EU za mlade

Europske snage solidarnosti omogućuju mladima volontiranje, pripravništvo i zaposlenje

Volonteri

Europske snage solidarnosti žele mladim Europljanima pružiti priliku za volontiranje, pripravništvo ili čak zaposlenje u vlastitoj zemlji, a ponekad i u drugoj zemlji Europske unije.

Europska komisija podnijela je prijedlog za proračun u iznosu od 340 milijuna eura s ciljem omogućavanja angažmana 100 000 mladih do 2020. godine u sklopu Europskih snaga solidarnosti. Time se želi pridonijeti konsolidaciji inicijative i stvaranju više mogućnosti za mlade. Uz ponude za volontiranje, mladima se želi omogućiti zaposlenje i pripravništvo. Tijekom prve faze u prosincu 2016. pokrenuto je osam različitih programa u kojima se nudilo volontiranje, pripravništvo ili zaposlenje u okviru Europskih snaga solidarnosti. Već se prijavilo više od 30 000 mladih, a prvi sudionici započeli su sa svojim angažmanom. 

Europske snage solidarnosti inicijativa su Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade na projektima u njihovoj zemlji ili inozemstvu. U Europske snage solidarnosti mogu se registrirati svi koji imaju najmanje 17 godina, a gornja je dobna granica 30 godina. Nakon jednostavnog postupka registracije sudionici mogu biti odabrani i sudjelovati u raznim projektima, primjerice kao pomoć pri sprječavanju prirodnih katastrofa, kao pomoć u centrima za traženje azila ili u radu na različitim socijalnim pitanjima u društvu. 

Pod vodstvom povjerenika Oettingera, Navracsicsa i Thyssen, Europska komisija je potkraj svibnja predložila vlastiti mehanizam financiranja, kao i širi skup aktivnosti. Time se namjerava pridonijeti daljnjem povećanju njihove usklađenosti, utjecaja i troškovne učinkovitosti.

– Solidarnost je nešto više od pukog načela, ona je stanje duha koje dotiče samu srž Europske unije. Snage solidarnosti utjelovljenje su tog načela – izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Europski parlament i Vijeće trebaju donijeti nacrt uredbe prije nego što ona stupi na snagu. To bi trebali učiniti do kraja ove godine, a uredba bi po Komisiji trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2018.

Komentari na članak

Vezani članci

MKT

Volonterska praksa u SIK-u

Stjecanje marketinških vještina nikad nije bilo lakše

Kampanje, analitika ili newsletter marketing — sve ovo možeš raditi u našem marketing timu! Prijavi se do 21. listopada i stekni iskustvo kojim ćeš budućeg poslodavca oboriti s nogu.

Seasplash volonteri

Iskustvo u festivalskoj industriji

Traže se volonteri za Seasplash festival

– Seasplash obitelj od samih početaka omogućuje mladima (i onima koji se tako osjećaju) da volonterskim radom steknu i potvrde radna iskustva u rastućoj festivalskoj industriji te steknu nova poznanstva iz cijelog svijeta. – poručuju organizatori.

Klub mladih KLOOZ 2016

Aktivnosti za mlade u Zadru

Putovanja, učenje i igre obilježit će jesen u KLOOZ-u

U četvrtak će se održati prezentacija „online" servisa SALTO-YOUTH, prigodnog za članove udruga mladih. U petak vas očekuje zabavna večer s društvenim igrama.

Pjesma "Predajem ti dušu svoju"

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

VIDEO: Mladi snimili spot posvećen preminulim braniteljima; pogledajte

Kao jedan od ukupno 15 planiranih glazbenih spotova, snimljen je video za pjesmu „Predajem ti dušu”. Svakako pogledajte!

Let avionom

Razmjena mladih

Rad na stvaranju Erasmus+ projekta na Kanarima ovog rujna

Mladi, osobe koje rade s mladima i stručnjaci različitih profesija okupit će se ovog rujna na Kanarima te će zajedno izrađivati Erasmus+ projektne prijave.