Blagodati omiljenoga ljetnog voća

7 razloga zašto biste češće trebali jesti lubenice

Lubenice

Stiglo je ljeto i sezona lubenica. Saznajte koje blagodati vašem organizmu donosi redovita konzumacija mnogima omiljenoga ljetnog voća.

Jedno od najomiljenijih ljetnih voća je lubenica koja, osim što služi kao osvježenje u vrućim ljetnim danima, odlična je za zdravlje. Vjerujemo kako niste znali koje sve blagodati krije zato je vrijeme da saznate i počnete je što više konzumirati.

Služi za detoksikaciju

Svima je već poznato kako je lubenica prirodni diuretik, odnosno da pomaže tijelu kako bi se oslobodilo viška nakupljenih toksina. Važno je napomenuti kako je odlična za konzumaciju zato što hidritizira naše tijelo.

Ima odličan učinak za kožu

S obzirom da se lubenica sastoji od 93% vode i sadrži mnogo vitamina i antioksidansa, ima odlične učinke za vašu kožu poput obrane od starenja. Osim što će vam pomoći zadržati mladenački izgled, štiti i od sunca.

Pomaže u borbi protiv raka i srčanih udara

Lubenica sadrži visoke razine likopena koji djeluje poput antioksidansa i tako se bori protiv kemikalija u našemu tijelu. Znanstvenici su otkrili da plodovi koji sadrže likopen mogu smanjiti rizik stvaranja određenih vrsta raka, ali i srčanih udara.

Regulira cirkulaciju

Odlično je što opušta crvene krvne žile koje poboljšavaju cirkulaciju, ali i libido. Kora lubenice sadrži citrulin - aminokiselinu koja se pretvara u arginin koji poboljšava cirkulaciju te održava naše srce zdravim.

IZVOR: Tumblr

Smanjuje upale

Ovo voće bogato je antioksidansima i fenolnim spojeva koji pomažu kod smanjenja upale. Posebno je bogata karotenoidima koji pomažu u smanjenju upala i štetnih radikala u tijelu. Osim toga, lubenica sadrži antocijan koji također smanjuje upalu.

Podiže raspoloženje

Osim što poboljšava cirkulaciju, poboljšava i raspoloženje. Opuštanjem crvenih krvnih žila pomaže kod neuronskih oštećenja čestica amonijaka.

Ublažava bolove u mišićima

Ukoliko imate upalu mišića nakon trenigna, lubenica će vam ublažiti bolove. Antoncijan koji se nalazi u lubenici smanjit će vašu upalu, ali i spriječiti buduća oštećenja mišića.

Svakako isprobajte ove nezaboravne trikove s lubenicom koji će vam odlično doći na ljetnim tulumima.

Komentari na članak

Vezani članci

Praonica rublja

Svijest o čistoći

Učestalo pranje posteljine važnije je nego što mislimo

Iako nam nije omiljeno, pranje posteljine izrazito je potrebno. Studenti obraćaju više pozornosti na druge okolnosti nego na svoje zdravlje. Na posteljini je više bakterija nego što mislimo pa je potrebno i češće pranje.

Smrt: Kraj ili možda početak?

Hrvatsko nadzemlje Split

Mladi Splićani na novom susretu raspravljaju o strahu od smrti

Tema novog susreta mladih grada Splita je – „Smrt: Kraj ili možda početak?“ Gost predavač je msgr. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Klitoris

Uz malo znanja do zdravog i ispunjenog seksualnog života

7 zanimljivih činjenica o klitorisu

Donosimo vam 7 zanimljivih činjenica o ovom zapostavljenom, ali iznimno važnom i moćnom dijelu ženske anatomije.

Lennon & McCartney

Na današnji dan

Najznačajnije upoznavanje u glazbenoj povijesti

Na današnji je dan zabilježen prvi susret dviju legendi. John Lennon i Paul McCartney davne 1957. godine prvi su se put rukovali.

Richard Nixon

Na današnji dan

Novinari srušili s vlasti američkog predsjednika

Liste nedjela koje je počinila Nixonova administracija ne bi se posramili ni šefovi velikih kriminalnih organizacija. Bilo je tu iznude, podmićivanja, prisluškivanja telefona, uništavanja dokaza, poreznih prijevara, korištenja tajnih agencija i novca građana u privatne svrhe.