Važne obljetnice

Dan piva i drugi međunarodni dani u kolovozu

pivo zg

Kolovoz nam donosi brojne važne dane, a na vama je da odaberete koji ćete obilježiti.

Stigao nam je i topli kolovoz – mjesec koji ime duguje činjenici da se tada odvozi pokošeno žito. Kao i srpanj, čije važne dane možete pronaći na poveznici, i ovaj mjesec ima svoje. Prošli nam je donio najslađi dan – Dan čokolade, a kolovoz donosi važan dan za sve pivoljupce.

Vjerujemo kako će mnogi od vas 5. kolovoza popiti piće koje je većini vrlo drago. Naime, na taj se dan obilježava Međunarodni dan piva. Pivo je zdravo – kažu brojni podaci. Ono nam smanjuje stres, doprinosi ljepoti kose i kože, prehrambeni je proizvod i pomaže studentima da upoznaju svoju bolju polovicu. Šalimo se, ali vas ohrabrujemo da na prigodan način, baš onako kako ovaj dan zaslužuje, nazdravite i proslavite ovaj važan dan.

Pivopije, sretan vam najpijaniji dan u godini

9. kolovoza rezerviran je za Međunarodni dan autohtonih naroda. Na ovaj se dan želi upozoriti na zaštitu prava svjetskog autohtonog stanovništva i svih ljudskih prava.

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. kolovoza. Mladima se u Republici Hrvatskoj smatraju sve osobe od 15 do 29 godina. Ovim se danom i u Hrvatskoj želi ukazati da je broj pripadnika ove skupine u ukupnom stanovništvu u opadanju, tj. da je stanovništvo u prosjeku sve starije. Također, važno je na sve dane, a ne samo na ovaj, ukazati na prava mladih i njihove potrebe.

Međunarodni dan sjećanja na trgovinu robljem i njezino ukidanje obilježava se 23. kolovoza. Na taj se dan prisjećamo ukidanja trgovine crnim robljem. Iako je trgovina službeno ukinuta, i danas smo nažalost svjedoci brojnih trgovina ljudima, prisilnoga rada, iskorištavanja žena i djece.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

Sandra Petra Pintarić i Renata Sopek

„Aktivna Hrvatska”

Kineziološki fakultet osmislio treninge koji će nas razbuditi na otvorenim lokacijama, uključili se i studenti

– Kroz „Aktivnu Hrvatsku” ovog ćemo ljeta educirati diljem obale. Pozivam sve da nam se pridruže u nekom od gradova u koji dolazimo. – istaknuo je kineziolog Ivan Antunović.

Studentski aktivizam

Analiza tjedne ankete

Zašto studenti nisu više upućeni u rad studentskih tijela?

Pitali smo vas: ''Koliko ste upoznati sa radom nadležnih zborova (Hrvatski studentski zbor, Studentski zborovi Sveučilišta i sl.)?'', a osim toga, donosimo vam i informacije koja su to tijela koja zastupaju studente.

Kape u zraku

Natječaj za stipendije

Fina daje stipendije i praksu studentima IT smjerova

Fina je u potrazi za 20 studenata kojima će dodijeliti stipendije i omogućiti obavljanje studentske stručne prakse. Prijave se zaprimaju do 24. studenog.

Studentica

Muke skoro svakog studenta

Kako (ponovno) zavoljeti svoj studij

Mnogi studenti preispituju odabir svog fakulteta. Donosimo vam nekoliko savjeta kako ostati fokusirani na studij i krajnji cilj.

Jesam li ovisnik?

Hrvatsko Nadzemlje Split

U vrijeme korizme mladi će progovoriti o modernim ovisnostima

Danas sve više ima ovisnika o kladionici, kocki, internetu, mobitelu i pornografiji. Stoga su ove moderne ovisnosti tema novog susreta mladih grada Splita.