TOP destinacije u 2016

Ljetovanje na nekom od prekrasnih europskih otoka

Krf
Pogledaj fotogaleriju
Kreta
Santorini
Madeira
Sardinija
Mallorca

+5

Vrućine, sparina, sunce i fjaka! Da, da ljeto je stiglo. Vrijeme kada puštamo ''mozak na pašu'', bez obzira čekaju li nas ispiti na jesen ili ne. A da bi bili što bezbrižniji lijepo bi se bilo maknuti s kopna, zar ne? Donosimo vam stoga neke od najdivnijih europskih otočkih destinacija koje svakako vrijedi posjetiti.

Kreta

Kao rodno mjesto moderne europske civilizacije, Kreta je pravi mediteranski dragulj. Ovaj grčki otok nudi vam savršen spoj tradicionalne grčke kulture, prekrasnog vremena, inspirirajućeg krajolika, te raznih atrakcija koje će vas zasigurno impresionirati. Odmor na Kreti, najvećem grčkom otoku savršen je odabir onih koji traže opuštanje, no ne žele biti predaleko od grada i uzbudljivog noćnog života.

Santorini

Bez obzira jeste li imali priliku posjetiti ovaj prelijepi otok u Egejskom moru, Santorini ćete prepoznati odmah. Raznobojne kuće uklesane u stijene, safirno čisto more te bijele građevine s modro plavim kupolama izgledaju zaista nadrealno. Ovdje ćete pronaći mir dok šetate plažom s crnim pijeskom ili ulicama provincijskog sela kao pto je Imerovigli. Prekrasna Oia je svjetski poznata po zalascima sunca koji se čine kao da ih je naslikao neki umjetnik.

Madeira

Osim što od tamo dolazi Cristiano Ronaldo, Madeira je otok poznat kao šaren spoj vrtova, religioznih znamenitosti i netipičnih turističkih atrakcija poput slamnatog krova Madeira Story Centera. Planinarite do vrha Pico Ruiva i osjećat ćete se kao da ste se popeli kroz oblake ili se opustite uz čašu poznatog Madeira vina.

Sardinija

Asocijacija na Sardiniju često bude blještava i popularna Costa Smeralda, no ovaj drugi po veličini otok u Italiji nudi puno više. Veličanstvena unutrašnjost granitno ispresjecanog krajolika, slasna jela od morskih plodova, drevne ruševine iz doba Kartage i Rimskog carstva te crkve i španjolski barok ostavit će vas bez daha.

Mallorca

Najveći španjolski otok i dio arhipelaga Balearskih otoka. Prekrasne plaže samo su jedan od načina da uživate u obali i unutrašnjosti ovog živopisnog otoka. Planinski lanac Serra de Tramuntana dio je svjetske kulturne baštine zbog izvanrednih tehnika koje se koriste za razvoj poljoprivrede na strmim padinama a vinarije u središtu otoka odišu lokalnim običajima. Čak i ako ste bili na Mallorci nekoliko puta, uvijek ćete iznova otkrivati nešto novo istražujući sela u unutrašnjosti ili zapanjujuću obalu.

Jersey

Iako vam ljepote Mediterana teško mogu dosaditi Jersey dokazuje da i sjevernije ima odličnih otočnih destinacija. Ovo je po površini i broju stanovnika najveći otok u skupini Kanalskih otoka. Nalazi se u Engleskom kanalu (fr. La Manche) samo 20 km udaljen od sjevernofrancuskoga poluotoka Cotentin. Jersey je na glasu kao najsunčaniji od svih britanskih otoka a poznate su i njegove prostrane plaže.

Capri

Capri je još jedan talijanski otok na južnoj strani Napuljskog zaljeva. Stijene i grote privlače posjetitelje još od vremena kad su drevni Grci naselili otok. Jasno je zašto su brojni umjetnici i pisci stoljećima veličali ljepote Caprija. Krenite drvenim brodom na obilazak špilje Grotto Azzurra ispunjenom spektakularnom modro plavom vodom ili uživajte šetajući oko Marine Piccolo ili Marine Grande, ribarske luke iz antičkog Rima.

Krf

Jedan od najzelenijih grčkih otoka zahvaljujući povremenim, ali obilnim kišama od rujna do svibnja i tisuća stabala maslina koja poput tepiha prekrivaju otok. Isto tako, možda iznenađujuće jedan je od najruralnijih i najmirnijih otoka daleko od uobičajene turističke gužve. Glavnina turističkog razvoja ograničena je na pojedina obalna područja, dok krenuvši u unutrašnjost imate osjećaj kao da ste na posve drugom mjestu, čak i u drugoj eri.

Sicilija

Najveći otok u Mediteranu fascinantna je mješavina grčkih hramova, normanskih crkava i baroknih građevina. Sicilija je turistička destinacija gdje je razgledavanje uvijek puno više od razgledavanja, uz kombinaciju povijesti, ugodne klime, odlične hrane, ali i razvijene shopping scene.

Malta

Malta dobije preko 300 sunčanih dana u godini i okružena je čistim plavim morem, jednim od najčišćih u Mediteranu i baš zato je jedna d omiljenih destinacija mnogih plivača i ronioca. Također, Malta ima veću gustoću povijesnih znamenitosti od bilo koje druge zemlje. Počevši od jedinstvenih pretpovijesnih hramova, nekih od najstarijih kamenih građevina na svijetu, rimskih katakombi, srednjovjekovnih gradova, pa sve do izvanredne arhitektonske i umjetničke ostavštine Vitezova Sv. Ivana (Malteški vitezovi).

Neke od ovih destinacija možda nisu za džep baš svakog studenta, no uz razne last minute ponude i povoljne avionske karte vrlo lako možete provesti ljeto iz snova. Za ugodnije i sigurnije putovanje dobro će vam doći MC contactless prepaid kartica OTP banke, idealna za internet kupovinu i prikladna za putovanje i situacije u kojima je rizik od krađe i zlouporabe veći nego inače.

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka na plaži

Opuštanje za vrijeme vrućih ljetnih dana

Ležanje na plaži pozitivno utječe na vaše mentalno zdravlje

Iako neki smatraju da nas izležavanje na plaži može učiniti ljenijima, znanstvena su istraživanja dokazala da boravak na plaži može imati svojevrsni terapijski učinak.

naslovna,

ŽIVOT NAKON ZAVRŠETKA FAKULTETA

Diplomirali ste, što sada?

Ako tijekom studiranja niste imali dovoljno vremena otići na dodatne edukacije, putovanja ili raditi nešto što vas zanima, pa biste to htjeli barem nekako nadoknaditi prije prvog stalnog posla s punim radnim vremenom, sada je pravo vrijeme za to.

Restoran

Che bello & romantico!

FOTO: Restoran u vapnenačkoj špilji na talijanskoj obali

Hotelski restoran smješten je unutar špilje na jugu Italije gdje, dok jedete ukusne talijanske specijalitete, možete uživati u vjetru u kosi i uputiti sanjarski pogled prema Jadranskome moru i okomitim liticama.

Fontana di Trevi, Rim

Putopisno predavaje u Klubu mladih Split

Prošetajte drevnim Rimom izvan dobro utabanih turističkih staza

Putopisno predavanje "Roma – città eterna" održat će se 9. svibnja u Klubu mladih Split. Renata Busatto odvest će posjetitelje na putovanje kroz arhitektonsku baštinu Vječnog Grada.

Traveling couple

Životna „to-do” lista

Pitat će te starost, gdje ti je bila mladost

Mladost iskoristite na najbolji mogući način jer bi vam se, u protivnom, moglo dogoditi da ostatak života provedete pitajući se što bi bilo kad bi bilo. Zato vam donosimo popis stvari koje morate napraviti dok ste još mladi jer poslije možda nećete imati vremena, a ni prilike.