Obrazovanje novih generacija

Mitovi i prednosti „online“ učenja

Rad na laptopu

Postoje mnogi mitovi i prednosti „online“ učenja. Jedna je od najvećih prednosti zasigurno ta što iz udobnosti vlastitoga kreveta možete slušati predavanja najpoznatijih svjetskih fakulteta kao što su MIT, Harvard i Oxford.

Jutro, buđenje, spremanje i odlazak na predavanje. Razmišljate kako bi bilo dobro da samo upalite laptop, otvorite mrežnu stranicu fakulteta i predavanje počne. Ne morate se spremati ni izgledati pristojno, već se možete udobno smjestiti u krevet, pokriti dekom i krenuti. I to je moguće zahvaljujući online učenju.

Online učenje neki vole, a mnogi bježe od njega. Iako, trebate znati da i oni najveći fakulteti, kao što su Harvard, MIT, Michigan, Columbia i Oxford, nude online predavanja. Treba biti iskren i priznati da takav način učenja nije toliko cijenjen, barem ne u Hrvatskoj, kao onaj koji provode visokoškolske ustanove koje vam daju crno na bijelo dokaz da ste završili njihov program.

Imajući navedeno u vidu, zašto biste vi trebali upisati neki online program preko neke nepoznate stranice ako možete ispisati cijeli A4 papir o negativnim stranama takvoga učenja? Dopustite da vam predstavimo najpoznatije mitove online učenja i da vam ih ujedno razbijemo!

1. Učenje je u učionicama bolje od online učenja

Ako ste pročitali uvod i pronašli se u tome, već ste sebi u glavi razjasnili da ovaj mit i nije baš mit. Predavanja ex chatedra nisu baš toliko zanimljiva. Ionako većinu vremena samo sjedite i slušate, povremeno vam se oči zaklope pa je onda i vaš mukotrpni dolazak na predavanje izgubio svaki smisao. Došli ste jer ste htjeli nešto naučiti, a izišli ste s predavanja i niste baš nešto pohvatali, a trudili ste se. Možda neki vjeruju da je učenje u učionicama bolje, ali to ne mora biti tako. Kod online učenja sami određujete vrijeme kada ćete početi s nekim predavanjem, rokovi postoje, ali ne morate početi u 06:00 kako biste sve stigli. Ako ste umorni, spava vam se ili nemate koncentracije, popijte kavu i nastavite. Nećete ništa izgubiti. Vaše obveze ovise o tome što ste odabrali, kakve ćete zadatke dobiti, no o tome ste obaviješteni već unaprijed jer prema većini takvih programa tjedno ćete morati utrošiti oko 4 do 6 sati na učenje.

FOTO: Flickr

2. Online učenje je učenje za lijene studente

Kao i za sve što radimo u životu, tako i za online učenje postoje rokovi. Točno znate kada morate napisati neki projekt, kada predati rad, koliko još dana ima do ispita i sve ostalo što se od vas traži. Poanta je u organizaciji – napravite si dobar plan i ostvarite ga. Niste vi lijeni ako želite učiti online, i to iz udobnosti vlastitoga doma. Drugi jednostavno nisu spremni na takve velike promjene.

3. Poslodavci ne cijene online učenje

Dodatno vam znanje nikako neće naškoditi prilikom prijave za posao. Poslodavci možda ne pitaju jeste li još negdje učili nešto ili imate li certifikat za neki program koji ste odslušali i položili online. No, nema razloga da im to ne kažete. Naravno da je poželjno da ste ambiciozniji i da istražujete te da si postavljate izazove i tako dolazite do novih znanja. Online vam učenje može samo pomoći prilikom zapošljavanja.

4. Online učenje je za varalice

Prilikom svakoga upisa novoga programa morate potvrditi da ćete slati svoje vlastite radove i da ćete samo vi ispunjavati zadatke. Znamo da to nije neka potvrda i da uvijek ima onih koji će tu vidjeti priliku za varanje, ali budući da svaki rad ide izravno profesoru koji drži predavanja, ne preporučujemo varanje. Uostalom, mislimo da ni nema potrebe za tim jer je online učenje prilično fleksibilno.

FOTO: Pixabay

Nadamo se da smo vas razbijanjem najčešćih mitova uspjeli zainteresirati za online učenje. Ako ne znate kako krenuti, provjerite naš popis besplatnih online predavanja i tečajeva. Dodatna motivacija neka vam bude popis vještina koje možete steći takvim učenjem, što će vam sigurno olakšati pronalazak posla nakon fakulteta.  

Komentari na članak

Vezani članci

Što jesti?

Kuhaču u ruke

Hrana koju morate jesti prije pojedinog kolokvija kako biste ga uspješno položili

Skripte, literatura i bilješke s predavanja stvar su prošlosti, a vrijeme provedeno u kuhinji mora se povećati. Saznajte što kuhati i jesti prije kolokvija za siguran prolaz!

https://www.pinterest.com/pin/362750944975835730/

Nove dimenzije spolnosti

Razbijanje stereotipa i mitova o aseksualnosti

Aseksualnost je pojam koji je nedovoljno prisutan u društvu. Donosimo vam činjenice i razbijamo mitove u pogledu ove seksualne orijentacije u cilju osvještavanja društva.

FER Business Talks

Serija predavanja

„FER Business Talks”: Kako je jedan diplomski rad pretvoren u uspješno poduzeće?

Kako bi ohrabrio studente da se upuste u svoju poduzetničku priču, osnivač Entrija prepričat će svoj karijerni put u KSET-u te će ih upozoriti na sve ono što im se na tom putu može naći.

Lila Rose

Gostovanje Lile Rose

Predavanje u Splitu: Kultura života i pravo na život – borba za život nerođenih u SAD-u

Rose je sudjelovala u mnogo istaknutih debata te je jedna od 25 najutjecajnijih žena mlađih od 35 godina u Washingtonu.

poslovni

Brže do posla

Iz perspektive poslodavca: 5 najcjenjenijih radnih vještina

Prije borbe za željeno radno mjesto poradite na znanjima i vještinama koje će vaš potencijalni poslodavac cijeniti. Evo o kojima je riječ.