Nagradni natječaj

Izlaze memoari majke šesnaestogodišnje kandidatkinje za Nobelovu nagradu, poklanjamo i vama „Našu kuću u plamenu”

https://pixabay.com/en/reading-book-girl-woman-people-925589/

Poklanjamo knjigu o jednoj obitelji koja se sa svojom osobnom krizom nosi tako što se počinje baviti jednom još većom krizom – krizom našeg planeta.

Svatko tko imalo prati dnevne novosti vjerojatno je uočio Gretu Thunberg i njezin poziv na globalni Školski štrajk za klimu. Šesnaestogodišnja švedska ekoaktivistica i pokretačica spomenutog prosvjeda ovogodišnja je kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir. Potkraj kolovoza jedrilicom je preplovila Atlantski ocean kako bi i u Americi prenijela važnu poruku o klimatskoj krizi. Šestodnevni posjet Washingtonu iskoristila je za prosvjed ispred Bijele kuće gdje je, okružena mladim ljudima, pozvala Trumpovu administraciju i Kongres na daljnje smanjenje emisije stakleničkih plinova te kako bi ljude diljem svijeta pozvala da se u petak, 20. rujna, pridruže Klimatskom štrajku, kojem će se priključiti i mladi iz Zagreba i Rijeke. Globalni prosvjed za klimu održat će se u 18 sati – u Zagrebu na Europskom trgu, a u Rijeci na Jadranskom. Posjet Americi 23. rujna bit će zaključen Gretinim sudjelovanjem na UN-ovu klimatskom summitu u New Yorku. 

Nekoliko dana nakon summita, u srijedu, 25. rujna, na hrvatsko tržište u izdanju izdavačke kuće Egmont stiže knjiga Naša kuća u plamenu, memoari Gretine majke Malene Erman o privatnoj obiteljskoj krizi u čijem su središtu psihološki problemi obiju kćeri, a koja se povezuje s ekološkom krizom te ugnjetavanjem žena, manjina i ljudi s invaliditetom:

– Ovu smo priču Svante i ja napisali zajedno s našim kćerima i ona se tiče krize koja je zahvatila našu obitelj. Ona se tiče Grete i Beate. No ovo je ponajprije pripovijest o krizi koja nas okružuje i koja utječe na nas sve.

Foto: Pragma komunikacije

Greti je bilo tek osam godina kada je pogledala dokumentarac o klimatskoj krizi i zapitala se kako to da o tome nitko ne govori. Kako političari i odrasli općenito mogu govoriti o bilo čemu drugome ako je to jedino važno? Greta ima fotografsko pamćenje i počinje proučavati klimatsku krizu i načine kako se o njoj govori u medijima. Navela je roditelje da promijene način življenja i majku da napusti posao jer je zbog njega morala često putovati zrakoplovom. Bio je to prvi znak njene snažne volje i moći uvjeravanja. Zatim je i nas odlučila pokušati uvjeriti da se pokrenemo – već danas, a ne sutra.

Prednarudžbe knjige moguće su na poveznici, a moguće ju je i osvojiti na našem nagradnom natječaju. Postupak sudjelovanja vrlo je jednostavan – sve što trebate napraviti jest:

  • lajkati objavu ovoga članka na Facebook stranici portala Studentski.hr
  • ostaviti komentar – jednu rečenicu kojom objašnjavate zašto biste je baš vi trebali osvojiti.

Sudjelovanje je moguće do 23. rujna u 15 sati, nakon čega će se u komentaru objaviti imena dobitnika.

Komentari na članak

Vezani članci

Alexandre Dumas

Na današnji dan

Alexandru Dumasu spale gaće, „rođeni“ Monte Cristo i D'Artagnan

Poznati francuski pisac Alexandre Dumas vodio je buran život ispunjen ljubavnim aferama. No, to nije njegova jedina osobina koju je utkao u svoje poznate likove. Postoji priča iz njegove mladosti u kojoj s pravom nalazimo izvore mnogim njegovim djelima.

Preko granica

Predstavljanje knjige

Pođite na jedinstveno književno putovanje kroz Indiju i Pakistan

Okupljene u zagrebačkom književnom klubu Booksa očekuje zanimljiv književni događaj kakav dosad nisu imali prilike vidjeti.

nagradni natječaj

Osvoji novi iPhone

Nagradni natječaj „Pametno sa svojim novcem“ za mlade – nauči upravljati novcem i osvoji iPhone 6S ili iPhone SE

Koja je razlika između debitnih i kreditnih kartica? Čemu služi žiro, a čemu tekući račun? Kako sastaviti popis prihoda i rashoda osobnog proračuna? Ako niste sigurni u odgovore, svakako biste trebali sudjelovati u nagradnom natječaju „Pametno sa svojim novcem“.

FOI - zgrada fakulteta

Nagradni natječaj

Fond od 70 700 kuna namijenjen brucošima FOI-ja

Erste banka je u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike pripremila nagradni natječaj za brucoše. Natječaj i suradnja bit će predstavljeni 16. lipnja.

MarieCurie

NA DANAŠNJI DAN

150. rođendan dvostruke nobelovke koja je ženama otvorila vrata znanosti

– Ja sam jedna od onih koji, poput Nobela, misle da će čovječanstvo iz novih otkrića izvući više dobra nego zla. – riječi su Marije Skłodowske Curie.