Uradi-sam rješenja

„Workshop(ologija)”: besplatne radionice recikliranja (i) elektronike

Radionice s Radionom

Polaznici radionica istraživat će mogućnosti oblikovanja papira, optičkih iluzija i minimalističke elektronike i savladavati strah od otvaranja elektroničkih uređaja i zagledavanja u utrobu mašine. Voditelji su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić.

Edukativni program zagrebačke organizacije Radiona.org pod nazivom Workshop(ologija) bavi se načinima korištenja različitih materijala i jednostavnih elektroničkih sklopova za stvaranje kreativnih uradi-sam rješenja. Namijenjene građanima svih uzrasta, besplatne radionice po treći se put održavaju u Rijeci u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u organizaciji udruge Drugo more. Nakon Korza i naselja Drenove, Zameta i Škurinja program će se ovaj put održati u Omladinskom kulturnom centru Palach 5. prosinca od 17 do 21 sat i 6. prosinca od 11 do 15 sati. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, dio programa održat će se na otvorenom – u Kružnoj ulici. 

Polaznici radionica istraživat će mogućnosti oblikovanja papira, optičkih iluzija i minimalističke elektronike i savladavati strah od otvaranja elektroničkih uređaja i zagledavanja u utrobu mašine. Voditelji su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje ili prijava i svi se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti jednoj ili više radionica.

Na radionici Eksplozivna knjiga polaznici će izrađivati interaktivnu džepnu knjižicu koja može služiti kao bilježnica, čestitka ili blok za crtanje. Prilikom otvaranja, interaktivna kvadratna knjižica transformira se i eksplodira u niz kvadratnih i trokutastih stranica prikladnih za zapisivanje, crtanje i lijepljenje poruka i fotografija.

Polaznici radionice Elektronička bića izrađivat će neobične robotičke likove od elektronike koji se kreću, crtaju, svijetle ili proizvode različite zvukove. Uz učenje osnova elektronike, cilj je poticanje minimalističkog pristupa i ponovnog korištenja odbačenih komponenti u svrhu što manjeg stvaranja elektroničkog otpada.

Radionica Analogni GIF-ovi naučit će polaznike izrađivati vlastite pokretne slike, analogne animirane GIF-ove i apstraktne optičke uratke. Upoznat će ih i s neobičnim optičkim kinetičkim medijem zvanim kinegram.

Konačno, radionica Hardware Freedom zamišljena je kao otvoreni laboratorij elektronike na koju će polaznici moći donijeti svoje elektroničke uređaje koje žele hakirati i transformirati ih u još luđe kreativne naprave: igračke, radio prijemnike, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, kamere, igraće konzole, dijelove računala itd. Uz stručno vodstvo i savjete, na raspolaganju će im biti sva potrebna oprema i dodatni materijali.

Nakon programa Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, kada je u fokusu bio kolokvijalni izraz prebrikati, i modula Elektro furda – second hand minimaliza, koji se bavio otpadom (furda), zagrebačka Radiona ovog puta naglasak stavlja na pojam workshopologija, što je naziv za znanost osmišljenu u stručnim krugovima makera, hakera, umjetnika, dizajnera i elektroničara pri kompleksnom radu s odbačenim materijalima.

Više informacija o radionicama potražite na internetskim stranicama Drugog mora.

Komentari na članak

Vezani članci

Udruga SUPEUS

Studentsko natjecanje

SUPEUS Case Study stiže na FER, FSB i AF/GF; obuhvaća edukaciju studenta i nagrađivanje najboljih

U sklopu SUPEUS Case Studyja studenti će imati priliku poslušati predavanja stručnjaka iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje, a podijeljeni u timove od dvije do tri osobe rješavat će zadatke koji im donose vrijedne nagrade.

film filmska vrpca

Filmska umjetnost

Ovoga ljeta Varaždin svim filmoljupcima priprema zanimljivu kulturnu manifestaciju

Ovoga ljeta u Varaždinu će se održati Škola medijske kulture, a prijave su otvorene do 15. lipnja. Program će biti raznolik; zabavnog i edukativnog sadržaja neće nedostajati.

Probni ispiti, Algebra

Procjena znanja

Besplatni probni ispiti državne mature u osam gradova

– Detaljni rezultati probnih testiranja iz prošlih godina pokazuju nam da su probni ispiti pravovremeno tempirani te predstavljaju pravu priliku maturantima za realnu procjenu znanja i usporedbu s generacijom u trenutku dok još uvijek imaju priliku utjecati na rezultat ispita državne mature. – naglasio je Hrvoje Balen.

Dani komunikacije 2016

Vrhunski predavači gostuju u Rovinju

Na Danima komunikacija očekuje se preko 1500 posjetitelja

Na Danima komunikacija prvi će se put održati natjecanje za mlade agencijske profesionalce pod imenom Young Lions, koji je dio globalnog natjecanja u sklopu kanskog festivala.

Markov trg 2

Na današnji dan

Dan grada Zagreba

Dan grada Zagreba obilježava se na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada. Tim povodom danas se u Zagrebu održavaju brojna zanimljiva (i besplatna) događanja.