Dodjela nagrade „Olga Radzyner“

Asistent s dubrovačkog sveučilišta jedan je od najboljih mladih ekonomista

Srhoj

Nagrada „Olga Radzyner“, odnosno povelja i novčani iznos od tri tisuće eura, dodijelit će se asistentu Stjepanu Srhoju za izvrsnost u istraživanju Europske ekonomske integracije.

Stjepan Srhoj (27), asistent na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku te doktorand na Leopold-Franzens-Universität Innsbruck (Austrija), dobitnik je prestižne nagrade Olga Radzyner 2017., koju dodjeljuje Austrijska narodna banka (Oesterreichische Nationalbank). Nagrada se dodjeljuje najboljim mladim ekonomistima (do 35 godina) iz zemalja središnje, istočne i jugoistočne Europe za izvrsnost u istraživanju o temi Europske ekonomske integracije. Naslov nagrađenog članka je Priprema za jedinstveno tržište Europske unije – utjecaj poticaja za razvoj na konkurentnost poduzeća.

Srhoju će povelju i novčani iznos od 3000 eura uručiti guverner banke Ewald Nowotny 20. i 21. studenoga 2017. u Beču, u sklopu Konferencije Austrijske narodne banke – Conference on European Economic Integration (CEEI) – 2017. A modern take on structural reforms – past and future challenges for CESEE and Europe at large. Ovo je peti put da je Hrvatu dodijeljena nagrada Olga Radzyner; prethodni dobitnici su: Iva Tomić, Marina Tkalec (Ekonomski institut Zagreb), Edvard Orlić (Bournemouth University) i Tomislav Globan (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Stjepan Srhoj stekao je akademsku titulu magistra ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za vrijeme studija dobio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za znanstveno istraživanje, nagradu za istraživanje Centra za ženske studije Zagreb i nagradu na studentskom natjecanju u rješavanju poslovnih slučajeva Case Study Competition. Također, usavršavao se u Velikoj Britaniji na The London School of Economics and Political Science (LSE) i u Njemačkoj na Institutu Max Planck, a u okviru Erasmus programa razmjene proveo je i pet mjeseci u Münchenu. Tijekom studija biva zaposlen u Regionalnom centru za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL), gdje provodi četiri godine i šest mjeseci. U SEECEL-u je bio dio uspješnog tima koji je privukao 40 milijuna eura iz europskih fondova u Republiku Hrvatsku, gdje je bio zadužen za analizu javnih politika osam zemalja jugoistočne Europe i Turske zajedno s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), Europskom Komisijom, Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Europskom zakladom za stručnu izobrazbu (ETF). Uz prethodno, bio je vanjski suradnik za razvoj poslovnih modela u Poduzetničkom centru Grada Zagreba (Plavi ured).

Danas je asistent na kolegijima Osnove ekonomije, Mikroekonomija, Makroekonomija i Povijest ekonomske teorije i metode, koje vodi prof. dr. sc. Đuro Benić. Nagrađeni članak jedan je iz serije članaka o analizi utjecaja poticaja na konkurentnost poduzeća.

Komentari na članak

Vezani članci

Natjecanje, najava

Global Challenges Foundation

Nagrada od pet milijuna dolara za bolji model globalne politike

Global Challenges Foundation bavi se rješavanjem problema koji pogađaju globalnu svakidašnjicu. Osnivač ove organizacije nagrađuje pobjednika natjecanja nagradom od pet milijuna dolara za rekonstrukciju postojeće globalne politike. Novi oblik trebao bi biti inovativan, drugačiji i uspješniji od dosadašnjeg.

Nikola Kadoić

EDEN Young Scholar Award 2017.

Nikola Kadoić, asistent s FOI-ja, nagrađen za najbolji rad mladog znanstvenika

Sredinom lipnja u Švedskoj se održala konferencija EDEN, značajna za područje primjene ICT tehnologija u obrazovanju. Za njena trajanja prezentiran je rad FOI-jevog mladog znanstvenika čiji je rad proglašen najboljim.

Zgrada HNB-a

FINANCIJSKA (NE)PISMENOST

Studenti ekonomije slabo poznaju osobne financije

Mladi ljudi u Hrvatskoj svjesni su da uz postojeće stanje državnih financija i problem starenja stanovništva sami moraju osigurati svoju mirovinu, pokazalo je istraživanje magazina Banka predstavljeno na okruglom stolu „Osiguravatelji u 2012. – prioriteti su financijska pismenost“

Sveučilišni kampus

Međunarodna konferencija

Inovativni pristup rješavanju ekonomskih problema na Sveučilištu u Dubrovniku

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju priprema konferenciju kojoj će nazočiti nastavnici, znanstvenici, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, gospodarstva, civilnog društva kako bi prikazali postignuća svojih empirijskih ekonomskih i društvenih istraživanja o aktualnoj ekonomskoj problematici.

Nina Kraljić, pobjednica showa "The Voice" niže uspjehe

Nagrada za najbolje pjevače u 2015.

Nina Kraljić, pobjednica showa "The Voice" niže uspjehe

Nina Kraljić dobila je nagradu "Moj prvi Music pub" za najbolju mladu pjevačicu 2015. godine.