Kratak vodič za novopečene studente

Kako preživjeti prvu akademsku godinu?

https://pixabay.com/illustrations/student-professor-uni-books-study-2052868/

Za novopečene studente pripremili smo kratak vodič koji će, nadamo se, olakšati snalaženje u novim izazovima.

Počela je još jedna akademska godina. Za velik broj studenata ona je prva. Uzbuđenje, preseljenje, studentski život, mnoštvo novosti i drugačijih praksi, situacija te svega što sa statusom studenta dolazi, lakše je preživjeti ako u startu znate na što treba pripaziti.

Za novopečene studente pripremili smo kratak vodič koji će, nadamo se, olakšati snalaženje u novim izazovima.

  1. SITUACIJE NA KOJE SE MORATE PRIPREMITI

Život u studentskom domu, uz mnogo super stvari, zahtijeva i veliku spremnost na prilagodbu. Više nemate samo svoju sobu i svoj mir, nema mame da pere i sprema vašu odjeću, nema skuhanog ručka svaki dan… Ali, možete vi to preživjeti! Pobrinite se da pronađete mjesto na kojemu možete neometano učiti – bila to knjižnica, učionica, balkon, park, svejedno – bitno je da položite ispite. Pranje odjeće posljednjih nekoliko godina također nije bauk jer postoje praonice u studentskim domovima (dodatni savjet: odvajajte crnu od bijele odjeće). Organizacija vremena – na koje predavanje otići, kada učiti, kada krenuti pisati seminarski rad, kada se družiti, kada odmarati – kako sve to uskladiti? Ključ se krije u planiranju. Ipak, brucošima najteže od svega pada upravljanje novcem. Odjednom treba kupovati knjige, skripte, hranu, odjeću, higijenske potrepštine, sredstva za čišćenje, jednom riječju – sve. No sve je to puno lakše uz povoljne studentske bankovne pakete, pokoji studentski posao te pametno trošenje novca. Dodatni savjet – radije se strpite i pričekajte red u menzi, nego da naručujete hranu i plaćate je 5 puta skuplje.

  1. SITUACIJE KOJE MORATE PREŽIVJETI

Pisanje seminarskoga rada dan prije predaje i učenje cijelu noć pred ispit situacije su koje svaki student doživi te, uz puno stresa, preživi. No, probajte izbjegavati onu što možeš danas, ostavi za sutra, i vaši će vam živci biti zahvalni. Sigurno ćete se naći i u situaciji da nemate dovoljno novca na iksici – zamolite docimere ili kolege s faksa da vam je posude kad zagusti.

S druge strane, malo je teže preživjeti silne brucošijade i studentske partije s kojih ne smijete izostati. Ovdje nemamo pametan savjet, osim da uživate u tulumima i pokušate biti umjereni u piću (i troškovima koji idu uz to).

  1. STVARI KOJE MORATE IMATI

Laptop. Vjerujemo da ne trebamo dalje objašnjavati. Ako ste studentski život započeli u novom gradu, bez obzira na to radi li se o studentskom domu ili stanu koji dijelite s cimerima, za opće dobro svih nabavite slušalice i čepiće za uši. Nećete nervirati cimere kojima se možda ne sluša glazba, a s druge strane vi se možete totalno isključiti u svoj svijet. U studentskim je krugovima uvijek veselo, ubrzo ćete se i vi naviknuti na to, ali za miran san svakako nabavite čepiće za uši. Lavor je iduća stvar na popisu. Možda nećete prati odjeću u njemu, ali vjerujte da će vam vrlo dobro doći za borbe s mamurlukom. Dolazimo i do studentskog pokaza. Švercanje nije mudra opcija jer je iznos novčane kazne bolje potrošiti na neki gušt. Štedite novac i iskoristite sve pogodnosti koje vam vaš novi status donosi (dodatan savjet: uz besplatni studentski paket OTP Indeks brojne usluge možete ugovoriti jednostavnije i povoljnije ili potpuno besplatno).

Sretno sa svim izazovima koje studentski dani donose sa sobom, možete vi to!

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti uživaju

Life hackovi

Olakšaj si studentski život ovim sitnicama!

Donosimo ti nekoliko savjeta kako olakšati ovaj, ionako već dovoljno težak, studentski život.

Predstavljanje vodiča Eat Zagreb

Predstavljanje vodiča „Eat Zagreb“

Novi vodič kroz zagrebačku gastroscenu vole i domaći ljubitelji restorana

Pažljivo dizajniran vodič „Eat Zagreb“ nudi pregršt informacija i korisnih preporuka o ugostiteljskoj sceni Zagreba, promovira lokalnu kulturu te daje vrijedan doprinos poticanju turizma na području grada Zagreba i okolice.

Index

Spremno dočekajte nove izazove

Deset savjeta koji će vam olakšati nadolazeću akademsku godinu

Pročitajte naše savjete i pripremite se za sve izazove u nadolazećoj akademskoj godini!

travelling

Čari inozemstva

Ideje za nezaboravan završetak ljeta – putovanje Europom

Imate slobodnog vremena, želja i maštu punu ideja, a ne znate kako biste ih sve ostvarili? Donosimo vam neke od najboljih opcija kako provesti ljeto i koja mjesta posjetiti kako biste doživjeli nezaboravna iskustva. Na koncu, donosimo vam savjete kako uopće sve to financirati.

Isto

Sezonski poslovi

Prva sezona – kako pronaći prvi posao i na što u oglasima obratiti pozornost

Ovogodišnja je ljetna sezona otvorena, stoga kreće i potraga za studentskim sezonskim poslovima. Kako je svaki prvi put najteži ako nemamo dobar izvor informacija i poduka, početnicima na sezonama važno je znati kako ući u poslovni svijet i na što obratiti pozornost kako bi prva sezona prošla bez muke.