Omiljeni zimski napitak

Najbolji recept za vruću čokoladu

vruća čokolada

Isprobajte nabolji recept za čokoladni napitak koji svojim okusom ostavlja bez daha već dvije tisuće godina i saznajte u čemu je tajna.

Oko dvije tisuće godina ovaj čokoladni napitak prava je senzacija za nepce. Smatra se da su začetnici vruće čokolade indijanski narod Maja, a nakon otkrića Novog svijeta postala je popularna u Europi. Osim što se konzumira radi užitka, vruća čokolada ima i ljekovita svojstva, odnosno antioksidanse koji se nalaze u kakau. Preporuča se za zaštitu kardiovaskularnog sustava, ublažavanje želučanih tegoba i prehlade.

Danas se vruća čokolada konzumira diljem svijeta te postoje razni recepti za pripremu. Gusta, rijetka, s kokosom, cimetom, đumbirom, čili papričicama-neovisno o začinima i teksturi teško joj je odoljeti. Zato vam donosim najbolji recept za pripremu ovog fantastičnog čokoladnog napitka. Iza ovoga recepta krije se poznati slastičar Jacques Torres koji kaže da se tajna krije u upotrebi kvalitetne čokolade.

Sastojci 

  • tamna čokolada s najmanje 60 postotnim udjelom kakaa
  • punomasno mlijeko
  • mlijeko u prahu
  • škrobno brašno (gustin)
  • slatko vrhnje (125 ml)

Savjet: Važno je dva puta prokuhati mlijeko. Odnosno, nakon što mlijeko prvi put prokuha dodajte čokoladu i sve skupa još jednom prokuhajte. Kako bi se dobila ujednačena smjesa i razvio pravi okus. Gustin i mlijeko u prahu se ne mora dodati, već je za one koji vole jako gustu vruću čokoladu.

Priprema

  1. Prvo pripremite šlag tako da posudu sa slatkim vrhnjem stavite u zamrzivač na 5 minuta kako bi lakše izmiješali šlag. Nakot toga pjenjačom istucite šlag kako bi dobili laganu i kremastu smjesu. Stavite šlag u hladnjak dok pripremate vruću čokoladu.
  2. Zakuhajte 250 ml mlijeka (mjera za četiri šalice guste vruće čokolade), a ako želite rjeđi napitak dodajte još 125 ml mlijeka.
  3. Izmiješajte 50 g mlijeka u prahu i 3 g gustina.
  4. 150 g čokolade natrgajte na komadiće i stavite u zakuhano mlijeko te nastavite miješati.
  5. Zatim dodajte mlijeko u prahu i gustin ako želite jako gustu smjesu.
  6. Nastavite miješati kako bi dobili homogenu smjesu i kada vruća čokolada zakuha ugasite plin.

I za kraj, vruću čokoladu poslužite sa šlagom i naribanom čokoladom.

Komentari na članak

Vezani članci

Snijeg

Savršene lokacije za „ptice selice“

Što je to snijeg? – pitaju se stanovnici poznatih svjetskih lokacija

Iako je nama snijeg uobičajena pojava s kojom se svatko nosi na svoj način, neki ga ljudi vide tek jednom u životu ili nijednom. Saznajte na kojim to poznatim mjestima snijeg pada jednom u stoljeću.

Smoothie

Doručak koji daje energiju za cijelo jutro

Ukusni smoothie za zdravi početak dana

Doručak je, to već svi znaju, najvažniji obrok u danu! Još je važniji i bolji ako je zdrav i pun kvalitetnih namirnica, kako bi dan počeo na najbolji mogući način. Donosimo vam ukusni recept za smoothie koji će vas oduševiti, a vašem organizmu donijeti obilje vitamina i hranjivih tvari!

Torta s Nutellom

Slatke kombinacije

Nekoliko recepata s Nutellom koje morate probati

Nutellu skoro svi mi volimo, a znate li da se ona može iskoristiti u svakakvim kombinacijama?

lubenica

Mali ljetni trik

Održite ljepotu kože lica pomoću lubenice

Lubenica je omiljeno ljetno voće. No lubenica može poslužiti i kao fantastična ljetna maska i piling koji će kožu vašeg lica održati prekrasnom i svježom. 

Djevojka zimi

Zdravlje u zimskim mjesecima

Za zaštitu od prehlade umjesto kuhanog vina i čaja, pijte vodu

U samo nekoliko koraka i na najnižim se temperaturama možete brzo ugrijati.