Reakcija na prošle sjednice

Hrvatski studentski zbor osuđuje senate Splita i Zagreba zbog neakademskog ponašanja i lošeg odnosa prema studentima

Rektor Boras i Anđelinović

– Na obje sjednice senata pokazano je izrazito neakademsko ponašanje te HSZ smatra kako to nije primjereno instituciji senata te pozivamo na akademsko ponašanje i poštivanje zakona svih sudionika sustava visokog obrazovanja – priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Hrvatski studentski zbor odlučio je reagirati na dva nedavna događaja na senatima Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Splitu 13. srpnja 2017. godine studentski predstavnici protestno su napustili sjednicu zbog oduzetog prava za podnošenjem suspenzivnog veta. Studentski predstavnici uložili su suspenzivni veto nakon što je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović pod točkom „Razno” dnevnog reda uvrstio prijedlog odluke za razrješenjem člana Upravnog vijeća Studentskog centra Sveučilišta u Splitu, no rektor nije uvažio uloženi suspenzivni veto te su nakon toga studentski predstavnici napustili sjednicu.

Suspenzivni je veto studentskim predstavnicima zajamčen Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i kada se uloži na točku dnevnog reda, ona se ponovno raspravlja najranije u roku osam dana. Tih osam dana omogućilo bi da se svi upoznaju s odlukom i racionalno glasaju. Rektor je sjednicu nastavio te je izglasana smjena člana Upravnog vijeća koji je obavljao funkciju voditelja Službe za studente, studentski standard i studentski sport Sveučilišta u Splitu, a na tu funkciju imenovan je na sjednici Senata 29. ožujka ove godine Hrvatski studentski zbor osuđuje ovakvo neakademsko ponašanje na sjednici Senata te će podržati sve daljnje radnje Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu kako bi se zaštitili studenti i studentski standard.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. srpnja 2017. godine rektor prof. dr. sc. Damir Boras prozvao je Doru Kršul, novinarku portala srednja.hr te studenticu Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatski studentski zbor smatra da nije primjereno osobno prozivanje na sjednicama Senata bez obzira na drugačije stavove o određenim temama. HSZ također smatra kako nije prikladno komentirati studenta na osnovi broja godina trajanja studiranja i starosti studenta.

– Na obje sjednice senata pokazano je izrazito neakademsko ponašanje te HSZ smatra kako to nije primjereno instituciji senata te pozivamo na akademsko ponašanje i poštivanje zakona svih sudionika sustava visokog obrazovanja – priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Komentari na članak

Vezani članci

FFZG izvana

Službeno priopćenje Sveučilišta u Zagrebu

Boras: „Rektor i Senat ne mogu smijeniti Previšića", novi plenum u ponedjeljak

„Rektor Boras apelira na sve da se suzdrže od bilo kakvog govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti te podsjeća kako Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena. Isto tako, Boras još jedanput oštro osuđuje svako vrijeđanje studenata i profesora." – piše u priopćenju Sveučilišta.

Damir Boras

Izbori za rektora Sveučilišta u Zagrebu

Očekivana pobjeda: Damir Boras novi rektor Sveučilišta u Zagrebu!

U drugom krugu glasanja, prof. dr. sc. Damir Boras izglasan je za novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište u Zagrebu

Na današnji dan

Svečanom sjednicom Senata obilježava se Dan Sveučilišta u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras na svečanoj će sjednici dodijeliti i posebna priznanja studentima i profesorima Sveučilišta.

Dekan Previšić

Novi obrat na Filozofskom

Previšić: „Neću podnijeti zahtjev za umirovljenjem"

S druge strane „bojišta" raspušteni Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Senatu je pred izvanrednu sjednicu uputio apel da razmorti raspuštanje Studentskog zbora, koji je Previšić 13. rujna proglasio ilegalnim. 

Rektorat pročelje

Sjednica Rektorskog zbora

Dovodi se u pitanje edukacija na visokoobrazovnim i znanstvenim institucijama

Održana je šesta sjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske u tekućoj akademskoj godini. Zaključeno je da nedovoljno financiranje znanosti dovodi u pitanje provođenje nacionalne znanstvene politike.