Intervju s Dubravkom Pešordom

Magistra psihologije otkriva što se dogodi kada svijet Harryja Pottera i „Igre prijestolja” spojite sa psihologijom

Dubravka Pešorda, GoT

Magistra psihologije Dubravka Pešorda otkrila nam je kako izgleda spajanje psihologije i popularne kulture te kako se ono održava na ljude.

Nedavno je izašla nova epizoda popularne serije Igra prijestolja o kojoj vjerujemo da nije potrebno pisati nešto detaljnije, a koliko se ta serija uvukla u naše živote, moglo se primijetiti i na PsihoFestu koji je bio održan na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Riječ je o predavanju koje je održala magistra psihologije Dubravka Pešorda ujedno i bivša članica portala Studentski.hr. Dubravka je osnovala udrugu Centar Madrugada u kojoj pruža usluge psihološkog savjetovanja. Trenutno je uključena u četverogodišnju edukaciju za psihoterapeuta transakcijske analize, no zaposlena je i kao školska psihologinja u dvjema osnovnim školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Na PsihoFestu sam govorila o moći u Igri prijestolja. Moć je nekako otpočetka glavna tema serije – gotovo svi žele moć, žele prijestolje, svatko iz svojih razloga. U psihologiji je potreba za moći uglavnom istraživana unutar psihologije rada pa se moć u istraživanjima zapravo odnosi na moć šefa prema podređenima. Iako se GoT ne odvija u organizacijskom kontekstu, odnos snaga je sličan, pa sam to smatrala prikladnim za analizu. Psiholozi su identificirali sedam izvora moći te sam likove iz Igre prijestolja analizirala kroz te izvore – što je ono što njima donosi moć, na koji način se to vidi, koliko je takva moć trajna i je li određena vrsta moći popularna među njihovim podređenima. U analizi su se našli Ned Stark, Tywin Lannister, Robert Baratheon, Stannis Baratheon, Daenerys Targaryen, Jon Snow, Jaime Lannister, Cersei Lannister, maester Luwin i mnogi drugi. Također, raspravljali smo o tome postoji li najbolja vrsta moći te u kojim slučajevima moć nestaje. – otkrila nam je Dubravka.

Dubravka Pešorda, Harry Potter; privatna kolekcija:Dubravka Pešorda

Ovakav način predavanja, u Dubravkinu slučaju, potječe od uvodne edukacije iz područja transakcijske analize kada se za vježbu morala prisjetiti svoje najdraže bajke iz djetinjstva te ju prepričati na način na koji je povezana s njom samom. Kako ona kaže, svaka knjiga, serija ili film koji nam se svidi, svidi nam se jer na neki način rezonira s nama; na nekoj nas nesvjesnoj razini dotiče. Kada je to osvijestila, počela je puno više analizirati sve što čita i gleda te istraživati što je ono što joj je zapravo privlačno u tim filmovima i serijama. Od tada često ima slična predavanja na festivalima popularizacije znanosti pa je tako i na prošlom PsihoFestu održala predavanje pod nazivom Svijet Harryja Pottera u očima psihologa, a na Danu za znanost u Koprivnici 2016. govorila je o poremećajima ličnosti u Igri prijestolja. Otkrila nam je i što misli o povezivanju psihologije i popularne kulture te dala savjet budućim kolegama.

Smatraš li da bi bilo dobro da se s vremena na vrijeme, odnosno kada je to moguće, spaja popularna kultura sa psihologijom i jesi li primijetila da se to odražava na studente ili na one koji slušaju predavanje pa da, primjerice budu više uključeni u predavanje, pokažu veću zainteresiranost i slično?

– Apsolutno mislim da bi to bilo korisno. Na svakom mom predavanju o psihologiji u popularnoj kulturi dvorana je popunjena dokraja, a zapravo govorim o ozbiljnim, znanstvenim, psihološkim fenomenima. Također, slušatelji su uvijek aktivni i zainteresirani te dobivam velik broj pitanja. Psihologija je znanost o ljudima i za ljude. Svatko bolje uči kad mu se daju primjeri koji su zanimljivi i primjenjivi. Naišla sam u programu jednog američkog sveučilišta na čitav kolegij iz razvojne psihologije posvećen Igrama gladi  s temama utjecaja siromaštva na dječji razvoj, medijske propagande, klasne podijeljenosti i slično. Voljela bih proširiti priču s pojedinačnih povremenih predavanja na neku veću, zaokruženu cjelinu; bilo fakultetski kolegij, ljetnu školu, online-tečaj i slično. Mislim da imam puno toga za dati u ovom području. Zasad sam napokon pokrenula blog Expecto Psychologum na kojemu pišem o psihologiji u popularnoj kulturi. Još je uvijek u početnoj fazi zbog drugih obaveza, no uskoro ću mu se moći više posvetiti.

Koje te područje tvoje struke najviše zanima i imaš li savjet za buduće psihologe?

– Život me odveo u školsku psihologiju. Iako mi to nije bio cilj, moram priznati da sam se pronašla i nadam se ostati u školi neko duže vrijeme. Dugoročno se ipak vidim u psihoterapiji i vođenju različitih edukacija. Za studente psihologije i one koji razmišljaju o tome da to postanu imam samo jedan savjet – budite znatiželjni! Studij je divan, studij je zanimljiv, studij će vam donijeti prijateljstva za cijeli život – i studij nije dovoljan. Nikad nećete imati više vremena i mogućnosti istraživati sebe i ono što vas zanima nego na studiju. Pokušajte volontirati na bilo čemu što vam se čini iole zanimljivo, poslušajte i kolegije s drugih odsjeka ili fakulteta, otiđite na neke radionice ili konferencije. Uspjeh u studiju ne garantira ništa, ali pronalaženje onoga što vas stvarno zanima i ostvarivanje kontakata neprocjenjivo je.

Ako vas je privukao njezin zanimljiv pristup psihologiji, još neke zanimljive radove možete pronaći u njenom poglavlju u knjizi Psihofestologija 2 o osobinama ličnosti i njihovoj povezanosti s domovima u Hogwartsu te u članku časopisa Psyche o kulturi časti u Igri prijestolja.

Komentari na članak

Vezani članci

Mapa magičnih škola

Za fanove magije i Harry Pottera

J.K. Rowling otkriva nove škole za čarobnjake i vještice

Ako vam još nije stiglo pismo iz Howartsa, razmislite o prijemnom ispitu na nekoj od novootkrivenih škola za čarobnjake. Jedna od njih mora prepoznati vaše magične talente.

knjiga

Predvidljivo iracionalni

Bihevioralna psihologija objašnjava zašto studenti upisuju kolegije koji im se ne sviđaju

Pitali smo studente vode li se pri odabiru kolegija linijom manjeg otpora ili hrabro grabe svaku priliku za novim znanjima. Odgovori koje smo dobili potvrđuju teorije o racionalnom i iracionalnom izboru Dana Arielya.

https://pixabay.com/photos/harry-potter-track-nine-nine-1640525/

Popularno štivo

Stižu četiri nove knjige o svijetu čarobnjaštva Harryja Pottera

– Pripremite se dublje zaroniti u bogatu povijest magije (bilo da je to naša, vlastita povijest bezjaka ili čarobni svijet koji je stvorila J. K. Rowling) ovom novom serijom kratkih e-knjiga, inspiriranih izložbom Britanske knjižnice i njezinim pratećim knjigama, „Harry Potter: Povijest magije”. – stoji na stranici Pottermore.

Sinapsa savjetovalište

Kako psiholog može pomoći?

U Balama se održava Dan otvorenih vrata psihološkog savjetovališta Sinapsa

Zanima li vas kako psiholog može unaprijediti vaše poslovanje, povećati motivaciju zaposlenika ili njihove vještine prodaje? Kako psiholog može unaprijediti studenta?

Hogwarts

Školarina za Hogwarts

Evo koliko bi vas koštalo školovanje u Hogwartsu

Mnogima od nas prošlo je vrijeme iščekivanja pisma iz Hogwartsa. Koliko bi se tom pismu, sudeći po školarini koju bi morali platiti, obradovali naši roditelji? U nastavku saznajte cijenu studiranja u Hogwartsu!