#čuvajokoliš

Kako reciklirati i što još možeš kao pojedinac napraviti za spas okoliša?

Očuvanje okoliša

Doznaj na koje sve načine ti sam možeš učiniti pomake u spašavanju planeta, očuvanju okoliša i sprječavanju globalnog zatopljenja.

Svi smo puno puta čuli kako je očuvanje okoliša jako bitno i kako svi možemo napraviti nešto da pomognemo, ali otkud krenuti? Ako i ti želiš spriječiti globalno zatopljenje ili samo uštedjeti novac na koristan način, donosimo ti neke stvari koje možeš napraviti.

Najčešći je oblik recikliranje. U Hrvatskoj se reciklira samo 10 posto otpada za razliku od Njemačke, koja reciklira čak 70 posto ukupnog otpada!  Recikliranje, ponovo korištenje upotrebljavane stvari ili prenamjena nekog predmeta nije samo dobro za okoliš, već se time može uštedjeti i mnogo novca.

Reciklirati možeš:

 • knjige ili bilo kakav oblik papira – doniraj ih lokalnoj knjižnici, igraonici, prijatelju, prodaj antikvarijatu ili prodaj u reciklažnom centru za papir
 • odjeća – staru odjeću koju ne želimo nositi, koja nam više ne pristaje ili ona koju jednostavno ne želimo doniraj u neku udrugu koja prikuplja odjeću, prodaj second hand shopu ili pokloni nekome kome je potrebna. Od odjeće koja je previše uništena napravi krpe za pranje podova, brisanje cipela ili slično čime ćeš i dodatno smanjiti potrošnju papirnatih ručnika.
 • boce – sve vrste boca jednostavno odnesi na najbliže mjesto koje ih otkupljuje i tako zaradi, potakni prijatelje i članove obitelji da i oni sami to naprave ili da ih barem ostave tebi
 • čepovi s boca – u Hrvatskoj postoji udruga koja prikuplja čepove s boca, odvozi ih u Italiju i sav prikupljeni novac donira za domove za nezbrinutu djecu. Saznaj gdje je najbliže mjesto za ostavljanje prikupljenih čepova te pomozi okolišu i djeci u isto vrijeme
 • plastične vreće – pokušaj izbjeći uporabu plastičnih vrećica, a one koje već imaš doniraj udrugama koje ih recikliraju i od njih izrađuju torbice i slično
 • ostaci hrane – pokušaj zamrznuti hranu prije nego se pokvari, a ako to nije opcija tu hranu možeš dati životinjama ili napraviti kompost. U kompost možeš ubaciti ostatke hrane, bio-otpad, lišće i slično te si napraviti odlično gnojivo za biljke koje možeš posaditi u dvorištu ili one manje koje možeš imati čak i u stanu, a time dodatno pomažeš okolišu jer biljke pročišćuju zrak.
 • CD/DVD – stare igrice i filmove na CD/DVD-u možeš donirati u knjižnicu ili igraonicu, ali i donirati za recikliranje, naspram bacanja u otpad.

Ono što još možeš napraviti jest:

 • koristiti platnene vrećice umjesto plastičnih
 • stavljati naljepnice u dućanu na voće direktno, umjesto korištenja plastičnih vrećica
 • kupovati kemijske olovke kojima se može zamijeniti uložak kako bi se mogle ponovo koristiti
 • izbjegavati korištenje plastičnih slamki kao i plastičnog pribora za jelo
 • kupovati više hrane u staklenkama umjesto plastičnih pakiranja (hrana također tako duže traje)
 • ne bacati u odvod ništa što može završiti u oceanu ili u najbližem izvoru vode i onečistiti ga (toaletne maramice, higijenske štapiće, blazinice i slično)
 • plaćati račune online (ušteda novca, vremena i papira) i ne zatražiti svaki put pismenu potvrdu stanja na računu na bankomatu ako zaista nije potrebno
 • korištenje mobitela i laptopa za pisanje podsjetnika umjesto lijepljenja post-it papirića posvuda
 • koristiti kozmetiku koja nije testirana na životinjama, ali i onu koja neće naštetiti okolišu (izbjegavati dezodoranse u spreju)
 • kupovati odjeću u second hand trgovinama 
 • ako zaista nije potrebno nemoj voziti auto, već hodaj ili vozi bicikl.

Možeš i smanjiti:

 • potrošnju vode – izgasiti vodu dok pereš zube, nanosiš šampon, pereš posuđe (jedna posuda s vrućom vodom u kojoj možeš oprati sve, naspram mlaza cijelo vrijeme), ne uključivati perilice (za posuđe i rublje) dok nisu pune ili koristiti posebne programe kojima se štedi potrošnja vode i struje (time štediš vrijeme i novac)
 • potrošnju struje – sve uređaje isključiti kada ih ne koristiš, ugasiti svjetlo u prostorijama u kojima nisi trenutno, koristiti štedne žarulje, ali i kupovati uređaje koji sami po sebi štede energiju, a time ćeš uštedjeti i novac
 • potrošnju baterija – bolja je opcija kupiti punjive baterije koje možeš iznova koristiti
 • konzumaciju mesa i mesnih proizvoda.

Komentari na članak

Vezani članci

Volontiranje

Razvijanje organizacijskih vještina

Prilika za volontiranje u Estoniji i očuvanje ugroženih biljnih i životinjskih vrsta

Volontiranje traje od 3. lipnja do 4. listopada, a volonteri će se odvažiti na avanturu za očuvanje okoliša i raznih biljnih i životinjskih vrsta. Mjesečni budžet s kojim će volonteri raspolagati iznosi 700 eura.

Ilica Q'ART: gastro-blogeri

Besplatan program u središtu grada

Ilica Q'Art donosi jazz koncerte, second hand modnu reviju, gastro-blogere i atraktivne programe

Britanski trg postat će velika pozornica na kojoj će uz DJ-e svoje pozicije zauzeti i gastro-blogeri te pripremati kreativne mirisno-okusne delicije. Park Akademije likovnih umjetnosti ugostit će jazz-glazbenike, a posjetitelje očekuju i druge besplatne atraktivne aktivnosti.

Traperice, koljeno, moda. Izvor: https://pixabay.com/en/jeans-fashion-ruptured-modern-828693/

Radionica udruge CINAZ

Od starog jeansa i plastičnih vrećica do kul poklona

CINAZ priprema idealnu radionicu recikliranja starog jeansa i plastičnih vrećica koja će se održati ove subote od 19 sati.

prosvjed2

Prosvjed protiv klaonica

Prosvjedom za prava životinja Hrvatska podržala Australiju

– I životinje mogu patiti, inteligente su, imaju interese, osjećaju, žele živjeti. Ipak, mesna industrija postupa prema njima kao da su neživi predmeti bez osjećaja ili osobnosti. – neke su od riječi aktivista.

das

Zaštita okoliša

Održava se drugi ZORH Susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata u Splitu

Zaštita okoliša u Republici Hrvatskoj (ZORH) projekt je koji je nastao u suradnji studenata Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu i Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa, a u sklopu njega održava se drugi susret.