Pametno s novcima

Svaki student treba imati – račun u banci; ovo su osnovne stvari na koje treba pripaziti prilikom njegova otvaranja

Bankomat, isplata

Ako si jedan od onih koji još nema bankovni račun ili pak želiš provjeriti jesi li ga ugovorio po najboljim uvjetima, donosimo ti informacije koje moraš znati!

U modernom je društvu gotovo nevjerojatno zamisliti da odrasla, punoljetna osoba nema otvoren račun u banci jer se potreba za njime javlja od vrlo rane dobi. Studentima je bankovni račun nešto neophodno i nešto što bi odmah po upisu fakulteta trebali srediti (ako to slučajno još u srednjoj školi nisu napravili) – bilo za potrebe stipendije, studentskog posla ili uplata roditelja.

Jesi li ti već otvorio svoj račun, kada si to učinio i što je utjecalo na tvoj odabir – otkrij nam u anketi na poveznici! Ako si jedan od onih koji ga još nema ili pak želiš provjeriti jesi li ga ugovorio po najboljim uvjetima, čitaj dalje.

Žiro-račun ili tekući račun?

Studenti uglavnom imaju žiro-račun. Kako bismo ga približili laicima na financijskom polju, istaknut ćemo da se on koristi za povremene uplate, bilo da se radi o uplatama fizičkih ili pravnih osoba. Odnosno, na taj račun sjedaju stipendije, naknade za rad posredstvom studentskog servisa, a uplatom na taj račun i roditelji ti mogu pripomoći s kojom kunom.

Za razliku od žiro-računa, pojednostavljeno rečeno, na tekući se uplaćuju redovna primanja, a ne honorarna kao što je to kod prvog navedenog bio slučaj – npr. ako si potpisao ugovor o radu, potreban ti je tekući račun. Dobro je napomenuti da on omogućuje korištenje prednosti brojnih bankarskih proizvoda.

Odabir banke

Kad uvidiš što ti je potrebno, trebaš odabrati i banku u kojoj ćeš otvoriti račun. Vjerojatno ćeš dobiti pokoju sugestiju od roditelja, prijatelja, kolega, ali svakako se dobro informiraj i provjeri što ti koja nudi kako bi dobio najbolje uvjete.

Mi ti savjetujemo da besplatno ugovoriš paket OTP Indeks u OTP banci jer će na taj način za tebe biti besplatno vođenje i studentskog tekućeg računa i žiro-računa. Sve što moraš napraviti jest predočiti svoj indeks u nekoj od poslovnica diljem Hrvatske. Dodajmo i da će ti uz ovaj paket ugovaranje brojnih drugih usluga biti jednostavnije i povoljnije.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentice nose madrac

Studentica – žrtva silovanja

Grupa studentica koje se bore protiv silovatelja napravile prosvjed na kampusu njujorške Columbije

Žrtva silovanja kojoj predstoji borba s reputacijom fakulteta.

 6 savjeta za kreaciju najboljeg mjesta za učenje

Početak sezone kolokvija

Šest savjeta za stvaranje najboljeg mjesta za učenje

Donosimo vam šest savjeta za poboljšanje vaših studentskih radnih navika koji će vam zasigurno biti od pomoći za sve bliže razdoblje kolokvija.

Otvaranje Žito case studyja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Ekonomski fakultet Osijek

Otvaranje Žito case studyja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku kroz tri će mjeseca imati mogućnost surađivati sa Žitom d.o.o. kroz rad na četiri problemska zadatka u tematski različitim područjima interesa.

Studentski dom "Bruno Bušić"

Studentski centar Split

Zahvaljujući SC-u 180 bi studenata moglo ostati na ulici dok Studentski dom „Bruno Bušić“ zjapi prazan

Kolika je šteta nanesena studentima zatvaranjem doma? Kolika će šteta biti nanesena studentima koji će u petak saznati da im ljetni smještaj nije omogućen? Čini se da se splitski Studentski centar ne zamara tim pitanjima.

Rijeka - Mostar, Podgorica 2014

Sveučilište u Rijeci među četiri najbolja

Studenti iz Rijeke putuju na Final Four Regionalne studentske košarkaške lige!

Košarkaši Sveučilišta u Rijeci plasirali su se na Final Four Regionalne studentske košarkaške lige, gdje ih u polufinalu čekaju Beograđani. Završni turnir igra se u svibnju, a grad domaćin je Podgorica.