LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Golden Beach Award 2024

Na listi sto najboljih svjetskih plaža našle su se i dvije hrvatske plaže

Osim ljepote plaža, ocjenjivala se i njihova kulturna važnost, prirodna raznolikost, životni stil te brojni drugi faktori.

Osim ljepote plaža, ocjenjivala se i njihova kulturna važnost, prirodna raznolikost, životni stil te brojni drugi faktori.

Londonski portal Beachatlas.com nedavno je objavio svoje prvo izdanje Golden Beach Award za 2024. godinu. Nagrada je namijenjena prepoznavanju i isticanju najboljih sto plaža diljem svijeta. Što ovu nagradu čini posebnom jest njezina jedinstvena metodologija ocjenjivanja, koja ne uzima u obzir samo ljepotu plaža, već i njihovu kulturnu važnost, prirodnu raznolikost, životni stil i druge faktore. Najbolje plaže su birali stručnjaci i influenceri iz različitih dijelova svijeta.
 

Plaža Bačvice


Jedna od nagrađenih plaža je popularna plaža Bačvice, smještena u srcu Splita. Osim po prekrasnom pogledu na more, Bačvice su posebno istaknute zbog svoje kulturološke važnosti, zbog čega je plaža osvojila visoko dvadeset i prvo mjesto na ljestvici Golden Beach Award 2024. Ovdje se tradicionalno igra picigin, popularna igra koja je postala nezaobilazan dio lokalne i nacionalne identifikacije stanovnika. Ova plaža nije samo mjesto za kupanje i opuštanje, već i središte života i druženja za mnoge Splićane i posjetitelje.
 
„Plaža Bačvice predstavlja kulturni simbol i epicentar života zajednice, gdje se duh grada najživopisnije izražava kroz omiljenu igru picigina. Picigin je sport ili, preciznije rečeno, umjetnost, u kojoj se izvode akrobacije razine olimpijskih sportaša u plitkim vodama.”, piše Beachatlas.com.

FOTO: Golden Beach Award 2024. - plaža Bačvice


Vojni tunel na otoku Visu


Druga hrvatska plaža koja se našla na pedeset i devetom mjestu liste Golden Beach Award je vojni tunel na otoku Visu, koji je služio kao sklonište za podmornice i vojne brodove. Ovaj jedinstveni lokalitet kombinira prirodnu ljepotu kristalno čistog mora i netaknute obale s povijesnim značajem. Tunel izgrađen tijekom Drugog svjetskog rata, privukao je pažnju globalnog žirija svojom jedinstvenom mješavinom prirodne ljepote i povijesnog značaja.
 
„Na otoku Visu, usred njegove prirodne ljepote – gdje divlji ružmarin miriše u zraku, tirkizne vode sijaju, a srebrne ribe brzo plivaju ispod – nekada tajna baza sada služi kao slikovito utočište za jedrenje, akrobatsko ronjenje i zaštitu ribarskih brodova tijekom zime.”, opisao ju je londonski portal.

FOTO: Golden Beach Award 2024. – Vojni tunel na otoku Visu

Golden Beach Award je ovogodišnjim rezultatima još jednom potvrdio bogatstvo i raznolikost hrvatskih plaža te njihovu važnost na svjetskoj razini. 
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA