva nedavna događaja na senatima Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Splitu 13. srpnja 2017. godine studentski predstavnici protestno su napustili sjednicu zbog oduzetog prava za podnošenjem suspenzivnog veta. Studentski predstavnici uložili su suspenzivni veto nakon što je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović pod točkom „Razno” dnevnog reda uvrstio prijedlog odluke za razrješenjem člana Upravnog vijeća Studentskog centra Sveučilišta u Splitu, no rektor nije uvažio uloženi suspenzivni veto te su nakon toga studentski predstavnici napustili sjednicu.

Suspenzivni je veto studentskim predstavnicima zajamčen Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i kada se uloži na točku dnevnog reda, ona se ponovno raspravlja najranije u roku osam dana. Tih osam dana omogućilo bi da se svi upoznaju s odlukom i racionalno glasaju. Rektor je sjednicu nastavio te je izglasana smjena člana Upravnog vijeća koji je obavljao funkciju voditelja Službe za studente, studentski standard i studentski sport Sveučilišta u Splitu, a na tu funkciju imenovan je na sjednici Senata 29. ožujka ove godine. Hrvatski studentski zbor osuđuje ovakvo neakademsko ponašanje na sjednici Senata te će podržati sve daljnje radnje Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu kako bi se zaštitili studenti i studentski standard.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. srpnja 2017. godine rektor prof. dr. sc. Damir Boras prozvao je Doru Kršul, novinarku portala srednja.hr te studenticu Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatski studentski zbor smatra da nije primjereno osobno prozivanje na sjednicama Senata bez obzira na drugačije stavove o određenim temama. HSZ također smatra kako nije prikladno komentirati studenta na osnovi broja godina trajanja studiranja i starosti studenta.

– Na obje sjednice senata pokazano je izrazito neakademsko ponašanje te HSZ smatra kako to nije primjereno instituciji senata te pozivamo na akademsko ponašanje i poštivanje zakona svih sudionika sustava visokog obrazovanja – priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Komentari na članak

Vezani članci

novac_kovanice

Studentski zbor reagirao na optužbe MZOS-a

Studentski predstavnici nisu krivi za kašnjenje isplate stipendija

Zbor MZOS-u zamjera i činjenicu da su javno, imenom i prezimenom, prozvali studentske predstavnike koji "u svoje slobodno vrijeme, i bez ikakvih naknada, sudjeluju u radnim tijelima kako bi pokušali poboljšati razne okolnosti studiranja".

210. plenum

Filozofski fakultet Zagreb

Plenum pod zvijezdama odlučio – ostavke dekana i rektora ili blokada fakulteta

Plenum je dekana Previšića optužio za nepotizam, ucjene, vrijeđanje, pogodovanje interesnim skupinama na štetu fakulteta te srozavanje ugleda institucije.

Studentski proračun

Studenti protiv novog pravilnika o porezu na dohodak

Novi porezi digli studente na noge, Zbor neće dopustiti da se studente oporezuje

Novi pravilnik o porezu na dohodak kojim se oporezuje zarada studenata u iznosu većem od 15 000 kuna odjeknuo je društvenim mrežama, a studenti su se u rekordnom roku počeli buniti. Osnovane su stranice koje potiču na izmjenu zakona, a u tijeku je i organiziranje prosvjeda.

Sveučilište u Zagrebu

Na današnji dan

Svečanom sjednicom Senata obilježava se Dan Sveučilišta u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na svečanoj će sjednici dodijeliti i posebna priznanja studentima i profesorima Sveučilišta.

Konvencija ESU - Riga

Europska studentska unija

Održana 29. Europska studentska konvencija u Rigi

Na konvenciji Europske Studentske Unije održanog u Latviji, sudjelovali su predstavnici zagrebačkog, riječkog i dubrovačkog sveučilišta.