Omiljeni zimski napitak

Najbolji recept za vruću čokoladu

vruća čokolada

Isprobajte nabolji recept za čokoladni napitak koji svojim okusom ostavlja bez daha već dvije tisuće godina i saznajte u čemu je tajna.

Oko dvije tisuće godina ovaj čokoladni napitak prava je senzacija za nepce. Smatra se da su začetnici vruće čokolade indijanski narod Maja, a nakon otkrića Novog svijeta postala je popularna u Europi. Osim što se konzumira radi užitka, vruća čokolada ima i ljekovita svojstva, odnosno antioksidanse koji se nalaze u kakau. Preporuča se za zaštitu kardiovaskularnog sustava, ublažavanje želučanih tegoba i prehlade.

Danas se vruća čokolada konzumira diljem svijeta te postoje razni recepti za pripremu. Gusta, rijetka, s kokosom, cimetom, đumbirom, čili papričicama-neovisno o začinima i teksturi teško joj je odoljeti. Zato vam donosim najbolji recept za pripremu ovog fantastičnog čokoladnog napitka. Iza ovoga recepta krije se poznati slastičar Jacques Torres koji kaže da se tajna krije u upotrebi kvalitetne čokolade.

Sastojci 

  • tamna čokolada s najmanje 60 postotnim udjelom kakaa
  • punomasno mlijeko
  • mlijeko u prahu
  • škrobno brašno (gustin)
  • slatko vrhnje (125 ml)

Savjet: Važno je dva puta prokuhati mlijeko. Odnosno, nakon što mlijeko prvi put prokuha dodajte čokoladu i sve skupa još jednom prokuhajte. Kako bi se dobila ujednačena smjesa i razvio pravi okus. Gustin i mlijeko u prahu se ne mora dodati, već je za one koji vole jako gustu vruću čokoladu.

Priprema

  1. Prvo pripremite šlag tako da posudu sa slatkim vrhnjem stavite u zamrzivač na 5 minuta kako bi lakše izmiješali šlag. Nakot toga pjenjačom istucite šlag kako bi dobili laganu i kremastu smjesu. Stavite šlag u hladnjak dok pripremate vruću čokoladu.
  2. Zakuhajte 250 ml mlijeka (mjera za četiri šalice guste vruće čokolade), a ako želite rjeđi napitak dodajte još 125 ml mlijeka.
  3. Izmiješajte 50 g mlijeka u prahu i 3 g gustina.
  4. 150 g čokolade natrgajte na komadiće i stavite u zakuhano mlijeko te nastavite miješati.
  5. Zatim dodajte mlijeko u prahu i gustin ako želite jako gustu smjesu.
  6. Nastavite miješati kako bi dobili homogenu smjesu i kada vruća čokolada zakuha ugasite plin.

I za kraj, vruću čokoladu poslužite sa šlagom i naribanom čokoladom.

Komentari na članak

Vezani članci

Jaslice

Matej Sunara

Sretan Božić svakome

Nakon tri mjeseca loše talijanske hrane uživam u obilnim obrocima moje majke i guštam prešetavajući se po rivi, ispijajući pića u društvu prijatelja. No, je li ljepota Božića skupa jelka, obilan obrok, nove cipele, hrpa darova i dobar provod u nekom klubu? Na blagdan Božića slavimo rođenje Isusa Krista, Sina Božjega, koji je križ svoj nosio radi nas i radi našega spasenja. Mjesto rođenja ne može biti skromnije.

Nutella festival

Nutella Palooza festival

Jedinstveni festival posvećen neodoljivoj čokoladnoj poslastici

Ovog travnja u Australiji se slavi sve povezano s Nutellom i čokoladom.

Hrana na stolu

Dobro nam poznata hrana u novom ruhu

Jela koja bi svaki student trebao znati napraviti

Nekoliko ideja za pripremu hrane kojom možete obogatiti vaš dosadašnji jelovnik na jednostavan i brz način. Spremite se za kulinarske novitete u 2016. godini!

Naslovna

Gastro-pogled na proteklu godinu

FOTO i VIDEO: 16 najpopularnijih gastronomskih trendova u 2016. godini

2016. je godina pri kraju. Osim nove glazbe, filmova i modnih trendova, s užitkom se prisjećamo gastronomskih trendova, i to onih najluđih i vrlo fotogeničnih za kojima je cijeli internet poludio.

Torta s Nutellom

Slatke kombinacije

Nekoliko recepata s Nutellom koje morate probati

Nutellu skoro svi mi volimo, a znate li da se ona može iskoristiti u svakakvim kombinacijama?