Uradi-sam rješenja

„Workshop(ologija)”: besplatne radionice recikliranja (i) elektronike

Radionice s Radionom

Polaznici radionica istraživat će mogućnosti oblikovanja papira, optičkih iluzija i minimalističke elektronike i savladavati strah od otvaranja elektroničkih uređaja i zagledavanja u utrobu mašine. Voditelji su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić.

Edukativni program zagrebačke organizacije Radiona.org pod nazivom Workshop(ologija) bavi se načinima korištenja različitih materijala i jednostavnih elektroničkih sklopova za stvaranje kreativnih uradi-sam rješenja. Namijenjene građanima svih uzrasta, besplatne radionice po treći se put održavaju u Rijeci u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u organizaciji udruge Drugo more. Nakon Korza i naselja Drenove, Zameta i Škurinja program će se ovaj put održati u Omladinskom kulturnom centru Palach 5. prosinca od 17 do 21 sat i 6. prosinca od 11 do 15 sati. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, dio programa održat će se na otvorenom – u Kružnoj ulici. 

Polaznici radionica istraživat će mogućnosti oblikovanja papira, optičkih iluzija i minimalističke elektronike i savladavati strah od otvaranja elektroničkih uređaja i zagledavanja u utrobu mašine. Voditelji su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje ili prijava i svi se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti jednoj ili više radionica.

Na radionici Eksplozivna knjiga polaznici će izrađivati interaktivnu džepnu knjižicu koja može služiti kao bilježnica, čestitka ili blok za crtanje. Prilikom otvaranja, interaktivna kvadratna knjižica transformira se i eksplodira u niz kvadratnih i trokutastih stranica prikladnih za zapisivanje, crtanje i lijepljenje poruka i fotografija.

Polaznici radionice Elektronička bića izrađivat će neobične robotičke likove od elektronike koji se kreću, crtaju, svijetle ili proizvode različite zvukove. Uz učenje osnova elektronike, cilj je poticanje minimalističkog pristupa i ponovnog korištenja odbačenih komponenti u svrhu što manjeg stvaranja elektroničkog otpada.

Radionica Analogni GIF-ovi naučit će polaznike izrađivati vlastite pokretne slike, analogne animirane GIF-ove i apstraktne optičke uratke. Upoznat će ih i s neobičnim optičkim kinetičkim medijem zvanim kinegram.

Konačno, radionica Hardware Freedom zamišljena je kao otvoreni laboratorij elektronike na koju će polaznici moći donijeti svoje elektroničke uređaje koje žele hakirati i transformirati ih u još luđe kreativne naprave: igračke, radio prijemnike, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, kamere, igraće konzole, dijelove računala itd. Uz stručno vodstvo i savjete, na raspolaganju će im biti sva potrebna oprema i dodatni materijali.

Nakon programa Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, kada je u fokusu bio kolokvijalni izraz prebrikati, i modula Elektro furda – second hand minimaliza, koji se bavio otpadom (furda), zagrebačka Radiona ovog puta naglasak stavlja na pojam workshopologija, što je naziv za znanost osmišljenu u stručnim krugovima makera, hakera, umjetnika, dizajnera i elektroničara pri kompleksnom radu s odbačenim materijalima.

Više informacija o radionicama potražite na internetskim stranicama Drugog mora.

Komentari na članak

Vezani članci

Laptop

Besplatne edukacije

Sveučilišni računski centar organizira radionice Excela, Photoshopa i brojne druge

Studentima je omogućeno besplatno pohađanje radionica MS Officea, photoshopa, obrade zvuka, montaže i drugih. Održavaju se tijekom prosinca i siječnja – prijave su u tijeku.

https://pixabay.com/en/student-typing-keyboard-text-woman-849825/

Radionice u Centru za mlade grada Zagreba

Edukacija pripreme Erasmus+ projekata besplatna za mlade

Članovi udruge Besplatno koji imaju preko 5 godina iskustva s Erasmus+ projektima svoja će znanja i vještine besplatno prenositi mladima na radionicama u Centru za mlade grada Zagreba.

Brave New World

Tech festival "Brave New World"

Milijun kuna mladim genijalcima koji će novim tehnologijama unaprijediti Zagreb

Ovoga lipnja u Zagrebu će se održati najveći tech festival u ovom dijelu Europe – "Brave New World", koji objedinjuje besplatnu konferenciju, radionice, izlaganja i hackathon. Pobjednici "Brave New World hackathona" dobit će milijun kuna za širenje na globalna tržišta.

Škola G. Vrapče

„Mali pokretači promjena“

ISUM suzbija govor mržnje kod djece

Projekt „Mali pokretači promjena“ od listopada 2017. do kolovoza 2018. godine koliko traje, a i kasnije, pruža djeci mogućnost unaprjeđenja socijalnih i komunikacijskih vještina.

Summer School of Visual Identity and Graphic Design

Projekt udruge SKAC_ST

Ljetna škola dizajna na splitskom FESB-u

Sudjelovati mogu svi ljubitelji grafičkog dizajna, „web”-stranica i vizualnih identiteta. Prijavite se što prije jer predavanja i radionice traju od 23. srpnja do 27. srpnja 2018.