LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZBORI SE TREBAJU PONIŠTITI?

Aktualni predsjednik Studentskog zbora: „Zašto se rektor i dalje nije očitovao je misterija i za mene samoga”

Ivan Pavao Boras dao nam je svoje viđenje u vezi sa zavrzlamom oko studentskih izbora Sveučilišta u Zagrebu, a kako ističe, poništavanje održanih izbora se kao opcija ne bi trebalo zanemariti.

Ivan Pavao Boras dao nam je svoje viđenje u vezi sa zavrzlamom oko studentskih izbora Sveučilišta u Zagrebu, a kako ističe, poništavanje održanih izbora se kao opcija ne bi trebalo zanemariti.

Od studentskih izbora na Sveučilištu u Zagrebu prošlo je previše vremena, a osim što su bez ikakvog smisla objavljeni privremeni rezultati, tišina je jedino što se može čuti. Dakle, nema informacija i nitko ne kuži što se dešava. Ni riječi čak ni od rektora, a što o cijeloj situaciji ima reći trenutni predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Pavao Boras, donosimo u nastavku.

Zašto se Rektor i dalje nije očitovao je misterija i za mene samoga. Rektorski zbor, kojim predsjeda Zagreb, već se par mjeseci također nije očitovao na upit koji je slao Hrvatski studentski zbor povodom provedenih izbora  kazao je Boras i nadodao – Upravni nadzor nad radom povjerenstava i samim izborima je i više nego potreban.

Baš kao i naš prethodni sugovornik Sebastijan, Boras smatra da se poništavanje izbora ne bi trebalo zanemariti kao opcija, ali kako kaže, trenutno je vjerojatno i kasno za to. No, predložio je alternativno rješenje, koje bi potencijalno bolje odgovaralo trenutnoj situaciji.
 



 

Studenti trebaju imati svoje predstavnike, ne možemo se dovesti u situaciju da na par mjeseci ostanu bez njih. Ubrzana procedura provedbe ili online izbori u 9. mjesecu su jedine mogućnosti gdje se studente ne bi zakinulo, objasnio je.

Kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale, nužno je i donošenje većih promjena u svrhu povećanja transparentnost izbora. Jedna od inovativnih promjena na kojoj se trenutno radi je Zakon o Studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Zborovi i izbori bi se prema Borasu trebali odmaknuti od Sveučilišta i provoditi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kako bi se smanjio utjecaj Uprave Sveučilišta na cjelokupan proces. 

Izbori u kojima se ne zna tko je za što odgovoran i nadležan, u kojima imamo povjerenstva bez svrhe i nepostojeću transparentnost, trebamo poslati u prošlost. Digitalizirani sustav pod nadzorom Ministarstva bez utjecaja Sveučilišta je jedini način kojim možemo postići transparentne i pravedne izbore, ispričao je.

Osvrnuo se i na rad trenutnog Zbora, na čijem je čelu on sam te naglasio da se Zbor trudio fokusirati na potrebe studenata, odnosno na digitalizaciju studentske iskaznice, poboljšanje psihičkog zdravlja studenata, uređenje kampusa Borongaj i svih problematika unutar SC-a, ali i na transparentnost.

Osobno sam smanjio ovlasti sebi kao predsjedniku i samom predsjedništvu SZZG-a kako se određene stvari iz prošlosti ne bi ponavljale, rekao je.

Za kraj se osvrnuo na kandidate, Onu listu i Obične studente, za koje kaže da su imali podosta slične programe i teme.

Budući da izbori ironično i dalje traju neću komentirati koju smatram boljom. Najvažnije je da se programi provedu na dobrobit studenata, neovisno tko to bio, zaključio je.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, YOUTUBE SCREENSHOOT