Manje gužve i više intime

Skrivene plaže na Jadranu koje morate posjetiti

pješčana plaža

Hrvatska je poznata po brojnim otocima i predivnim plažama koje su krcate turistima. Međutim, postoje i tihe i mirne uvale za koje rijetki znaju, a idealne su za opuštanje i odmor.

Jadranska obala puna je predivnih plaža, ali su one često prepune turista. Osim razvikanih mjesta postoje i ona skrivena koja se isplati potražiti i okupati se. Za neke od ovih uvala mnogi ni ne znaju jer su netaknute masovnim turizmom i skrivene su od očiju javnosti.

Saplunara, Mljet

Saplunara na otoku Mljetu skriveni je dragulj na Jadranu. Saplunara je bijela pješčana plaža, potpuno izolirana i uglavnom netaknuta. Naziv ove uvale dolazi od latinske riječi sabalum što znači pijesak. Ovdje se nalaze dvije pješčane plaže, veća i manja. Saplunara ima i nekoliko biljnih vrsta koje ne postoje nigdje drugdje u Hrvatskoj i zato se smatra zaštićenim područjem. 

Okružuje je šuma alepskoga bora i smreke koja se proteže duž pješčane obale sve do unutrašnjosti mjesta gdje se nalazi malo naselje. Nema hotela ili restorana, ali postoje privatni smještaji, a nema ni trajekata. Da biste stigli tamo, potrebno je doći trajektom do Sobre koja je udaljena 16 km od Saplunare. Isplati se doći ovdje kako biste odmorili tijelo i dušu u tišini okruženi predivnom prirodom. 

Saplun, Lastovo

Na otočiću Mladine koji pripada lastovskom arhipelagu – Lastovnjacima – nalazi se plaža Saplun. To je jedina pješčana plaža Lastova koja ostavlja bez daha i nautičare goste Lastova. Ovoj je uvali moguće pristupiti samo brodom – ili vlastitim ili organiziranim izletima. Pijesak se nalazi samo u moru, a njegova količina varira ovisno o vjetrovima koji pušu zimi. 

Sakarun, Dugi otok

Sakarun je jedna od najpoznatijih plaža u Zadarskoj županiji, smještena je na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka. Blizu plaže su mjesta Veli Rat, Verunić, Soline i Božava. Ljepota ove plaže ističe se u bjelini pijeska i čistom moru, okružena je borovom šumom koja ljeti pruža duboku hladovinu. Duga je oko 800 metara, a na nekih 250 metara od obale duboka je 3,5 metra, što znači da je kupalište izuzetno veliko i plitko te je prikladno čak i za malu djecu. Na plaži su dva ugostiteljska objekta koja nude osvježenje od ljetnih vrućina i lagane zalogaje. Prijevoz je organiziran od Božave do Sakaruna turističkim vlakom koji kreće svaka dva sata.

Lovrečina, Brač

Mjesto koje svakako vrijedi posjetiti prekrasna je uvala Lovrečina smještena između Postire i Pučišća. Lovrečina je jedna od najljepših, ali ujedno i jedina pješčana plaža na otoku! Osim što izgleda fantastično, u blizini se nalaze i vrijedni arheološki nalazi ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća. U bazilici možete vidjeti grobnice, kameni kovčeg, prekrasnu krstionicu i sarkofage s križevima za koje se vjeruje da potječu iz bračke klesarske radionice. Do uvale se može stići brodom, ali i automobilom. 

Šunj, Lopud

Plaža Šunj nalazi se na malom otoku Lopud smještenom između otoka Koločep i Šipan u blizini Dubrovnika. Ova prekrasna pješčana plaža nalazi se na južnoj strani otoka Lopuda i dugačka je gotovo 1 km. Plaža je toliko plitka da morate pješačiti 100 metara da biste mogli plivati ​​i stoga je vrlo pogodna za obitelji s djecom. Na Lopudu nema prometa, ali ljubazni mještani mogu vas prevesti u svojim malim golf automobilima od grada do plaže ako ne volite hodati.

Plaža je smještena u park-šumi pa možete hodati pješačkim stazama i uživati ​​u njenoj ljepoti. Ljubitelji rekreacije mogu se zabaviti igrajući odbojku, tenis, picigin i brojne druge aktivnosti. Iznajmite ležaljke i suncobrane i uživajte u suncu. Ako se želite neko vrijeme sakriti od sunca, na stražnjoj strani šunjske plaže nalazi se prekrasna borova šuma koja će vas rado počastiti svojim prirodnim hladom.

Ovo su samo neke od plaža koje su skrivene od masovnih pogleda turista. Ako se želite odmoriti i opustiti, svakako posjetite ove prelijepe plaže i uvale. Na hrvatskim otocima ima još mnogo ovakvih plaža, a ako ste avanturistički raspoloženi uputite se u istraživanje! 

Komentari na članak

Vezani članci

Spavanje

Probudite se svježi i odmorni

Samo 15 minuta više sna može značajno utjecati na vaše zdravlje

Kvalitetan san neophodan je za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Mi vam donosimo jednostavne i praktične savjete uz koje ćete se konačno dobro naspavati i značajno poboljšati kvalitetu svog života.

Sunčanje

Opasna i naivna vjerovanja

Popularni ljetni mitovi u koje ne trebate vjerovati

Donosimo vam šest najpopolarnijih ljetnih mitova kojih se ne smijete držati jer mogu biti opasni za vaše zdravlje.

Koji vas osjećaj usamljenosti može učiniti produktivnima

Svi ponekad trebamo malo samoće

Kako vas osjećaj usamljenosti može učiniti produktivnima?

Saznajte kako usamljenost može biti iznimno pozitivna i produktivna snaga u vašem životu.

Suton na moru

Znanstvenici tvrde

Apsolutno je u redu urinirati u more, kažu znanstvenici

Na plaži ste, uđete u more i odjednom morate na wc. Hoćete li izići ili to obaviti u moru?

More knjiga na Zrinjevcu 2016

More knjiga na Zrinjevcu

Ljetni ambijent najzabavnije zagrebačke plaže upotpunjuje više od 200 besplatnih naslova

Osim odličnih knjiga, glazbe i filmskih naslova, posjetitelji će moći uživati i u posebnoj ponudi koktela, naslovljenih uspješnicama Lumen izdavaštva „Stephena Kinga“ ili „Bridget Jones“.