LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjednica Senata Sveučilišta u Splitu

Rektor Anđelinović manipulacijama smijenio člana Upravnog vijeća SC-a, studenti ostali bez prava glasa

– Studenti su odlučili otići sa sjednice jer ne žele sudjelovati u cirkusu. – ističe Petar Ramljak, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

– Studenti su odlučili otići sa sjednice jer ne žele sudjelovati u cirkusu. – ističe Petar Ramljak, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

U trenutku u kojem bismo se trebali usmjeravati na ulaganje u visoko obrazovanje i studente kao pokretače napretka utemeljena na znanju, kod nas se oni uspijevaju potpuno diskreditirati. Štoviše, jučer je na sjednici Senata Sveučilišta u Splitu došlo do potpunog sumraka demokracije neostvarivanjem prava glasa predstavnika studenata.

Naime, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta, uvrstio je prijedlog odluke za razrješenjem člana Upravnog vijeća Studentskog centra Sveučilišta u Splitu pod točku „Razno“ bez prethodnog upoznavanja člana Senata s tom odlukom, što se protivi praksi djelovanja ovog tijela. Očigledno je da je izbjegavanjem poštivanja normi akademskog ponašanja došlo do sporne situacije pa se postavlja pitanje radi li se tu uopće o općem studentskom interesu ili rektor manipulacijama zastupa interes pojedinca kojeg želi postaviti na spomenutu poziciju.

Sjednicu su predstavnici studenata, kako ističu u svom službenom priopćenju, protestno napustili iz moralnih razloga uslijed oduzetog zajamčenog prava za podnošenjem suspenzivnog veta kojim bi se odgodilo donošenje odluke najranije za osam dana, a koji su zatražili jer svi članovi Senata nisu bili pravovremeno informirani te, sukladno s tim, nisu mogli racionalno pristupiti donošenju odluke.

Bez prisustva studenata naposlijetku je izglasana smjena člana Upravnog vijeća SC-a iz kvote Sveučilišta koju je do sada obnašao voditelj Službe za studente, studentski standard i studentski sport Sveučilišta u Splitu. Uslijedilo je i imenovanje novog člana, što je, prema riječima Petra Ramljaka, predsjednika Hrvatskog studentskog zbora i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, silovanje načina glasanja zbog nedostatka vremena za promišljeno donošenje odluka. Budući da se radi o Studentskom centru koji se tiče isključivo studenata, oni odluku smatraju nevažećom i razmatraju mogućnost korištenja prava za provođenjem upravnog nadzora od strane Sveučilišnog savjeta, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Upravnog suda.

Petar Ramljak konkretno nam je obrazložio zašto studenti ne podržavaju smjenu Tonija Gamulina, čiji komentar situacije tek očekujemo:

– Smjena člana Upravnog vijeća krši svu korektnost akademskog funkcioniranja. Studenti moraju biti informirani o pitanjima koja ih se itekako tiču, odnosno oni kao članovi Senata imaju potpuno pravo unaprijed biti upoznati sa svim točkama dnevnog reda. Dekani čak i mogu doznati unaprijed ovakve informacije jer sudjeluju u rektorskom sazivu, a studenti su na ovaj način samo izigrani. –

U priopćenju Studentskog zbora također je istaknuto kako je služba nadležna za pravno tumačenje odluka Senata, kao i pravnih poslova samoga Sveučilišta, pod vodstvom jednog od kandidata na nedavno održanim izborima za ravnatelja Studentskog centra koji na to mjesto nije izabran upravo od strane Upravnoga vijeća, čiji je predsjednik bio i upravo smijenjeni član Vijeća.

– Studenti su odlučili otići sa sjednice jer ne žele sudjelovati u cirkusu. Trenutno je vrlo potrebno zaviriti u nelogičnosti sustava. – dodao je Ramljak.

Rektorovo obrazloženje, unatoč pokušajima, još nismo uspjeli dobiti. No, očigledna je odlučnost predstavnika splitskih studenata da rasvijetle situaciju na svojem Sveučilištu zbog dobrobiti studenata i studentskoga standarda, bez obzira na pozicije svih spornih oponenata u akademskoj zajednici. Podršku im je pružio i prof. dr. sc. Boris Maleš, prorektor za studente, studentski standard i studentski sport, napustivši sjednicu.

FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU