Nepoznato o poznatome

Manje poznate činjenice iz filma „Gospodar prstenova”

Naslovna

Knjigu smo davno pročitali, filmove sigurno pogledamo bar jednom godišnje, a ovoga vam puta donosimo jedanaest manje poznatih činjenica sa setova „Gospodara prstenova”.

Iz ozljeda na setovima, promjena u skriptama, izmjena u kastingu u različitim točkama snimanja Gospodara prstenova izgledalo je kao da je redatelj Peter Jackson uzeo prevelik zalogaj. Trilogija koja je promijenila lice filmova fantasy kategorije suočila se s brojnim izazovima, ali usprkos tome, Gospodar prstenova ostao je film kojem se redovito vraćamo. Donosimo vam neke od zanimljivosti vezanih uz jednu od najpoznatijih filmskih trilogija.

1. Kada je ideja o ekranizaciji poznatog i kultnog djela J. R. R. Tolkiena Gospodar prstenova bila u začecima, producenti Bob i Harvey Weinstein zamislili su je u dvama dijelovima, a potom su došli na ideju da se cijela epska priča stisne u samo jedan film. To je također trebalo značiti da će brojni likovi biti izostavljeni pa bi tako Arwen umjesto Éowyn odjahala u bitku na Pelennorskim poljima kako bi ubila Kralja vješca, jednako kao što su Rohan i Gondor trebali biti sjedinjeni u jedno kraljevstvo. Produkcijska kuća Miramax također je predložila da film bude snimljen na način da Frodo u poznijim godinama priča svoju priču u stilu: u Moriji smo izgubili Gandalfa. Sva sreća pa te ideje nisu prošle.

2. Ian Holm, poznatiji po ulozi Frodovog ujaka Bilba Bagginsa, 1981. godine posuđivao je glas Frodu u radijskoj dramatizaciji Gospodara prstenova koja se emitirirala na BBC Radiju 4. Njegov je performans bio ključan faktor pri Jacksonovoj odluci da mu ponudi ulogu Bilba. 


Bilbo; FOTO; Pinterest

3. Uloga Aragorna vjerojatno je Jacksonu bila najveći problem. Ona je isprva ponuđena ni više ni manje nego Nicholasu Cageu koji ju je (srećom) odbio radi obiteljskih obaveza. Također, uloga Aragorna bila je ponuđena i irskome glumcu Stuartu Townsendu koji je dobio otkaz dan prije početka snimanja. Peter Jackson na kraju se obratio Viggu Mortensenu koji je prihvatio ulogu na zahtjev svoga sina Henryja, velikog ljubitelja Gospodara prstenova. No da su se Jacksonovi planovi slučajno izjalovili, na umu je imao Jasona Patricka i Russella Crowea, a za istu se ulogu javio i Vin Diesel, no Jackson u njemu jednostavno nije vidio Aragorna. 

4. Sean Bean tijekom snimanja Gospodara prstenova odbijao je prijevoz helikopterom na planinskim mjestima gdje su se snimale neke scene. Umjesto toga penjao se na filmske setove u punoj Boromirovoj opremi. U jednom se intervjuu prisjećao kako je uvijek kasnio dva sata za svima jer se bojao leta.


Boromir; FOTO: Pinterest

5. Uloga Gandalfa isprva je bila ponuđena škotskom glumcu Seanu Conneryju koji je pročitao tekst za ulogu, ali je na kraju priznao kako ga nikad nije razumio. Pročitao sam knjigu. Pročitao sam skriptu. Vidio sam film. I dalje ga ne razumijem... Inače bih bio zainteresiran za nešto što ne razumijem u potpunosti, ali ne u trajanju od 18 mjeseci.

5. Pokojni Christopher Lee bio je veliki obožavatelj Gospodara prstenova, ujedno i jedini glumac u trilogiji koji je zapravo poznavao Tolkiena zbog čega je želio glumiti Gandalfa. No uloga je ipak ponuđena Ianu McKellenu, a sam je Lee u vrijeme snimanja filmova bio prestar za akcijske uloge. 


Saruman; FOTO: Pinterest

6. Samov poni Bill, kojeg možemo vidjet u Prstenovoj družini, zapravo nije poni, već dvoje glumaca u kostimu konja. S obzirom na poteškoće pri snimanju scena s pravim ponijem, redatelji su se odlučili na ovaj potez. No s obzirom na to da glumci nisu vidjeli kuda moraju hodati, ni ovaj se potez nije pokazao presretnim.

7. Na početku smo spomenuli veliki broj ozljeda prilikom snimanja trilogije, no Viggu Mortensenu u ulozi Aragorna vjerojatno je bilo najteže. Naime, vrisak u sceni u kojoj Aragorn nabija kacigu nakon što je otkrio spaljena tijela orkova koji su oteli hobite Merryja i Pippina povezan je s činjenicom da je u trenutku nabijanja kacige slomio dva nožna prsta. Jackson se prisjeća kako je Viggo lom pretvorio u performans. To nije jedina njegova ozljeda na setu: tijekom jedne od niza scena u kojima se Viggo bori uspio je slomiti pola zuba koji je u konačnici zalijepio superljepilom kako bi nastavio sa snimanjem. 


Aragorn; FOTO: Pinterest

8. Peter Jackson snimio je scenu u kojoj se Aragorn bori protiv fizički utjelovljenjenog Saurona tako da podsjeća na borbu Isildura i Saurona iz prologa Prstenove družine. No ona se na kraju nije uklapala u film i zbog toga je izostavljena iako je jedan dio ipak iskorišten u sceni borbe Aragorna protiv trola u Minas Tirithu.

9. Jedna od najdužih snimanih scena ona je iz Povratka kralja u kojoj Frodo pod utjecajem Golluma naredi svom vjernom pratitelju Samu da ode kući. Samov je dio prvi snimljen, a Frodov čak godinu dana kasnije.


Frodo i Sam; FOTO: Pinterest

10. Posljednji sukob Froda i Golluma u Povratku kralja originalno je trebao završiti tako da Frodo gurne Golluma s litice u vatre Klete gore. Isprva je ta ideja svima bila prihvatljiva jer su svi htjeli da Frodo ubije Golluma, no to je ipak bilo prilično netolkienovski jer njegovi heroji nisu takvi. Scena kakvu danas znamo snimljena je puno kasnije.

Komentari na članak

Vezani članci

Pun mjesec

Mreža slučajnosti

Danas je puni mjesec. I petak 13. I to će se ponovno dogoditi 2049. godine.

Osim što je petak trinaesti najkobnije poravnanje dana i brojke ikada, moći ćemo vidjeti i puni mjesec. To znači da ćete se pretvoriti u vukodlaka. Koji peh!

Virginia Woolf

Zarađivanje uz razne poslove

Pisci koji su zadržali svoj posao uz spisateljsku karijeru

Neki pisci nisu se bavili samo piskaranjem i bacanjem (skoro) praznih papirića u prepun koš za smeće, već su zadržali svoje svakodnevne poslove poput profesora, knjižničara i slično.

A.H.

"Žurke bez harmonike"

VIDEO: Upečatljive skladbe iz horor filmova

Neovisno o tome podržavate li ideju obilježavanja Noći vještica ili ne, zasigurno mnogi od vas vole hororce pa u nastavku poslušajte listu najstrašnijih „soundtrackova“ iz horor filmova.

rakija

Utjehe nema u vodi

Gubiš vid? Stavi malo rakije na to jer je zdrava!

Osim što je moćna kad je o opijanju riječ, rakija je moćna i u uništavanju bakterija i virusa te je korisna u prevenciji mnogih oboljenja. Umjerena konzumacija može uvelike pridonijeti zdravlju našeg organizma.

Poljubac ispod imele

Božićna tradicija

Sve tajne poljupca ispod imele

Prema običaju, ako se žena nađe ispod imele, muškarac ju smije poljubiti. Mnogo je legendi koje okružuju imelu pa tako i puno razloga zašto je ona zaslužila takav ugled.