Vremeplov omiljenih slatkiša

Šest manje poznatih činjenica o šarenim M&M's bombonima

M&M's bomboni

Otkrijte bogatu i zanimljivu povijest veselih M&M's čokoladnih bombona.

Na tržištu su prije 75 godina, za vrijeme Drugog svjetskog rata, predstavljeni M&M's čokoladni bomboni. Poznato je da su M&M's bomboni šareni, fini, čokoladni, tope se u ustima, na sebi imaju isprintano slovo „M“ i da su jedni od najpoznatijih bombona u svijetu. Manje je poznata ona bogata i zanimljiva povijest nastanka i vremenskog napredovanja ovih veselih bombončića.

1. Ideja za M&M's bombone nastala je nakon što su Forresta Marsa, sina osnivača tvrtke Mars, za vrijeme Španjolskog građanskog rata zainteresirali čokoladni bomboni koje su jeli vojnici. Radilo se o britanskim bombonima Smarties. Bomboni su bili u obliku leće, a izvana su bili preliveni premazom u raznim bojama. Taj premaz sprječavao je da se čokolada topi, činio ju je izdržljivom u određenim vremenskim uvjetima.

2. Naziv su dobili po početnim slovima dvaju prezimena – Mars i Murrie. Prvo „M“ predstavlja Forresta Marsa, a drugo Brucea Murrieja, sina direktora tvornice čokolade Hershey Williama F. R. Murrieja, koji je posjedovao 20 posto udjela u proizvodnji. Prije nego što su Mars i Hershey postali suparnici, William F. R. Murrie isporučio je Marsu količinu čokolade potrebnu za proizvodnju bombona. Poslovno su toliko uznapredovali da su nakon nekog vremena morali preseliti u veći poslovni prostor.

3. Svaki se dan proizvede oko 400 milijuna M&M's bombona, a kao jedinstvenu oznaku, na bombone se printa bijelo slovo „m“, koje je originalno bilo crne boje. Bomboni su najprije bili pakirani u smeđim tubama valjkastog oblika, a kasnije se pakiranje mijenja u malu plastičnu vrećicu boje tamne čokolade i takvo ostaje do danas. Pojavom novih vrsta okusa, pojavile su se i nove boje pakiranja za određenu vrstu.

4. M&M's su originalno postojali samo u tri boje – žutoj, zelenoj i crvenoj, zatim su s vremenom dodane narančasta, plava, ljubičasta i smeđa. Danas postoje u svim bojama kako bi se njima obilježio bilo kakav događaj poput vjenčanja, rođenja, mature ili blagdani poput Božića i Uskrsa. Također, postoji mogućnost printanja posebnih poruka na njih.

5. Prva nova vrsta okusa M&M's bombona bila je s kikirikijem, tzv. M&M's Peanut, a boja njihovih pakiranja je žuta. Od tada se s godinama sve do danas pojavljuju novi okusi i nova pakiranja. Uz mijenjanje same boje pakiranja, također se mijenja i oblik. Osim vrećastog oblika pakiranja pojavljuju se kutijice i ponovno tube, ali i oblik čokoladne pločice. Tako danas ima raznih vrsta okusa, oblika i pakiranja M&M's bombona poput M&M's Peanut Butter s crvenim pakiranjem, Crispy M&M's s plavim i zelenim pakiranjem, M&M's Coconut s bijelim pakiranjem, M&M's minis u plavim tubama itd.

6. Iste godine kada je predstavljena nova vrsta okusa predstavljen je i slogan tvrtke Mars – Čokolada koja se topi u vašim ustima, ne u vašim rukama, a u reklamama se pojavljuju oživljeni likovi čokoladnih bombona. Nakon toga pojavljuju se i na samom pakiranju. Danas cijelo društvo oživljenih M&M's bombona predstavljaju četiri gospodina plave, žute, crvene i narančaste boje i dvije dame zelene i smeđe boje. 

Komentari na članak

Vezani članci

Napravi sama Kinder Milch Schnitte

Recept za prste polizati

Napravite vlastite Kinder Milch Schnitte i danima uživajte u njima!

Nadamo se da će vam se svidjeti ovaj recept, a kako je nama ispao - možete vidjeti iz priloženoga.

Dubrovačke ljetne igre

Bogat program u Dubrovniku

Više od 2000 umjetnika na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama

Od 10. srpnja do 25. kolovoza na 20 dubrovačkih lokacija nastupat će brojni umjetnici iz cijeloga svijeta.

Ribbon Candy Day (naslovna)

Na današnji dan

Slatki razlozi zašto pokloniti omiljene šećerne lizalice

Saznajte sve o humanitarnoj priči koja se veže za obilježavanje dana jednog od omiljenih božićnih slatkiša!

Ispunjavanje obrazaca

Upisi na fakultet

VIDEO: AZVO pruža informacije maturantima o „faksiranju”; snimio TV Student

„FAKSiranje” novi je videospot koji je osmislila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a izradila ga Televizija Student. Namijenjen je maturantima koje očekuju upisi na fakultete.

Sergej Jesenjin

Na današnji dan

Rođen Sergej Jesenjin, pjesnik čiji burni život nema premca u svjetskoj književnosti

Jedan od najvećih pjesnika svih vremena rođen je na današnji datum 1895. godine. „Posljednji pjesnik sela" koji je odisao jednostavnošću, čovjek je čiji su stihovi čitani u svemiru, koji se tri puta ženio i na koncu tragično završio svoj burni život.