EU za mlade

Europske snage solidarnosti omogućuju mladima volontiranje, pripravništvo i zaposlenje

Volonteri

Europske snage solidarnosti žele mladim Europljanima pružiti priliku za volontiranje, pripravništvo ili čak zaposlenje u vlastitoj zemlji, a ponekad i u drugoj zemlji Europske unije.

Europska komisija podnijela je prijedlog za proračun u iznosu od 340 milijuna eura s ciljem omogućavanja angažmana 100 000 mladih do 2020. godine u sklopu Europskih snaga solidarnosti. Time se želi pridonijeti konsolidaciji inicijative i stvaranju više mogućnosti za mlade. Uz ponude za volontiranje, mladima se želi omogućiti zaposlenje i pripravništvo. Tijekom prve faze u prosincu 2016. pokrenuto je osam različitih programa u kojima se nudilo volontiranje, pripravništvo ili zaposlenje u okviru Europskih snaga solidarnosti. Već se prijavilo više od 30 000 mladih, a prvi sudionici započeli su sa svojim angažmanom. 

Europske snage solidarnosti inicijativa su Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade na projektima u njihovoj zemlji ili inozemstvu. U Europske snage solidarnosti mogu se registrirati svi koji imaju najmanje 17 godina, a gornja je dobna granica 30 godina. Nakon jednostavnog postupka registracije sudionici mogu biti odabrani i sudjelovati u raznim projektima, primjerice kao pomoć pri sprječavanju prirodnih katastrofa, kao pomoć u centrima za traženje azila ili u radu na različitim socijalnim pitanjima u društvu. 

Pod vodstvom povjerenika Oettingera, Navracsicsa i Thyssen, Europska komisija je potkraj svibnja predložila vlastiti mehanizam financiranja, kao i širi skup aktivnosti. Time se namjerava pridonijeti daljnjem povećanju njihove usklađenosti, utjecaja i troškovne učinkovitosti.

– Solidarnost je nešto više od pukog načela, ona je stanje duha koje dotiče samu srž Europske unije. Snage solidarnosti utjelovljenje su tog načela – izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Europski parlament i Vijeće trebaju donijeti nacrt uredbe prije nego što ona stupi na snagu. To bi trebali učiniti do kraja ove godine, a uredba bi po Komisiji trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2018.

Komentari na članak

Vezani članci

zaštita prirode1

Poziv za volontere

Otvorena volonterska mjesta za zaštitu prirode na Malti, troškovi potpuno pokriveni

Strastveno te zanima ekologija i smatraš da je nužno promicati važnosti očuvanja okoliša i biološke raznolikosti, no nisi siguran u kojem pravcu krenuti i kako ostvariti svoje ciljeve? Onda bi za tebe ovo mogao biti doista primamljiv poziv, jer sudjelovanjem u ovom volonterskom projektu usmjerenom na zaštitu prirodnih životinjskih staništa možeš učiniti upravo to.

FOTO: Udruga Balkanac

Udruga Balkanac

Film koji povezuje mlade čitave regije konačno dolazi u Zagreb

Dokumentarnim filmom „Zar nije bolje ovako?“ Udruga Balkanac želi poručiti mladima da vjera i nacionalnost nisu razlozi za podjelu te da nas sve muče isti problemi na koje zajedno možemo lakše pronaći rješenje. Zagrebačka premijera filma održat će se ove subote u kinu Tuškanac.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CNX_Chem_20_02_diabetes.png

Na današnji dan

Sve više mladih obolijeva od šećerne bolesti, u Hrvatskoj ukupno 400 tisuća ljudi

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenoga, a ovogodišnja je tema Dijabetes i obitelj, čime se želi naglasiti problematika koju ova štetna bolest donosi obitelji oboljeloga, ali i pomoći kroz razmjenu iskustava o načinima življenja s dijabetesom.

https://pixabay.com/en/light-bulbs-light-bulb-light-energy-1125016/

Luka Basa

Ležim na kauču i mama mi traži posao

Gospođa agent posrednik pri zapošljavanju, skraćeno mama, u epizodi zvanoj „tražim posao za svoju kćer koja je nedavno završila fakultet”.

Akademija o EU fondovima

Prijave u tijeku

Učenje o fondovima Europske unije za studente

Studenti mogu naučiti sve o EU fondovima, Europskoj uniji te izradi letaka i brošura za EU.