Reakcija na prošle sjednice

Hrvatski studentski zbor osuđuje senate Splita i Zagreba zbog neakademskog ponašanja i lošeg odnosa prema studentima

Rektor Boras i Anđelinović

– Na obje sjednice senata pokazano je izrazito neakademsko ponašanje te HSZ smatra kako to nije primjereno instituciji senata te pozivamo na akademsko ponašanje i poštivanje zakona svih sudionika sustava visokog obrazovanja – priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Hrvatski studentski zbor odlučio je reagirati na dva nedavna događaja na senatima Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Splitu 13. srpnja 2017. godine studentski predstavnici protestno su napustili sjednicu zbog oduzetog prava za podnošenjem suspenzivnog veta. Studentski predstavnici uložili su suspenzivni veto nakon što je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović pod točkom „Razno” dnevnog reda uvrstio prijedlog odluke za razrješenjem člana Upravnog vijeća Studentskog centra Sveučilišta u Splitu, no rektor nije uvažio uloženi suspenzivni veto te su nakon toga studentski predstavnici napustili sjednicu.

Suspenzivni je veto studentskim predstavnicima zajamčen Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i kada se uloži na točku dnevnog reda, ona se ponovno raspravlja najranije u roku osam dana. Tih osam dana omogućilo bi da se svi upoznaju s odlukom i racionalno glasaju. Rektor je sjednicu nastavio te je izglasana smjena člana Upravnog vijeća koji je obavljao funkciju voditelja Službe za studente, studentski standard i studentski sport Sveučilišta u Splitu, a na tu funkciju imenovan je na sjednici Senata 29. ožujka ove godine Hrvatski studentski zbor osuđuje ovakvo neakademsko ponašanje na sjednici Senata te će podržati sve daljnje radnje Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu kako bi se zaštitili studenti i studentski standard.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. srpnja 2017. godine rektor prof. dr. sc. Damir Boras prozvao je Doru Kršul, novinarku portala srednja.hr te studenticu Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatski studentski zbor smatra da nije primjereno osobno prozivanje na sjednicama Senata bez obzira na drugačije stavove o određenim temama. HSZ također smatra kako nije prikladno komentirati studenta na osnovi broja godina trajanja studiranja i starosti studenta.

– Na obje sjednice senata pokazano je izrazito neakademsko ponašanje te HSZ smatra kako to nije primjereno instituciji senata te pozivamo na akademsko ponašanje i poštivanje zakona svih sudionika sustava visokog obrazovanja – priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatski studentski zbor

Studentski centar u Zagrebu

UŽIVO: Pratite konferenciju Hrvatskog studentskog zbora

Na konferenciji govore: predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Aleksandar Šušnjar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske Karlo Kolesar te zamjenik predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Petar Labrović.

Svjetski dan učitelja

Na današnji dan

Svjetski dan učitelja i Dan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu

– Najbolji učitelj pokazat će ti gdje trebaš gledati, ali neće ti reći što trebaš vidjeti. – Alexandra K. Trenfor.

Damir Boras

Izbori za rektora Sveučilišta u Zagrebu

Očekivana pobjeda: Damir Boras novi rektor Sveučilišta u Zagrebu!

U drugom krugu glasanja, prof. dr. sc. Damir Boras izglasan je za novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Prosvjed Hrvatski studiji

Problemi na Borongaju

Hrvatskim studijima osim blokade prijeti i štrajk profesora

U utorak poslijepodne održan je sastanak studentskih predstavnika Hrvatskih studija s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu, no rektor Boras izjavio je da odluku o ukidanju upisnih kvota za studij filozofije neće promijeniti.

Izvanredna konferencija Hrvatskog studentskog zbora

Planovi za obrazovni sustav

ORaH prvi odgovorio Hrvatskom studentskom zboru!

Održivi razvoj Hrvatske, odnosno stranka ORaH, prva je politička stranka koja je javno odgovorila na pitanja Hrvatskoga studentskog zbora, postavljena svim strankama na jučerašnjoj konferenciji.