Kratak vodič za novopečene studente

Kako preživjeti prvu akademsku godinu?

https://pixabay.com/illustrations/student-professor-uni-books-study-2052868/

Za novopečene studente pripremili smo kratak vodič koji će, nadamo se, olakšati snalaženje u novim izazovima.

Počela je još jedna akademska godina. Za velik broj studenata ona je prva. Uzbuđenje, preseljenje, studentski život, mnoštvo novosti i drugačijih praksi, situacija te svega što sa statusom studenta dolazi, lakše je preživjeti ako u startu znate na što treba pripaziti.

Za novopečene studente pripremili smo kratak vodič koji će, nadamo se, olakšati snalaženje u novim izazovima.

  1. SITUACIJE NA KOJE SE MORATE PRIPREMITI

Život u studentskom domu, uz mnogo super stvari, zahtijeva i veliku spremnost na prilagodbu. Više nemate samo svoju sobu i svoj mir, nema mame da pere i sprema vašu odjeću, nema skuhanog ručka svaki dan… Ali, možete vi to preživjeti! Pobrinite se da pronađete mjesto na kojemu možete neometano učiti – bila to knjižnica, učionica, balkon, park, svejedno – bitno je da položite ispite. Pranje odjeće posljednjih nekoliko godina također nije bauk jer postoje praonice u studentskim domovima (dodatni savjet: odvajajte crnu od bijele odjeće). Organizacija vremena – na koje predavanje otići, kada učiti, kada krenuti pisati seminarski rad, kada se družiti, kada odmarati – kako sve to uskladiti? Ključ se krije u planiranju. Ipak, brucošima najteže od svega pada upravljanje novcem. Odjednom treba kupovati knjige, skripte, hranu, odjeću, higijenske potrepštine, sredstva za čišćenje, jednom riječju – sve. No sve je to puno lakše uz povoljne studentske bankovne pakete, pokoji studentski posao te pametno trošenje novca. Dodatni savjet – radije se strpite i pričekajte red u menzi, nego da naručujete hranu i plaćate je 5 puta skuplje.

  1. SITUACIJE KOJE MORATE PREŽIVJETI

Pisanje seminarskoga rada dan prije predaje i učenje cijelu noć pred ispit situacije su koje svaki student doživi te, uz puno stresa, preživi. No, probajte izbjegavati onu što možeš danas, ostavi za sutra, i vaši će vam živci biti zahvalni. Sigurno ćete se naći i u situaciji da nemate dovoljno novca na iksici – zamolite docimere ili kolege s faksa da vam je posude kad zagusti.

S druge strane, malo je teže preživjeti silne brucošijade i studentske partije s kojih ne smijete izostati. Ovdje nemamo pametan savjet, osim da uživate u tulumima i pokušate biti umjereni u piću (i troškovima koji idu uz to).

  1. STVARI KOJE MORATE IMATI

Laptop. Vjerujemo da ne trebamo dalje objašnjavati. Ako ste studentski život započeli u novom gradu, bez obzira na to radi li se o studentskom domu ili stanu koji dijelite s cimerima, za opće dobro svih nabavite slušalice i čepiće za uši. Nećete nervirati cimere kojima se možda ne sluša glazba, a s druge strane vi se možete totalno isključiti u svoj svijet. U studentskim je krugovima uvijek veselo, ubrzo ćete se i vi naviknuti na to, ali za miran san svakako nabavite čepiće za uši. Lavor je iduća stvar na popisu. Možda nećete prati odjeću u njemu, ali vjerujte da će vam vrlo dobro doći za borbe s mamurlukom. Dolazimo i do studentskog pokaza. Švercanje nije mudra opcija jer je iznos novčane kazne bolje potrošiti na neki gušt. Štedite novac i iskoristite sve pogodnosti koje vam vaš novi status donosi (dodatan savjet: uz besplatni studentski paket OTP Indeks brojne usluge možete ugovoriti jednostavnije i povoljnije ili potpuno besplatno).

Sretno sa svim izazovima koje studentski dani donose sa sobom, možete vi to!

Komentari na članak

Vezani članci

laptop

Brucoški život

Otkrivamo koji su strahovi brucoša i kako ih se riješiti

Početak fakulteta, kao novo životno razdoblje, izaziva mnoge strahove. Otkrivamo ti kako ih se riješiti.

Spavati goli

Sve prednosti spavanja bez odjeće

Odlični razlozi zašto biste trebali spavati goli

Stručnjaci tvrde kako spavanje bez pidžame može poboljšati kvalitetu sna, poboljšati veze, pomoći pri sagorijevanju kalorija, a ima i mnoge druge prednosti.

Arriva autobus

Dostupno studentskom budžetu

Stigla nova aplikacija za bržu realizaciju putovanja; 20% popusta za kupnju karata

Pomisao na planiranje povratka kući za vrijeme praznika baca vas u depru? Voljeli biste tu i tamo vikendom skoknuti na neko putovanje, ali realizacija istog crpi toliko energije da u startu odustajete?

Sreća3

Kako živjeti dulje

Znatiželja, trčanje i kava dokazano produljuju život

Nekoliko jednostavnih aktivnosti pomoći će vam da učinite svoj život duljim, zdravijim i nadajmo se, sretnijim.

Povratak obvezama

Možete vi to!

Kako se što lakše vratiti obvezama nakon blagdana

Donosimo savjete o tome kako lakše možete preživjeti ponovne obveze nakon razdoblja opuštanja.