Financijska potpora

Zaklada branitelja raspisala natječaj za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata; donosimo uvjete i popis potrebne dokumentacije

https://pixabay.com/photos/banknote-bill-business-buy-cash-15985/

Do 25. studenoga otvoren je Natječaj za ostvarivanje potpore za obrazovanje za akademsku 2019/2020. godinu. Od rujna do lipnja isplaćuje se po 500 kuna, a pokriva se i dio troškova školarine studentima poslijediplomskih studija u iznosu od 6000 kuna.

Zaklada branitelja raspisala je Natječaj za ostvarivanje potpore za obrazovanje za školsku, odnosno akademsku godinu 2019/2020, koji je otvoren do 25. studenoga. 

Prema Pravilniku o načinu ostvarivanja prava na potporu u obrazovanju, devet je kategorija u koje se možete prijaviti. Kategorije A1, B1, C1 i D su za srednjoškolce, A2, B2 i C2 odnose se na studente, kategorija E namijenjena je pokrivanju dijela troškova školarine poslijediplomskih studija, a kategorija F osmišljena je kao jednokratna potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja, preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija odnosno integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, kratkog stručnog studija, preddiplomskog stručnog studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija.

Uvjeti koje student mora zadovoljiti sljedeći su:

 • redovito studira
 • ne ponavlja godinu
 • nema status apsolventa
 • prosjek ocjena u dosadašnjem tijeku studiranja iznosi najmanje 4,00 ili 4,50 (kategorija B2 za izvrsnost), odnosno 3,00 ili 3,25 (kategorija C2 namijenjena studentima slabijeg socioekonomskog statusa)
 • mjesečni prihodi po članu kućanstva u prethodnoj godini ne prelaze 100% odnosno 60% proračunske osnovice
 • ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

Potrebna dokumentacija pri prijavi na Natječaj:

 • ispunjen i ovjeren obrazac jedne od devet kategorija za koju se kandidat prijavljuje
 • izjava kandidata o sastavu kućanstva
 • prijepis ocjena u studiju preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija odnosno integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, kratkog stručnog studija, preddiplomskog stručnog studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija ovjeren od strane obrazovne ustanove, odnosno presliku svjedodžbe posljednjeg razreda srednje škole
 • dokaz za stjecanje dodatnih bodova za uspjeh u prethodnoj akademskoj godini
 • preslika kartice tekućeg računa kandidata.

Zaklada po službenoj dužnosti pribavlja dokaz o statusu iz članka 1. Pravilnika, dokaz o duljini sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske te potvrdu nadležne Porezne uprave o visini dohotka za sve članove kućanstva.

Izjavu o sastavu kućanstva, kao i odgovarajući obrazac za prijavu, pronaći ćete na službenoj stranici Zaklade branitelja, a svi detalji i bodovni pragovi nalaze se u Pravilniku.

Stipendist je po završetku akademske godine dužan Zakladi dostaviti dokaz o završenom školovanju jer će u suprotnom biti primoran vratiti primljeni iznos stipendije koja na mjesečnoj razini iznosi 500 kuna za studente preddiplomskog i diplomskog studija. Naknade dijela troškova školarine poslijediplomskih studija bit će odobrene u iznosu od 6000 kuna.

Adresa je slanja propisane dokumentacije: Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, Park Stara Trešnjevka 4, 10 000 Zagreb, s naznakom Natječaj za potporu za obrazovanje.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/calculator-calculation-insurance-385506/

Studentski standard

Mjesečni iznosi stipendija nedostatni za minimalne životne potrebe studenata!

– Iako dobivam stipendiju, morala sam raditi cijelo ljeto od jutra do mraka kako bih si mogla priuštiti samo život u drugom gradu. Nisam radila za neko ludo putovanje ili ekskluzivne izlaske ili nove skupe cipele. Radila sam za krov nad glavom. – tvrdi studentica Ivana.

IRO

Izvješće istraživanja Eurostudent V

Neravnomjerna raspodjela stipendija u Hrvatskoj

U izvješću Eurostudent V preporuča se nositeljima obrazovne politike preispitivanje kriterija za dodjeljivanje stipendija iz javnih izvora kako bi se osiguralo da stipendije dobivaju oni koji imaju dokazivo najveću potrebu.

Varšava, Poljska

Financijska podrška

Hrvatskim studentima dodjeljuju se stipendije za semestar u Poljskoj

Do 15. svibnja zaprimaju se prijave hrvatskih studenata koji žele provesti semestar na poljskim visokim učilištima.

https://pixabay.com/photos/banknote-bill-business-buy-cash-15985/

Financijska podrška

ICT tvrtka raspisala natječaj za STEM stipendije; iznose i do 4000 kn mjesečno

Do 11. veljače zaprimaju se prijave studenata tehničkih fakulteta ili veleučilišta za stipendije u iznosu od dvije do četiri tisuće kuna.

https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/31638582878/in/photolist-95oXrA-d2SwE1-aaCd9r-dSTQ3C-95oY11-QcN1qf-aaF3jG-mjG3bj-DfJXB-76nQAs-d48mNs-8LaTSZ-7PsUYF-TeakqK-aaCdbe-6zKKSq-dekYu5-6PaQw6-aaF3e9-aaCdbB-aaF3f1-bQTQ8Z-7ZY1VS-krzysG-FDaNGZ-t36JSw-21tJRFQ-23zCU1P-7arKG6-EQ3K3E-aSSEgx-8rH5eZ-ef5H6V-7pYjBc-7q3eno-9boVMJ-25qTEZo-NSGdZS-P3XjC8-79nSHk

Financijska podrška

Ekonomski fakultet potpuno pokriva školarine za doktorski studij

EFRI dvama će kandidatima u potpunosti pokriti troškove školarine. Prijave se vrše na fakultetskoj stranici i traju do 15. veljače.