Pametno s novcima

Svaki student treba imati – račun u banci; ovo su osnovne stvari na koje treba pripaziti prilikom njegova otvaranja

Bankomat, isplata

Ako si jedan od onih koji još nema bankovni račun ili pak želiš provjeriti jesi li ga ugovorio po najboljim uvjetima, donosimo ti informacije koje moraš znati!

U modernom je društvu gotovo nevjerojatno zamisliti da odrasla, punoljetna osoba nema otvoren račun u banci jer se potreba za njime javlja od vrlo rane dobi. Studentima je bankovni račun nešto neophodno i nešto što bi odmah po upisu fakulteta trebali srediti (ako to slučajno još u srednjoj školi nisu napravili) – bilo za potrebe stipendije, studentskog posla ili uplata roditelja.

Jesi li ti već otvorio svoj račun, kada si to učinio i što je utjecalo na tvoj odabir – otkrij nam u anketi na poveznici! Ako si jedan od onih koji ga još nema ili pak želiš provjeriti jesi li ga ugovorio po najboljim uvjetima, čitaj dalje.

Žiro-račun ili tekući račun?

Studenti uglavnom imaju žiro-račun. Kako bismo ga približili laicima na financijskom polju, istaknut ćemo da se on koristi za povremene uplate, bilo da se radi o uplatama fizičkih ili pravnih osoba. Odnosno, na taj račun sjedaju stipendije, naknade za rad posredstvom studentskog servisa, a uplatom na taj račun i roditelji ti mogu pripomoći s kojom kunom.

Za razliku od žiro-računa, pojednostavljeno rečeno, na tekući se uplaćuju redovna primanja, a ne honorarna kao što je to kod prvog navedenog bio slučaj – npr. ako si potpisao ugovor o radu, potreban ti je tekući račun. Dobro je napomenuti da on omogućuje korištenje prednosti brojnih bankarskih proizvoda.

Odabir banke

Kad uvidiš što ti je potrebno, trebaš odabrati i banku u kojoj ćeš otvoriti račun. Vjerojatno ćeš dobiti pokoju sugestiju od roditelja, prijatelja, kolega, ali svakako se dobro informiraj i provjeri što ti koja nudi kako bi dobio najbolje uvjete.

Mi ti savjetujemo da besplatno ugovoriš paket OTP Indeks u OTP banci jer će na taj način za tebe biti besplatno vođenje i studentskog tekućeg računa i žiro-računa. Sve što moraš napraviti jest predočiti svoj indeks u nekoj od poslovnica diljem Hrvatske. Dodajmo i da će ti uz ovaj paket ugovaranje brojnih drugih usluga biti jednostavnije i povoljnije.

Komentari na članak

Vezani članci

UniSport HR

UniSport Zagreb

Prognozirajte rezultate UniSport lige i osvojite nagrade

Aplikacija Sveučilišne zagrebačke lige od ove sezone donosi UniSport prognozu preko koje će ljubitelji sporta moći okušati svoju sreću, a oni najbolji na kraju sezone dobit će i nagrade.

Vanna Imširović i Roberta Mulac

Studiranje u inozemstvu

INTERVJU: Ljubljanske studentice donose deset savjeta za uspješan studij u inozemstvu

Saznajte kakva su iskustva mladih Riječanki koje su odlučile spakirati kofere i započeti novi život u Sloveniji. Danas su uspješne studentice Sveučilišta u Ljubljani te su s nama podijelile deset savjeta za sve koji razmišljaju o studiju u inozemstvu.

zavr

Josipa Miković

Zaboravila sam temu završnog rada

Pišem li ovdje o Svjetskom prvenstvu ili o završnom? Iskreno ne znam ni ja točno, ali mogu vam reći da ima svačeg po malo.

Cure na biciklu naslovna

Tvoj je život zanimljiviji od reklama

Što biste sada napravili da možete?

Previše je stvari koje želiš, a na kraju ti je svaki dan praktički isti? Vrijeme leti, a imaš osjećaj da se ništa pametno ne događa? Pa stani tome na kraj!

koferi

Znanstveno-stručna konferencija

Preko 200 stručnjaka progovara o iseljavanju stanovništva, raspravi se priključuju i studenti

U svjetlu iznimno aktualnog migracijskog problema konferencija Instituta za migracije i narodnosti progovorit će o temeljnim društvenim pitanjima hrvatskog društva danas.