Razgovor s Tonijem Ganjtom, predsjednikom Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Forum struke 2014: edukacije, treninzi, predstavljanje veleučilišta i škola te sajam karijera u jednom!

Forum struke 2014

Brzinski nam se približava Forum struke 2014., a Toni Ganjto otkrio nam je zašto ga vrijedi posjetiti te koje mogućnosti ova manifestacija nudi.

Brzinski nam se približava Forum struke 2014., trodnevna manifestacija u organizaciji Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH.

Na Forumu će studenti i učenici imati priliku sudjelovati na radionicama i edukacijama, upoznati se s visokim školama i veleučilištima, ali i proći kroz sajam karijera poslova.

Uspjeli smo uhvatiti Tonija Ganjtu, predsjednika Vijeća, te ga priupitati koje pitanje o Forumu. Zašto doći i koje mogućnosti nudi ova manifestacija saznajte u nastavku teksta.

Nakon prošlogodišnjeg debija, ove ste godine iskusniji. Ukratko, što će studenti i učenici moći vidjeti na Forumu struke i zašto bi uopće trebali izdvojiti vrijeme za vikend i prošetati do Cibone?

Najjednostavnije rečeno, studenti će moći istražiti opcije koje imaju za nastavak stručnog obrazovanja na specijalističkim studijima te najvažnije, stupiti u direktan kontakt s nizom poslodavaca koji izlažu na Forumu. Za učenike srednjih škola najvažnije je da se upoznaju s konceptom stručnog obrazovanja te da se upoznaju s ponudom unutar stručnih studija kako bi mogli kvalitetno odlučiti o nastavku školovanja sukladno njihovim interesima, ali i potrebama tržišta - nemojmo zaboraviti da je trenutačno oko 105 000 mladih između 19 i 29 godina nezaposleno.

Uz ove najvažnije dijelove, svi posjetitelji moći će prisustvovati edukacijama i treninzima, poput pisanja životopisa, predstavljanja na intervjuu za posao, edukacije stručnjaka iz područja ljudskih resursa koji će pobliže objasniti što traže od svojih zaposlenika i još mnogo toga.

Preko pedeset izlagača na Forumu

S obzirom na to da je sve u završnim pripremama, vidite li sada koliko ste Forum struke uspjeli popularizirati? Vidi li se to po brojci izlagača ove godine?

Forum struke polako, ali sigurno već u drugoj godini njegova izdanja postaje brend! Izlagača je pedeset, a događaj je zbog rasta značaja i obujma preseljen u Cibonu koju nam je ustupio naš pokrovitelj, Grad Zagreb. Kako smo se strateški povezali s HZZ-om, HUP-om, HGK-om, HOK-om i portalom posao.hr, raste značaj i u očima gospodarstvenika, a kroz medije dopiremo i do šire javnosti.

Također nam je veliko priznanje i ovogodišnje pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske, MZOS-a, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Ministarstva socijalne politike i mladih, kao i niza državnih agencija. 

Sada kada se pogleda, je li situacija s poslovima i zapošljavanjem zbilja tako loša u državi ili ipak ima nekih okvira za zapošljavanje mladih stručnih osoba?

Neke platforme zasigurno postoje, no pravi problem leži u njihovoj primjeni. Ima raznih poticaja, no to je i dalje jako nestabilno, svi vam odgovori leže u činjenici kako imamo preko 105 000 mladih na burzi. Djelomično je riješeno pitanje stručnog osposobljavanja mladih, a statistike nam govore da se preko 50 % mladih zaposlilo nakon odrađivanja prakse, što je dobro, ali to je samo kratkoročno rješenje, a 1 600 kuna, nažalost, nije dovoljno za život.

Toni Ganjto
 
Toni Ganjto, FOTO: VSVVŠ
 

U planu su i radionice i treninzi. Kako je to zamišljeno i što će se na njima odvijati, odnosno podučavati mlade?

Održavat će se razne edukacije o važnosti stručnih praksi i osposobljavanja, mogućnostima mladih za studiranje u EU, programima koje pojedine agencije i institucije nude, a kroz prezentacije će se sve visoke škole i veleučilišta moći predstaviti posjetiteljima. Treninzi su koncipirani da pružaju praktične savjete i vještine, poput pisanja životopisa, molbe za posao, ponašanja na intervjuu za posao, no najbolje je da mladi ljudi dođu i sami vide.

Konkretne informacije o stipendijama

Nedavno je održana Svečana sjednica Vijeća u NSK i tamo su se izoštrila neka pitanja i problemi koji su danas prisutni među studentima. Po tvom osobnom mišljenju, što bi se svakako trebalo napraviti da studenti zbilja postanu obučeni za rad direktno nakon studija? Kako se Vijeće planira time pozabaviti?

Ono što je misao vodilja Vijeća i što mislimo da je ključno jesu stručne prakse. Poslodavci daju povratnu informaciju kako dobivaju diplomante koji nemaju praktičnih znanja, a kako poslodavci nemaju vremena izučavati mladu radnu snagu, zatvaramo se u bezizlazni krug. Projekti poput Foruma struke ili naša dugoročna strateška povezivanja s već ranije nabrojanim institucijama ključ su jačanja veze između poslodavca i studenta, tj. tržišta rada s obrazovanjem.

Na panelu smo locirali probleme, a Forum je konkretan odgovor na te probleme te se na njemu kristaliziraju neka moguća rješenja. Vijeće je kroza sve projekte pokazalo da može i nastavit će preuzimati odgovornost za rješavanje ključnih problema koji muče mlade uz suradnju s mjerodavnim institucijama.

S obzirom na to da će Forum struke ponuditi i široku paletu stipendija, hoće li se za stipendije moći prijaviti baš svi studenti ako su motivirani za razvijanje karijere u određenoj firmi koja nudi tu stipendiju?

To ovisi ponajviše o poslodavcima, no naš partner u projektu, Institut za razvoj obrazovanja, organizacija koja stoji za „Sajma stipendija“, kao i razne udruge koje će također sudjelovati i nuditi stručne prakse i druge opcije, sigurno će studentima dati puno konkretnije alate i odgovore na pitanja o stipendijama.

Naposlijetku, kako da se studenti pripreme za sajam poslova, trebaju li ponijeti životopis i kolika je šansa da upravo za vikend upecaju sigurnu zaradu koja će im pomoći tijekom i nakon studija?

Mi smo kao Vijeće dali sve od sebe i uložili trud i vrijeme da stvorimo priliku našim kolegama i učenicima, a na njima je da je iskoriste. Poslodavci, udruge, institucije, agencije i svi drugi bit će okupljeni na jednom mjestu samo radi njih! Priprema je kao i uvijek nužna, ali još jednom pozivam sve da dođu, naoružani ambicijom, znanjem i CV-om te pokažu poslodavcima da mladi mogu i žele, a siguran sam da će im se taj trud i isplatiti.

Komentari na članak

Vezani članci

Obrazovanje i budućnost

Obrazovna politika

Studenti uputili strankama pitanja o konkretnim obrazovnim mjerama

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola pokrenulo je inicijativu "Za nas koji želimo znati više". Donosimo vam deset pitanja koja su uputili političkim strankama.

Toni Ganjto

Studenti veleučilišta oduševili ministra i istaknuli probleme

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola održalo svečanu sjednicu

Na skupu Vijeća studenata veleučilišta i viokih škola dužnosnici i članovi akademske zajednice raspravljali su o problemima hrvatskog obrazovanja i gospodarstva te o novim strategijama.

Informiranje – pravo mladih - izdužena

Projekt „Informiranje – pravo mladih"

Održana radionica „Vodič za brucoše“

U ponedjeljak, 18. 12. 2017., održan je prvi „Informativni ponedjeljak" u sklopu projekta „Informiranje – pravo mladih" udruge Studentski informativni kutak.

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata

Urednici, novinari, lektori i fotografi, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto glavnog urednika/ce, njegovog/e zamjenika/ce, urednika/ce kolumni, lekture ili fotografije, novinara, lektora ili fotografa, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

Come to the dark side

Studentski.hr otvara vrata svog marketinškog odjela

Prijavite se za rad u marketingu Studentskog.hr!

Ako si zainteresiran za poslove u marketingu: voditelj odjela marketinga i komunikacija, CM tima, voditelj suradnje sa studentskim organizacijama, glasnogovornik ili asistent u odjelu marketinga, pošalji svoju molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.