Vremeplov omiljenih slatkiša

Šest manje poznatih činjenica o šarenim M&M's bombonima

M&M's bomboni

Otkrijte bogatu i zanimljivu povijest veselih M&M's čokoladnih bombona.

Na tržištu su prije 75 godina, za vrijeme Drugog svjetskog rata, predstavljeni M&M's čokoladni bomboni. Poznato je da su M&M's bomboni šareni, fini, čokoladni, tope se u ustima, na sebi imaju isprintano slovo „M“ i da su jedni od najpoznatijih bombona u svijetu. Manje je poznata ona bogata i zanimljiva povijest nastanka i vremenskog napredovanja ovih veselih bombončića.

1. Ideja za M&M's bombone nastala je nakon što su Forresta Marsa, sina osnivača tvrtke Mars, za vrijeme Španjolskog građanskog rata zainteresirali čokoladni bomboni koje su jeli vojnici. Radilo se o britanskim bombonima Smarties. Bomboni su bili u obliku leće, a izvana su bili preliveni premazom u raznim bojama. Taj premaz sprječavao je da se čokolada topi, činio ju je izdržljivom u određenim vremenskim uvjetima.

2. Naziv su dobili po početnim slovima dvaju prezimena – Mars i Murrie. Prvo „M“ predstavlja Forresta Marsa, a drugo Brucea Murrieja, sina direktora tvornice čokolade Hershey Williama F. R. Murrieja, koji je posjedovao 20 posto udjela u proizvodnji. Prije nego što su Mars i Hershey postali suparnici, William F. R. Murrie isporučio je Marsu količinu čokolade potrebnu za proizvodnju bombona. Poslovno su toliko uznapredovali da su nakon nekog vremena morali preseliti u veći poslovni prostor.

3. Svaki se dan proizvede oko 400 milijuna M&M's bombona, a kao jedinstvenu oznaku, na bombone se printa bijelo slovo „m“, koje je originalno bilo crne boje. Bomboni su najprije bili pakirani u smeđim tubama valjkastog oblika, a kasnije se pakiranje mijenja u malu plastičnu vrećicu boje tamne čokolade i takvo ostaje do danas. Pojavom novih vrsta okusa, pojavile su se i nove boje pakiranja za određenu vrstu.

4. M&M's su originalno postojali samo u tri boje – žutoj, zelenoj i crvenoj, zatim su s vremenom dodane narančasta, plava, ljubičasta i smeđa. Danas postoje u svim bojama kako bi se njima obilježio bilo kakav događaj poput vjenčanja, rođenja, mature ili blagdani poput Božića i Uskrsa. Također, postoji mogućnost printanja posebnih poruka na njih.

5. Prva nova vrsta okusa M&M's bombona bila je s kikirikijem, tzv. M&M's Peanut, a boja njihovih pakiranja je žuta. Od tada se s godinama sve do danas pojavljuju novi okusi i nova pakiranja. Uz mijenjanje same boje pakiranja, također se mijenja i oblik. Osim vrećastog oblika pakiranja pojavljuju se kutijice i ponovno tube, ali i oblik čokoladne pločice. Tako danas ima raznih vrsta okusa, oblika i pakiranja M&M's bombona poput M&M's Peanut Butter s crvenim pakiranjem, Crispy M&M's s plavim i zelenim pakiranjem, M&M's Coconut s bijelim pakiranjem, M&M's minis u plavim tubama itd.

6. Iste godine kada je predstavljena nova vrsta okusa predstavljen je i slogan tvrtke Mars – Čokolada koja se topi u vašim ustima, ne u vašim rukama, a u reklamama se pojavljuju oživljeni likovi čokoladnih bombona. Nakon toga pojavljuju se i na samom pakiranju. Danas cijelo društvo oživljenih M&M's bombona predstavljaju četiri gospodina plave, žute, crvene i narančaste boje i dvije dame zelene i smeđe boje. 

Komentari na članak

Vezani članci

Ben Affleck

Recenzija filma

„Zakon noći“ okrutna je igra u vrijeme prohibicije

Film „Zakon noći“ priča je o okrutnom svijetu mafije, ispričana na način koji opravdano ostavlja bez daha. Svijet krijumčarenja ruma u doba prohibicije nudi život sa svim svojim pogodnostima, ali i nedostacima. Na pitanje koje redatelj postavlja teško je odgovoriti. Isplati li se riskirati sve za nekoliko pogodnosti?

Smijeh staraca

Povijest piše (tragi)komedije

Smrt kakvu biste svakome poželjeli

Očito je hiperboličan izraz „umrijeti od smijeha“ zaista ponikao na temelju stvarnih događaja, a sljedeći primjeri dočaravaju svu raskoš smijanja do smrti.

HIMYM naslovna

Manje poznati detalji

10 zanimljivosti koje niste znali o popularnom sitcomu „Kako sam upoznao vašu majku"

Mnogobrojni se obožavatelji sitcoma „Kako sam upoznao vašu majku" i danas, nekoliko godina nakon emitiranja posljednje epizode, sa sjetom prisjećaju njujorških zgoda petero najboljih prijatelja Teda, Barneyja, Marshalla, Lily i Robin. Ako i vama ova legendarna petorka nedostaje, provjerite jeste li upoznati s manje poznatim zanimljivostima koje vam o njima donosimo.

Kolos Neron

Na današnji dan

„Kakav umjetnik umire“ – samoubojstvo zloglasnoga rimskog cara

Neron, jedan od „najomraženijih“ rimskih careva, umro je na današnji dan prije 1949 godina. Za vrijeme vladavine dao je pogubiti suprugu, majku, polubrata, generale, pisce i brojne protivnike.

Naslovna

Intervju s beauty blogericom Ivom Mamilović

„Prekrasan make-up ne može maskirati ružnu osobnost“

Riječka beauty blogerica Iva Mamilović otkrila nam je kako uspijeva studirati, voditi uspješan YouTube kanal i pisati kolumne te dala nekoliko savjeta o šminkanju i vođenju bloga.