Veličanstvena metropola nadohvat ruke

Deset očaravajućih mjesta koja morate posjetiti i iskusiti u „Kraljici Dunava“

Budimpešta

Osim impresivne arhitekture, bogate i burne povijesti, čuvenih termi i božanstvenih okusa u kojima će uživati svačije nepce, sa svojim ruin pubovima, mađarska prijestolnca preuzima tron jedne od najboljih europskih partijanerskih destinacija.

Budimpešta je udaljena svega nekoliko sati lagane vožnje od Hrvatske – kontinentalcima praktički nadohvat ruke – a jednom kad je upoznate, uvijek se želite vratiti. Osim impresivne arhitekture, bogate i burne povijesti, čuvenih termi i božanstvenih okusa u kojima će uživati svačije nepce, sa svojim ruin pubovima, mađarska prijestolnca preuzima tron jedne od najboljih europskih partijanerskih destinacija. Dok danju zrači raskošju i otmjenošću, a svojim grandioznim zdanjima može parirati i veličanstvenom Parizu – noću, kada hipnotizirajuće blještavilo osvijetli mostove, ulice i trgove – pretvara se u raskalašeni i živahni grad grijeha. In summa, učinite si uslugu i navratite. Iz kakvih god pobuda stižete, nećete ostati razočarani.

1. Zgrada mađarskog parlamenta

Neogotička ljepotica i jedna od turističkih i kulturnih simbola Mađarske nekad je bila najveća zgrada parlamenta na svijetu. Danas drži treće mjesto, nakon Pentagona i grandiozne Palače Parlamenta u Bukureštu koju je dao podignuti notorni Nicolae Ceaușescu.

2. Ruin pubovi

Ne treba spominjati da se posjet Budimpešti ne računa bez provoda u ruin pubovima. Oni su „mađarsko iskustvo“ 21. stoljeća. Ruin pubovi suprotnost su šminkerskim klubovima kojih Budimpešta također ima napretek. Oronule zgrade i dvorišta, propale tvornice, napuštena skladišta, garaže i trgovački centri pretvoreni su u osebujne barove ležerne, nesvakidašnje atmosfere, otkačenog dekora, jeftinih pića i raznolike muzike.

Foto: Facebook

3. Mađarska kuhinja

Mađarska kuhinja ima dugu i bogatu tradiciju i uvrštena je među najbolje svjetske kuhinje. Najpoznatija je po začinjenoj hrani i gulašu. Nemojte nasjesti na turističke navlakuše! Mađarska je prijestolnica jedna od cjenovno najpristupačnijih turističkih destinacija u Europi, a pravih restorana u kojima se može uživati u bogatoj i raznolikoj mađarskoj kuhinji po cijenama pristupačnim svačijem džepu ima napretek. Međutim, ta su mjesta nevidljiva na turističkoj karti, lišena ekstravagantnog blještavila i luksuza, činjenica da postoje prenosi se usmenim putem, u njima objeduju lokalci, studenti i svi željni opuštene, domaće atmosfere uz umjeren cjenik. Za pravi gastronomski doživljaj morate se uputiti do Centralne tržnice, jedne od najljepših u Europi.

4. Velika sinagoga

Velika sinagoga u Budimpešti najveća je sinagoga u Europi i druga najveća na svijetu, odmah iza one u New Yorku. Izgrađena sredinom 19. stoljeća u maursko-bizantskom stilu. Na prvi pogled, neupućenom oku, izgledat će kao džamija. 724 000 mađarskih Židova ubijeno je za vrijeme holokausta a njihovi životi zabilježeni su u Muzeju židovske povijesti koji se naslanja na sinagogu.

Foto: Facebook

5Obala Dunava i budimpeštanski mostovi

Budimpešta je grad na devet mostova. Čuveni Lančani most (Széchenyi Lánchid) koji je opjevao nezaboravni Balašević, s impozantnim sjedećim figurama lavova, najstariji je kameni most koji je u 19. stoljeću povezivao Budim i Peštu. Budim, brdoviti, najstariji dio grada na kojem se nalaze Citadela, Budimski dvorac, Katedrala Sv. Matije i Ribarski bastion s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Dunav i Peštu, današnji centar grada u panonskoj ravnici. Duž obala s budimske strane grada nalazi se najveći broj gradskih termalnih banja. Osim Lančanog mosta, najpoznatiji su Elizabetin most i Most slobode.

6. Terme

Budimpešta ima više termalnih izvora od bilo kojeg grada na svijetu. Iako ih je većina smještena duž obale Dunava, najveće terme Szechenyi, nalaze se u blizini Trga Heroja. U njima se tijekom ljeta često održavaju raskalašeni noćni partiji.

7. Trg Heroja (Hősök tere) i Gradski park (City Park)

Na prostranom Trgu heroja na sjeveru grada, nalazi se spomenik podginut 1896., povodom 1000. godišnjice postojanja Mađarske. Danas je ovaj prelijepi trg s dekoracijom pločnika u dvije boje jedan od simbola Budimpešte. Iza spomenika prostire se veliki Gradski park (Cita Park) u kojem se nalazi jedna od impresivnih starinskih palača i jedna od triju najčuvenijih budimpeštanskih termi, već spomenuta – Széchenyi Thermal Bath. Od Trga heroja prema Oktogonu i Trgu Deak Ferenc vodi famozna Andrassy Avenija, prepuna luksuznih butika najrenomiranijih savjetskih brandova. Ispod Andrassy Avenije vozi najstarija linija budimpeštanskog metroa, jednog od najstarijih u Europi.

Foto: Facebook

8. Bazilika Sv. Stjepana

Izgrađena je na istoimenom trgu 1905. godine Sazidana u neoklasičnom stilu, nosi ime prvog mađarskog kralja. U crkvi se navodno nalazi vrijedna, originalna relikvija – desna šaka pokojnog vladara, iz 11. stoljeća. U njoj se često održavaju koncerti i razne manifestacije i jedan je od glavnih odredišta svakog turista koji navrati u Budimpeštu.

9. Sziget Festival

Sziget Festival svake godine posjeti više od 400 000 posjetitelja čineći ga jednim od najvećih i najpopularnijih festivala na svijetu.

Foto: Facebook

10. Ulica Vaci

Ulica Vaci nalazi se u centralnom, peštanskom djelu grada. Paralelno s Dunavom i povezuje središnji Vorosmarty trg i Centralnu tržnicu. Vaci ulica slovi kao jedna od najljepše ukrašenih ulica u Europi za vrijeme Adventa. Nalik na zagrebačku Tkalču, prepuna je dućana, butika, kafića, restorana i suvenirnica zbog čega je vječito preplavljena hordama turista.

Komentari na članak

Vezani članci

Plakat I. stručnog skupa o arheloškom turizmu

Ekonomski fakultet Split i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije predstavljaju:

Prvi stručni skup o arheološkom turizmu: „Turizam – stopama arheologije“

Skup će se održati 28. studenoga u 10:00 sati u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Troje Hrvata odletjelo u avanturu života

"Red Bull Can You Make It?"

Troje Hrvata odletjelo u avanturu života bez novca

Nina, Nikola i Katarina sudionici su globalnog natjecanja "Red Bull Can You Make It?". S još 164 tima, krenuli su na put Europom bez novca i mobitela.

Real fact

Jeste li znali?

Neke od ovih činjenica će vas šokirati!

Počet ćemo s jednom činjenicom koja je vrlo očita i logična: mozak je imenovao sam sebe.

ITC presica

"Istrian Tourism Competition"

Primijenite stečeno znanje na natjecanju u rješavanju turističkih poslovnih slučajeva

Najavljeno je 3. izdanje natjecanja u rješavaju poslovnih slučajeva na području turizma. Prijavite se do 22. travnja!

Drink it Intern

„Drink it Intern”

U SAD-u nudili plaćeno pripravništvo za isprobavanje piva

World of Beer će trima sretnim pripravnicima praktički dati 12 000 dolara kako bi isprobavali različita piva diljem svijeta!