Ostvarenje američkog sna

„Psi rata" nasmijat će vas do kostiju

Psi rata

„Psi rata" počinju se u Cinestarima diljem Hrvatske prikazivati 1. rujna. Radi se o filmu snimljenom po istinitom događaju i inspiriranom raznim starim uspješnicama. U pamćenje će vam se zauvijek urezati smijeh Efraima Diverolia i mutavi izraz Davida Packouza.

Film Psi rata snimljen je po istinitom događaju te humorom pokušava pokazati realnost i tamu koja okružuje mutne i ilegalne poslovne pothvate. Priču je 2011. godine ispričao i donio u javnost Guy Lawson u tekstu Arms and the Dudes časopisa Rolling Stone. Možemo ga okarakterizirati nekakvom osrednjom povratničkom odskočnom daskom redatelja Todda Phillipsa, autora filmske trilogije Mamurluk. Scenarij potpisuju Stephan Chin, Todd Phillips i Jason Smilovic. Glumci koji su donijeli na svijet ovaj miks Vuka s Wall Streeta i nekog trash ratnog filma su Jonah Hill, koji tumači Efraima Diverolia, i Miles Teller, koji glumi lik Davida Packouza. Osim njih, u filmu se pojavljuju i Ana de Armas te Bradley Cooper, koji se nalazi i na popisu producenata.

Psi rata dva su prijatelja s 20 i nešto godina koji postaju milijunaši i međunarodni trgovci oružjem. Krenuli su ni iz čega, dostigli vrhunac i taman tada, kada su zabili metaforičku zastavu na vrh planine, realnost ih je pogodila u trbuh i spustila tamo od kud su i krenuli. Imamo dvojac koji utjelovljuje likove u kojima se svaki student može barem malo pronaći – ako ne u vječnoj želji za zabavom Efraima Diverolia, onda u jadnim studentskim poslovima Davida Packouza. Jedan je navodno prevaren, živi za drogu, želi pokrenuti svoj biznis, a drugi je pak nešto moralniji, radi kao maser, ispao je s faksa, čeka dijete, a posao prodaje kvalitetne posteljine staračkim domovima je propao. FedBizOpps projekt je s natječajima za nabavu oružja koji omogućuje i malim tvrtkama da se natječu, što AEY Inc, na čelu s Efraimom i Davidom, iskorištava i potpisuje ugovor s Pentagonom vrijedan 300 milijuna dolara.

Iako prosječan film, vrijedan je kupnje ulaznice, ali ipak nije vrijedan gledanja i drugi put. Ima pozitivnih strana koje prigrliš i prirastu ti srcu. Primjerice, prvo što će bilo tko primijetiti, zavoljeti i zapamtiti u filmu jest iskarikirani smijeh velikog, narančastog i totalno nemoralnog Efraima Diverolia koji se može opisati jedino kao propušeno škripanje nepodmazanih vrata koje dolazi nenajavljeno, uvijek u tišini i bez ikakvih emocija. Druga je stvar brutalna playlista koja koristi glazbu od klasike do teških hitova kako bi naglasila komičnost ili ozbiljnost određenih scena. Treća je pozitivna stvar Bradley Cooper koji se pojavljuje rijetko, ali dovoljno da vam se u dušu ureže, sa stravičnim bezdušnim pogledom plavih očiju iza debelih naočala.

Na kraju, vjerojatno je jedna od najboljih stvar činjenica da Amerika u ovom filmu nije pozitivka. Pogrešni zakoni i pogrešni projekti omogućili su praktički klincima da se igraju opasnih poslova. No, najtužnije je od svega što film prikazuje kako se nakon odigrane situacije, nakon uhićenja, sve ustvari vraća u svoje korito i nastavlja svojim tokom. Osim toga, očito igranje i žongliranje raznim predrasudama graniči s opasnom uvredom, no ipak, uzimajući u obzir autore, glumce i sve ostalo, moglo je biti i puno, puno žešće.

Naš je savjet da bacite oko na film Psi rata koji će se u Cinestarima diljem Hrvatske početi prikazivati 1. rujna. 

Komentari na članak

Vezani članci

Idiom8

Humoristične ilustracije najčešćih idioma

FOTO: Smiješni idiomi u engleskom jeziku

Iako odlično vladate nekim stranim jezikom, izgubite se ili nasmijete u doslovnom prijevodu njegovih specifičnih izreka. Pogledajte kako to izgleda na engleskom jeziku!

https://pixabay.com/en/book-read-old-literature-pages-1659717/

Knjiga ili film?

Autori koji su mrzili filmske adaptacije svojih djela

Svi smo se zasigurno barem jednom u životu našli u situaciji kada smo ostali razočarani filmskom adaptacijom omiljenih nam književnih djela, a s tim se najbolje nisu nosili ni autori čija su djela ekranizirana.

Sveučilišne jadranske igre

Zabavno-sportski projekt

Riječki studenti pobjednici su Sveučilišnih Jadranskih igara

Na dubrovačkom bazenu Gruž održalo se prvo izdanje Sveučilišnih Jadranskih igara. Nakon borbe u pet disciplina najboljima su se pokazali studenti Sveučilišta u Rijeci.

Kokice

Filmska umjetnost

„Iz ništavila”, pobjednik Vukovar film festivala, stiže u domaća kina

U hrvatska kina stiže triler koji je, uz pobjedu u Vukovaru i osvojenu nagradu u Cannesu, pobrao i mnoga druga ugledna priznanja među kojima posebno valja istaknuti ono Udruženja „online" kritičara New Yorka koje ga je proglasilo najboljim stranim filmom godine.

Naslovna: This is Feminism

Film i feminizam

Istraživanje pokazalo: Ženske superjunakinje u filmovima pozitivan su uzor djevojčicama i dječacima

Istraživanje je pokazalo da način i zastupljenost ženskih likova u filmovima i stripovima o superjunacima, kao i u igricama, zapravo ima veliki utjecaj.