Reakcija na prošle sjednice

Hrvatski studentski zbor osuđuje senate Splita i Zagreba zbog neakademskog ponašanja i lošeg odnosa prema studentima

Rektor Boras i Anđelinović

– Na obje sjednice senata pokazano je izrazito neakademsko ponašanje te HSZ smatra kako to nije primjereno instituciji senata te pozivamo na akademsko ponašanje i poštivanje zakona svih sudionika sustava visokog obrazovanja – priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Hrvatski studentski zbor odlučio je reagirati na dva nedavna događaja na senatima Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Splitu 13. srpnja 2017. godine studentski predstavnici protestno su napustili sjednicu zbog oduzetog prava za podnošenjem suspenzivnog veta. Studentski predstavnici uložili su suspenzivni veto nakon što je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović pod točkom „Razno” dnevnog reda uvrstio prijedlog odluke za razrješenjem člana Upravnog vijeća Studentskog centra Sveučilišta u Splitu, no rektor nije uvažio uloženi suspenzivni veto te su nakon toga studentski predstavnici napustili sjednicu.

Suspenzivni je veto studentskim predstavnicima zajamčen Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i kada se uloži na točku dnevnog reda, ona se ponovno raspravlja najranije u roku osam dana. Tih osam dana omogućilo bi da se svi upoznaju s odlukom i racionalno glasaju. Rektor je sjednicu nastavio te je izglasana smjena člana Upravnog vijeća koji je obavljao funkciju voditelja Službe za studente, studentski standard i studentski sport Sveučilišta u Splitu, a na tu funkciju imenovan je na sjednici Senata 29. ožujka ove godine Hrvatski studentski zbor osuđuje ovakvo neakademsko ponašanje na sjednici Senata te će podržati sve daljnje radnje Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu kako bi se zaštitili studenti i studentski standard.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. srpnja 2017. godine rektor prof. dr. sc. Damir Boras prozvao je Doru Kršul, novinarku portala srednja.hr te studenticu Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatski studentski zbor smatra da nije primjereno osobno prozivanje na sjednicama Senata bez obzira na drugačije stavove o određenim temama. HSZ također smatra kako nije prikladno komentirati studenta na osnovi broja godina trajanja studiranja i starosti studenta.

– Na obje sjednice senata pokazano je izrazito neakademsko ponašanje te HSZ smatra kako to nije primjereno instituciji senata te pozivamo na akademsko ponašanje i poštivanje zakona svih sudionika sustava visokog obrazovanja – priopćili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Svečana podjela Rektorovih nagrada Sveučilišta u Zagrebu

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva održat će se dodjela Rektorove i Posebne rektorove nagrade, i to u četvrtak, 18. lipnja, s početkom u 11 sati.

MMH - izborni zahtjevi

Mreža mladih Hrvatske

Sudjeluj u debati s političkim strankama o budućnosti mladih!

Uoči parlamentarnih izbora, Mreža mladih Hrvatske organizira debatu na kojoj će sudjelovati predstavnici političkih stranaka, a glavna je tema debate položaj i problemi mladih u Hrvatskoj. Prijave za sudjelovanje primaju se do 26. listopada 2015.

Studenti

Hrvatski kvalifikacijski okvir

Vlada izjednačava stručne i sveučilišne studije, Vijeće studenata zadovoljno, HSZ objašnjava svoje protivljenje

Unatoč protivljenju javnih sveučilišta i burnim raspravama koje su podizale prašinu u medijima, tisuće studenata stručnih studija, čini se, bit će izjednačeni sa studentima sveučilišnih studija. Dok Vijeće veleučilišta i visokih škola izražava zadovoljstvo, Hrvatski studentski zbor objašnjava zašto se prethodno protivio takvom ishodu.

Izabrana Dora Miketek

Izborna sjednica

Dora Miketek nova je predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Nakon što je dugogodišnji predsjednik Karlo Kolesar odstupio s funkcije predsjednika, na njegovo mjesto izabrana je Dora Miketek, studentica Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

Proslava 20 godina

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu

Hrvatski studentski zbor proslavio 20 godina djelovanja

Proslavi obljetnice postojanja Zbora prisustvovali su brojni uzvanici od kojih valja istaknuti ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pavu Barišića, rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, rektora riječkog sveučilišta Peru Lučina te bivše i sadašnje predstavnike Hrvatskog studentskog zbora.