Sveučilište u Zagrebu

Čak 12 fakulteta dobilo oko 1,7 milijuna kuna za poboljšanje studija internacionalizacijom

Sveučilište u Zagrebu

Bespovratna sredstva u iznosu od oko 1,7 milijuna kuna dodijeljena su dvanaest hrvatskih sveučilišta u svrhu provedbe projekata radi poboljšanja kvalitete i relevantnosti visokoga obrazovanja internacionalizacijom.

Dvanaest je zagrebačkih fakulteta dobilo sredstva za provedbu projekata radi poboljšanja kvalitete i relevantnosti visokoga obrazovanja internacionalizacijom. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja su osigurana iz Europskoga socijalnoga fonda, operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020, u iznosu od oko 1,7 milijuna kuna za većinu projekata. 

Potreba za projektima bila je velika kako bi studiji bili što kvalitetniji, a zbog čega je došlo do potrebe za održavanjem studija na engleskom jeziku konkretnim je primjerom objasnio dekan FKIT-a prof. dr. sc. Tomislav Bolanča kada je riječ o spomenutome fakultetu.

– Potreba je za održavanjem studija sa znanjima o zaštiti okoliša na engleskom velika. Naime, naš fakultet obrazuje ljude koji većinom odlaze u privatne gospodarske subjekte s kojima imam odličnu suradnju i komunikaciju ne samo u stručnom i znanstvenom području, već ih uključujemo i u rasprave o programima i potrebama koje industrije iz naših susjedstva trebaju. I upravo su oni ukazali da naši studenti otežano komuniciraju u struci na engleskom jeziku. Svjesni ste sigurno koliko već ima u Hrvatskoj stranih tvrtki koje zapošljavaju kemičare. Stoga želimo povećati zapošljivost naših studenata kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji. Uz to, kako postoji sve veći interes stranih studenata za naš fakultet putem mobilnosti, smatramo da će ovo doprinijeti i internacionalizaciji našeg fakulteta.

Projekti će se odvijati s ciljem internacionalizacije hrvatskog sustava visokoga obrazovanja i unaprjeđenja njegove kvalitete u razdoblju od jedne pa čak do tri godine, a provest će se na sljedećim fakultetima:

 • Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije – Diplomski studijski program na engleskom jeziku Chemical and Environmental Technology

 • Stomatološki fakultet – Studij dentalne medicine na engleskome jeziku

 • Medicinski fakultet – uvođenje novoga programa Eksperimentalne farmakologije i patologije i organizacija ljetne škole Klinička prehrana i dijetoterapija – EXPPAND

 • Fakultet elektrotehnike i računarstva – Međunarodni sveučilišni diplomski studijski programi iz elektrotehnike i računarstva (FER-IN)

 • Farmaceutsko-biokemijski fakultet – Razvoj integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga studija farmacije na engleskome jeziku (Pharma 5.0)

 • Šumarski fakultet - Internacionalizacija studijskih programa „kod kuće" (InterSumfak)

 • Rudarsko-geološko-naftni fakultet – InterRGN – Internacionalizacija Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta

 • Prirodoslovno-matematički fakultet – Razvoj internacionalnoga diplomskoga sveučilišnoga studija biomedicinske matematike na PMF-u – BioMedMath

 • Tekstilno-tehnološki fakultet – Internacionalizacija doktorskoga studija Tekstilna znanost i tehnologija

 • Fakultet prometnih znanosti – LoMI – Internacionalizacijom preskačemo granice

 • Veterinarski fakultet - Uspostava poslijediplomskih specijalističkih studija veterinarske medicine na engleskome jeziku

 • Kineziološki fakultet – Razvoj i izvedba poslijediplomskoga specijalističkoga studija prevencije i rehabilitacije sportskih ozljeda na engleskome jeziku

Ovakvo unaprjeđenje sustava u današnje je vrijeme i više nego nužno s obzirom na to koliko je bitna suradnja hrvatskih studenata, odnosno po završetku fakulteta i zaposlenih osoba, s inozemnim suradnicima.

– Nakon provođenja projekta studenti će dobiti studij na engleskom jeziku koji će im povećati konkurentnost i zapošljivost. Nastavnici će povećati svoje nastavničke i jezične kompetencije izradom didaktičkih materijala, izvođenjem nastave na engleskom jeziku te interakcijom sa stranim studentima i gostujućim predavačima. Uz to, važno je spomenuti da će na kraju provedbe projekta naš fakultet steći puno bolju prepoznatljivost u EU prostoru. – izjavio je dekan prof. dr. sc. Tomislav Bolanča za Studentski.hr.

Komentari na članak

Vezani članci

Pravni fakultet/Sveučilište

Sveučilište u Zagrebu

Senat potvrdio nove prorektore Sveučilišta u Zagrebu

Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je na svojoj sjednici nove prorektore Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski studij

Raspisan natječaj za studij pripreme i provedbe EU projekata te za stipendiranje polaznika

Raspisan je natječaj za upis na poslijediplomski studij Priprema i provedba EU projekata u trajanju od dva semestra. Uz to, raspisan je i natječaj za dodjelu stipendije za polaznike studija. Iznos školarine iznosi 26 000 kuna, a rok za prijavu je do 1. listopada.

Sveučilište u Zagrebu

Akademska godina 2017/2018.

Objavljeni rezultati Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu; nagrađena ukupno 172 rada

Objavljen je popis od ukupno 172 rada koja će se nagraditi Rektorovom nagradom na svečanoj dodjeli zakazanoj za 6. srpnja.

FER pogled sa ulice

Odjel za računarstvo IEEE-a

Predavanje na FER-u: Upravljanje interaktivnim objektima primjenom Arduino mikrokontrolera

Odjel za računarstvo Hrvatske sekcije IEEE, u suradnji s udrugom korisnika Googleovih razvojnih platformi i alata Google Developer Group Zagreb (GDG Zagreb), pozivaju vas na predavanje.

Veterinarski fakultet Zagreb

Kulturna manifestacija

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu pridružuju se manifestaciji Noć muzeja 2019.

Veterinarski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva te Akademija likovnih umjetnosti sastavnice su zagrebačkog Sveučilišta koje se sa svojim besplatnim programom pridružuju brojci od 200-tinjak institucija koje obilježavaju ovogodišnju Noć muzeja.