Vremeplov omiljenih slatkiša

Šest manje poznatih činjenica o šarenim M&M's bombonima

M&M's bomboni

Otkrijte bogatu i zanimljivu povijest veselih M&M's čokoladnih bombona.

Na tržištu su prije 75 godina, za vrijeme Drugog svjetskog rata, predstavljeni M&M's čokoladni bomboni. Poznato je da su M&M's bomboni šareni, fini, čokoladni, tope se u ustima, na sebi imaju isprintano slovo „M“ i da su jedni od najpoznatijih bombona u svijetu. Manje je poznata ona bogata i zanimljiva povijest nastanka i vremenskog napredovanja ovih veselih bombončića.

1. Ideja za M&M's bombone nastala je nakon što su Forresta Marsa, sina osnivača tvrtke Mars, za vrijeme Španjolskog građanskog rata zainteresirali čokoladni bomboni koje su jeli vojnici. Radilo se o britanskim bombonima Smarties. Bomboni su bili u obliku leće, a izvana su bili preliveni premazom u raznim bojama. Taj premaz sprječavao je da se čokolada topi, činio ju je izdržljivom u određenim vremenskim uvjetima.

2. Naziv su dobili po početnim slovima dvaju prezimena – Mars i Murrie. Prvo „M“ predstavlja Forresta Marsa, a drugo Brucea Murrieja, sina direktora tvornice čokolade Hershey Williama F. R. Murrieja, koji je posjedovao 20 posto udjela u proizvodnji. Prije nego što su Mars i Hershey postali suparnici, William F. R. Murrie isporučio je Marsu količinu čokolade potrebnu za proizvodnju bombona. Poslovno su toliko uznapredovali da su nakon nekog vremena morali preseliti u veći poslovni prostor.

3. Svaki se dan proizvede oko 400 milijuna M&M's bombona, a kao jedinstvenu oznaku, na bombone se printa bijelo slovo „m“, koje je originalno bilo crne boje. Bomboni su najprije bili pakirani u smeđim tubama valjkastog oblika, a kasnije se pakiranje mijenja u malu plastičnu vrećicu boje tamne čokolade i takvo ostaje do danas. Pojavom novih vrsta okusa, pojavile su se i nove boje pakiranja za određenu vrstu.

4. M&M's su originalno postojali samo u tri boje – žutoj, zelenoj i crvenoj, zatim su s vremenom dodane narančasta, plava, ljubičasta i smeđa. Danas postoje u svim bojama kako bi se njima obilježio bilo kakav događaj poput vjenčanja, rođenja, mature ili blagdani poput Božića i Uskrsa. Također, postoji mogućnost printanja posebnih poruka na njih.

5. Prva nova vrsta okusa M&M's bombona bila je s kikirikijem, tzv. M&M's Peanut, a boja njihovih pakiranja je žuta. Od tada se s godinama sve do danas pojavljuju novi okusi i nova pakiranja. Uz mijenjanje same boje pakiranja, također se mijenja i oblik. Osim vrećastog oblika pakiranja pojavljuju se kutijice i ponovno tube, ali i oblik čokoladne pločice. Tako danas ima raznih vrsta okusa, oblika i pakiranja M&M's bombona poput M&M's Peanut Butter s crvenim pakiranjem, Crispy M&M's s plavim i zelenim pakiranjem, M&M's Coconut s bijelim pakiranjem, M&M's minis u plavim tubama itd.

6. Iste godine kada je predstavljena nova vrsta okusa predstavljen je i slogan tvrtke Mars – Čokolada koja se topi u vašim ustima, ne u vašim rukama, a u reklamama se pojavljuju oživljeni likovi čokoladnih bombona. Nakon toga pojavljuju se i na samom pakiranju. Danas cijelo društvo oživljenih M&M's bombona predstavljaju četiri gospodina plave, žute, crvene i narančaste boje i dvije dame zelene i smeđe boje. 

Komentari na članak

Vezani članci

Massimo u Varaždinu

Massimo u Areni Varaždin

Massimo priprema večer za pamćenje u Varaždinu

Najveći hitovi u novom ruhu, pjesme s novog albuma, pregršt emocija i jedinstveni audio-vizualni doživljaj spremaju se za subotu 21. svibnja u dosad najvećem koncertnom prostoru pred varaždinskom publikom.

Film

Uzbudljive filmske večeri

Najiščekivaniji filmovi ove sezone

Hladne večeri provedite na toplom, uz vaše najdraže i nove filmove koji tek trebaju ugledati svjetlo dana!

Snjeguljica i sedam patuljaka

Na današnji dan

Disney započeo revoluciju filmske indrustrije animiranim filmom „Snjeguljica i sedam patuljaka“

Na današnji je dan 1938. popularni animirani film doživio svjetsku premijeru, a njegova je kvaliteta i danas inspiracija te veselje mladih i starih.

Ivana Orleanska

Slučajevi Ivane Orleanske, Jacka Trbosjeka, Amelije Earhart...

Istina koja se krije iza pet velikih povijesnih misterija

Neki događaji iz povijesti nisu možda onako kako je poznato većini javnosti. Pročitajte zašto je zapravo pogubljena Ivana Orleanska ili zna li se zna identitet Jacka Trbosjeka.

Putovanje

Put oko svijeta za 365 dana

Stvari koje naučite putujući svijetom

Znate li da trošak putovanja svijetom mjesečno iznosi onoliko koliko trošite i kad ste doma? Zašto je bolja opcija kada putujete sami? Koja je razlika između turista i putnika?