DAN BEZ MOBITELA U PROMETU

U Zagrebu postavljen semafor za sve one koji su stalno zadubljeni u mobitel

Dan bez mobitela u prometu - semafor

U sklopu projekta Dan bez mobitela u prometu na raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića postavljen je semafor koji upozorava pješake i bicikliste da maknu pogled sa svojih uređaja i pričekaju zeleno svjetlo kako bi mogli nastaviti neometano se kretati.

U okviru projekta Dan bez mobitela u prometu u Zagrebu je postavljen semafor za one koji stalno gledaju u mobitel. On, naime, baca svjetlo prema nogostupu direktno ispred pješačkog prijelaza.

Ovaj futuristički semafor instaliran je na križanju Frankopanske ulice i Ulice Gjure Deželića kako bi upozorio sudionike u prometu na opasnosti kojima se izlažu. Ako je upaljeno crveno svjetlo, a pješak ili biciklist nalazi se ispred semafora, svjetlost se reflektira na nogostup kao i na mobilni uređaj te tako upozorava građane da moraju podignuti glavu i pričekati zeleno svjetlo za prolaz, sve zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji.

Dan bez mobitela u prometu projekt je kojemu je cilj smanjenje prometnih nesreća uzrokovanih ljudskom navikom korištenja mobitela. Pokrenut je s idejom o dugoročnoj organizaciji kampanja prevencije korištenja mobilnih uređaja u prometu. U širem društvenom kontekstu ciljevi projekta su: sigurniji promet na cestama, čuvanje života i zdravlja građana, smanjenje materijalnih troškova uzrokovanih prometnim nesrećama. Započeo je 2017. godine te se održava 21. dana u mjesecu listopadu, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba, Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu i Hrvatske gospodarske komore.

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

spavanje

Zašto prestati?

Ne idite u krevet sa svojim mobilnim telefonima

Sve više osoba, osobito mladih, nosi mobitele sa sobom kad odlazi na spavanje. Znanstvenici upozoravaju na moguće negativne posljedice takve navike na zdravlje.

Flappy Bird

Zarazna igrica

Flappy Bird: game over

Tijekom njezina kratkog života, o ovoj su igrici postali ovisni korisnici diljem svijeta. A nakon njezina gašenja, prodaju se i mobiteli koji je sadrže kao aplikaciju.

Hrvoje Gold

Okrugli stol

Istraživanje s Fakulteta prometnih znanosti ukazuje na prihvaćanje „pametnog grada” u Hrvatskoj

Da gradovi sve više žele postati „pametni” svjedoči činjenica da od 128 gradova u Hrvatskoj već njih 40 razvija i primjenjuje neka od pametnih rješenja.

World Mobile Congress 2014.

Mobile World Congress 2014.

Uskoro počinje najveći svjetski mobilni događaj

Uskoro počinje najveći svjetski mobilni događaj Mobile Word Congress 2014. koji će se održati u Barceloni te ugostiti vodeće stručnjake iz svijeta mobilne industrije.

Fantomske vibracije

Boljka modernog društva

Fantomske vibracije mobitela

Fantomske vibracije su tek nedavno pridobile pažnju znanstvenika. Dok oni nude različita mišljenja i hipoteze, recenzirana istraživanja ove problematike su štura.