#čuvajokoliš

Kako reciklirati i što još možeš kao pojedinac napraviti za spas okoliša?

Očuvanje okoliša

Doznaj na koje sve načine ti sam možeš učiniti pomake u spašavanju planeta, očuvanju okoliša i sprječavanju globalnog zatopljenja.

Svi smo puno puta čuli kako je očuvanje okoliša jako bitno i kako svi možemo napraviti nešto da pomognemo, ali otkud krenuti? Ako i ti želiš spriječiti globalno zatopljenje ili samo uštedjeti novac na koristan način, donosimo ti neke stvari koje možeš napraviti.

Najčešći je oblik recikliranje. U Hrvatskoj se reciklira samo 10 posto otpada za razliku od Njemačke, koja reciklira čak 70 posto ukupnog otpada!  Recikliranje, ponovo korištenje upotrebljavane stvari ili prenamjena nekog predmeta nije samo dobro za okoliš, već se time može uštedjeti i mnogo novca.

Reciklirati možeš:

 • knjige ili bilo kakav oblik papira – doniraj ih lokalnoj knjižnici, igraonici, prijatelju, prodaj antikvarijatu ili prodaj u reciklažnom centru za papir
 • odjeća – staru odjeću koju ne želimo nositi, koja nam više ne pristaje ili ona koju jednostavno ne želimo doniraj u neku udrugu koja prikuplja odjeću, prodaj second hand shopu ili pokloni nekome kome je potrebna. Od odjeće koja je previše uništena napravi krpe za pranje podova, brisanje cipela ili slično čime ćeš i dodatno smanjiti potrošnju papirnatih ručnika.
 • boce – sve vrste boca jednostavno odnesi na najbliže mjesto koje ih otkupljuje i tako zaradi, potakni prijatelje i članove obitelji da i oni sami to naprave ili da ih barem ostave tebi
 • čepovi s boca – u Hrvatskoj postoji udruga koja prikuplja čepove s boca, odvozi ih u Italiju i sav prikupljeni novac donira za domove za nezbrinutu djecu. Saznaj gdje je najbliže mjesto za ostavljanje prikupljenih čepova te pomozi okolišu i djeci u isto vrijeme
 • plastične vreće – pokušaj izbjeći uporabu plastičnih vrećica, a one koje već imaš doniraj udrugama koje ih recikliraju i od njih izrađuju torbice i slično
 • ostaci hrane – pokušaj zamrznuti hranu prije nego se pokvari, a ako to nije opcija tu hranu možeš dati životinjama ili napraviti kompost. U kompost možeš ubaciti ostatke hrane, bio-otpad, lišće i slično te si napraviti odlično gnojivo za biljke koje možeš posaditi u dvorištu ili one manje koje možeš imati čak i u stanu, a time dodatno pomažeš okolišu jer biljke pročišćuju zrak.
 • CD/DVD – stare igrice i filmove na CD/DVD-u možeš donirati u knjižnicu ili igraonicu, ali i donirati za recikliranje, naspram bacanja u otpad.

Ono što još možeš napraviti jest:

 • koristiti platnene vrećice umjesto plastičnih
 • stavljati naljepnice u dućanu na voće direktno, umjesto korištenja plastičnih vrećica
 • kupovati kemijske olovke kojima se može zamijeniti uložak kako bi se mogle ponovo koristiti
 • izbjegavati korištenje plastičnih slamki kao i plastičnog pribora za jelo
 • kupovati više hrane u staklenkama umjesto plastičnih pakiranja (hrana također tako duže traje)
 • ne bacati u odvod ništa što može završiti u oceanu ili u najbližem izvoru vode i onečistiti ga (toaletne maramice, higijenske štapiće, blazinice i slično)
 • plaćati račune online (ušteda novca, vremena i papira) i ne zatražiti svaki put pismenu potvrdu stanja na računu na bankomatu ako zaista nije potrebno
 • korištenje mobitela i laptopa za pisanje podsjetnika umjesto lijepljenja post-it papirića posvuda
 • koristiti kozmetiku koja nije testirana na životinjama, ali i onu koja neće naštetiti okolišu (izbjegavati dezodoranse u spreju)
 • kupovati odjeću u second hand trgovinama 
 • ako zaista nije potrebno nemoj voziti auto, već hodaj ili vozi bicikl.

Možeš i smanjiti:

 • potrošnju vode – izgasiti vodu dok pereš zube, nanosiš šampon, pereš posuđe (jedna posuda s vrućom vodom u kojoj možeš oprati sve, naspram mlaza cijelo vrijeme), ne uključivati perilice (za posuđe i rublje) dok nisu pune ili koristiti posebne programe kojima se štedi potrošnja vode i struje (time štediš vrijeme i novac)
 • potrošnju struje – sve uređaje isključiti kada ih ne koristiš, ugasiti svjetlo u prostorijama u kojima nisi trenutno, koristiti štedne žarulje, ali i kupovati uređaje koji sami po sebi štede energiju, a time ćeš uštedjeti i novac
 • potrošnju baterija – bolja je opcija kupiti punjive baterije koje možeš iznova koristiti
 • konzumaciju mesa i mesnih proizvoda.

Komentari na članak

Vezani članci

Očuvanje okoliša

Klimatske promjene

Osam načina kako i vi možete spasiti planet

Savjetujemo vam kako recikliranjem, ispravnom prehranom, odabirom odjeće i općenito načinom života možemo pomoći zaštititi okoliš i svoje zdravlje.

Klupica u parku

Prvi hrvatski doktor za drveće Fran Poštenjak upozorava

„Gradovi s više zelenila imaju manje depresivne građane“

– Kvartovi koji imaju kvalitetniji krajolik i više prirodnih stabala imaju manju stopu agresije i nasilja u obitelji čak do 25 posto – naglašava Fran Poštenjak, prvi hrvatski doktor za drveće.

Mali plac za Zemlju

Mali plac za Zemlju

Prva domaća tržnica koja je odlučila stati na kraj tankim plastičnim vrećicama

Svjestan važnosti zaštite okoliša i održivog korištenja prirodnih resursa Mali plac od svog početka potiče djelovanje u skladu s prirodom te ekološku, organsku i bio-dinamičnu proizvodnju, urbano vrtlarstvo, očuvanje starih sorti sjemenja i vegetarijanski način prehrane.

Pustinja

Na današnji dan

Zbog ljudskog djelovanja velika područja Zemlje su pretvorena u pustinje

Danas se obilježava Svjetski dan suzbijanja dezertifikacije. Dezertifikacija je u kontekstu klimatskih promjena problem svih nas i svatko može pomoći u njegovom rješavanju.

Tanja Blašković

Besplatna radionica

Saznajte kako od plastičnih vrećica napraviti pernice, novčanike, fascikle

Tijekom dvodnevne radionice u Krku zainteresirani polaznici upoznat će se s materijalom i tehnikom recikliranja plastičnih vrećica, peglanjem te izradom praktičnih predmeta, poput pernica, novčanika ili fascikla te autoportreta. Prijave se zaprimaju do 18. listopada.