LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Japanska kultura

Prekrasan prizor u Botaničkom vrtu PMF-a

Neobičan vrt pojavio se u sklop Botaničkog vrta u PMF-u povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske.

Neobičan vrt pojavio se u sklop Botaničkog vrta u PMF-u povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske.

Zagrebački studenti mogu posjetiti mali vrt u japanskom stilu koji se nalazi u sklopu Botaničkog vrta PMF-a. Vrt je nastao povodom slavlja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske. Nastao je uz podršku donacije Suzuki Magyar Zrt.
 

„Vrt je zamišljen kao prva faza uređenja vrta u japanskom stilu, kao poluravni vrt s elementima brdovitog krajolika te suhog vrta. Biljni element zasađen na brdašcu čine tri odabrane japanske vazdazelene vrste: mali oblikovani bor te patuljasti bambus i patuljasti zmijobrad. Suhi vrt čini svijetla sipina (pijesak) koja predstavlja vodenu površinu na kojoj se pažljivo posebnim grabljama iscrtavaju uzorci valova.“ – stoji u objavi PMF UNIZG-a.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli PMF Sveučilišta u Zagrebu (@pmf_unizg)


Ovaj neobični vrt krasi i šest promišljeno postavljenih prirodnih stijena koje izviru iz sipina, a reprezentiraju hridi, odnosno otoke. U vrtu se sveukupno nalazi sedam stijena: jedna trijada i četiri solitera. Takvi brojevi nisu slučajno odabrani.
 

„Tri i sedam smatraju se „sretnim“ brojevima u budizmu i Japanu (Buda i bodisatve čine trijadu; sedam je japanskih bogova sreće i blagostanja).“ – stoji u objavi.


Također, japanski vrtovi prepoznatljivi su po nekoliko osnovnih elemenata: uravnotežena estetika, jednostavnost i minimalizam. Ti elementi su pomno izabrani zbog poticanja na meditaciju i razmišljanje o „krhkosti prirode te nezaustavljivoj mijeni“.

FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA