University of Southern California

Znanstvenici moždanim implantatima uspjeli poboljšati memoriju do 30%

Mozak i pamćenje

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Južne Kalifornije napravio je značajan pomak u razvoju neuroznanosti otkrićem implantata mozga ili memorijske proteze koja bi mogla poboljšati ljudsku memoriju.

Svi bismo voljeli imati bolje pamćenje, a posebno ono vezano uz pamćenje gradiva za kolokvije ili prezentiranje na poslu. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Južne Kalifornije radio je baš na tome i napravio značajan pomak otkrićem implantata mozga ili memorijske proteze koja bi mogla poboljšati ljudsku memoriju, prema Business Insideru. Njihovi nalazi bili su predstavljeni u Društvu za neuroznanost koje se sastalo u Washingtonu.  

Uređaj koji su osmislili sastoji se od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebao bi oponašati način na koji prirodno obrađujemo sjećanja dajući male električne šokove hipokampusu – regiji mozga koja je povezana s učenjem i memorijom. Mali električni šokovi oponašaju normalne obrasce aktivnosti mozga i istraživači se nadaju da bi to moglo pomoći ljudima s poremećajima u pamćenju, kao što je demencija. Svakog od 20 volontera spojili su na elektrode te ih zatražili da sudjeluju u treninzima memorijskih igrica. Svakom su sudioniku prikazane slike u kratkoj prezentaciji, a zatim su se 75 sekundi kasnije morali prisjetiti onoga što su vidjeli. Istraživači su potom pregledali reakcije neurona u mozgovima sudionika kako bi zaključili koje su se regije aktivirale dok su se koristili sjećanjima.

– Pišemo kod neurona kako bismo poboljšali funkciju pamćenja – izjavio je za New Scientist Dong Song, izvanredni profesor Biomedicinskog fakulteta na Sveučilištu Južne Kalifornije i jedan od autora studije. – To nikad prije nije bilo učinjeno. –

U drugoj sesiji implantati su korišteni za poticanje tih specifičnih područja mozga mikro-električnim šokovima, a dobiveni su rezultati fascinirajući. Prema studiji, uređaj može poboljšati performanse na memorijskim testovima do 30%. Istraživači se nadaju da će se ovo nevjerojatno saznanje u budućnosti moći upotrijebiti kao alat za poboljšanje memorije, vida ili pokreta. Tko zna, možda će u budućnosti uz pomoć ovog uređaja učenje noć prije kolokvija zaista donijeti rezultate kakvima se uvijek nadamo.

Komentari na članak

Vezani članci

Wikipedia

Suosnivač Wikipedije ne podnosi pseudoznanost

Wikipedija odbija pseudoznanstvene članke

Suosnivač Wikipedije oštro i duhovito odgovorio je pseudoznanstvenicima.

Voće i povrće

Evolucija i prehrana

Prehrana je razlog za razvoj ljudskog mozga

Oko dva desetljeća smatralo se da je veličina ljudskog mozga posljedica okupljanja ljudi u veće i socijalno kompleksnije zajednice. Skupina antropologa iz New Yorka tvrdi da je u povećanju volumena mozga veliku ulogu imala i prehrana.

Održan Znanstveni piknik

Spoj znanosti i umjetnosti

Znanstveni piknik dokazao da je znanost zabavna

Znanstveni piknik se održava već pet godina zaredom kako bi se senzibilizirala javnost s ciljem da i Hrvatska dobije ZEZ – Znanstveno-edukativno-zabavni centar. Tema ovogodišnjeg izdanja bila je spoj znanosti i umjetnosti.

temple

Otkriće Sveučilišta Temple

„Molekularnim oruđem” do brisanja HIV-a iz DNK

Znanstvenici sa Sveučilišta Temple stvorili su molekularna oruđa koja pomažu u brisanju genoma HIV-1 iz stanice.

https://pixabay.com/en/the-conference-lecture-lecture-hall-3248255/

Riječki interdisciplinarni kongres

Novo izdanje RIK-a spaja naizgled nespojivo – znanost s religijom

Od 8. do 9. studenoga 2018. godine Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci postat će oaza rasprave za tematiku povezanu s religijom i znanosti. Održava se Riječki interdisciplinarni kongres (RIK), a dobrodošli su studenti svih fakulteta i sveučilišta.