Omiljeni zimski napitak

Najbolji recept za vruću čokoladu

vruća čokolada

Isprobajte nabolji recept za čokoladni napitak koji svojim okusom ostavlja bez daha već dvije tisuće godina i saznajte u čemu je tajna.

Oko dvije tisuće godina ovaj čokoladni napitak prava je senzacija za nepce. Smatra se da su začetnici vruće čokolade indijanski narod Maja, a nakon otkrića Novog svijeta postala je popularna u Europi. Osim što se konzumira radi užitka, vruća čokolada ima i ljekovita svojstva, odnosno antioksidanse koji se nalaze u kakau. Preporuča se za zaštitu kardiovaskularnog sustava, ublažavanje želučanih tegoba i prehlade.

Danas se vruća čokolada konzumira diljem svijeta te postoje razni recepti za pripremu. Gusta, rijetka, s kokosom, cimetom, đumbirom, čili papričicama-neovisno o začinima i teksturi teško joj je odoljeti. Zato vam donosim najbolji recept za pripremu ovog fantastičnog čokoladnog napitka. Iza ovoga recepta krije se poznati slastičar Jacques Torres koji kaže da se tajna krije u upotrebi kvalitetne čokolade.

Sastojci 

  • tamna čokolada s najmanje 60 postotnim udjelom kakaa
  • punomasno mlijeko
  • mlijeko u prahu
  • škrobno brašno (gustin)
  • slatko vrhnje (125 ml)

Savjet: Važno je dva puta prokuhati mlijeko. Odnosno, nakon što mlijeko prvi put prokuha dodajte čokoladu i sve skupa još jednom prokuhajte. Kako bi se dobila ujednačena smjesa i razvio pravi okus. Gustin i mlijeko u prahu se ne mora dodati, već je za one koji vole jako gustu vruću čokoladu.

Priprema

  1. Prvo pripremite šlag tako da posudu sa slatkim vrhnjem stavite u zamrzivač na 5 minuta kako bi lakše izmiješali šlag. Nakot toga pjenjačom istucite šlag kako bi dobili laganu i kremastu smjesu. Stavite šlag u hladnjak dok pripremate vruću čokoladu.
  2. Zakuhajte 250 ml mlijeka (mjera za četiri šalice guste vruće čokolade), a ako želite rjeđi napitak dodajte još 125 ml mlijeka.
  3. Izmiješajte 50 g mlijeka u prahu i 3 g gustina.
  4. 150 g čokolade natrgajte na komadiće i stavite u zakuhano mlijeko te nastavite miješati.
  5. Zatim dodajte mlijeko u prahu i gustin ako želite jako gustu smjesu.
  6. Nastavite miješati kako bi dobili homogenu smjesu i kada vruća čokolada zakuha ugasite plin.

I za kraj, vruću čokoladu poslužite sa šlagom i naribanom čokoladom.

Komentari na članak

Vezani članci

Exit na Jahorini

Zabava na Jahorini

Exit pokreće novi festival, i to na snježnim stazama

Jahorina je uvrštena među atraktivne destinacije u regionalnoj mreži festivala koje organizira EXIT tim, čime se nastavlja povezivanje regije kao svrhe njegove društvene misije. Samim time osigurava se i pozicioniranje jugoistočne Europe kao jedne od najatraktivnijih destinacija za festivalski turizam koji je u usponu u svjetskim okvirima.

Palačinke

Prvi zimski festival palačinki u Zagrebu

Slasne palačinke i ostale delicije na zimskom zagrebačkom festivalu

Osim palačinki, omiljenih toplih slastica, svi zainteresirani imat će prigodu uživati u raznim delicijama kao što su topla čokolada, čajevi, kuhano vino, ali i bogatoj ponudi božićno-novogodišnjih darova. 

Kupka

Ugodite sebi

Slatki načini kako se razmaziti ako ste solo za dan zaljubljenih

I kao samac taj dan možete pretvoriti u jedno novo, zanimljivo iskustvo i to u samo par koraka.

Snijeg

Savršene lokacije za „ptice selice“

Što je to snijeg? – pitaju se stanovnici poznatih svjetskih lokacija

Iako je nama snijeg uobičajena pojava s kojom se svatko nosi na svoj način, neki ga ljudi vide tek jednom u životu ili nijednom. Saznajte na kojim to poznatim mjestima snijeg pada jednom u stoljeću.

Kako se

Prvi dan zime

Najbolji savjeti za trenutno zagrijavanje bez obzira na hladnoću

U ovim hladnim danima samo vam je na pameti kako se ugrijati, a radijatori su vam upaljeni na najjače? U nastavku vam donosimo prijedloge i podsjećamo vas na one stvari uz koje je zima mnogo lakša i izdržljivija!