Ispitno razdoblje

5 načina za nositi se s prenatrpanim rasporedom

Ispunjeni rokovnik

Pretrpan raspored nije samo izvor stresa već i drugih problema. Donosimo ti njegove nedostatke, ali i savjete kako se nositi s previše obaveza.

Koliko si puta čuo izjavu vrijeme je novac? Kad si student, ova izreka nema smisla jer nemaš ni vremena ni novca. Za tebe vrijedi ona iskoristi dan.

Naime, bliži se period ispitnih rokova i to znači da moraš predati zadaće, učiti za kolokvije, raditi na projektima, pisati seminarske radove, poneki moraju i raditi na svojim završnim/diplomskim radovima, a uz sve to održavati ljubavni život, družiti se s prijateljima, hraniti se zdravo i vježbati. Pokušaj da imaš sve i da sve obaviš odjednom može naštetiti tvom psihičkom i fizičkom zdravlju. Pretrpan raspored može dovesti do stresa, anksioznosti, nesanice, noćnih mora, lošeg fizičkog zdravlja ili razvoja drugih poremećaja.

Kako ćeš uspješno sve odraditi i ostati zdrav?

  • Upoznaj sebe

Kako bi što kvalitetnije obavljao neki posao, trebaš znati u koje si doba dana najproduktivniji i kakvo ti je okruženje potrebno za rad. Hoćeš li učiti za stolom dok slušaš glazbu i piješ kavu ili sjedeći na krevetu u tišini uz čašu vode tvoj je osobni izbor, ali pokušaj istražiti koji faktori najbolje utječu na tebe.

  • Postavi prioritete

Prvo obavi najteže i najzahtjevnije poslove – imat ćeš osjećaj zadovoljstva jer si postigao nešto i lakše ćeš obaviti ostale obaveze. Kava s prijateljima je bitna, ali je i nešto što se može odgoditi za dan kada nemaš kolokvij. Postavi si listu prioriteta i ne osjećaj krivnju ako ponekad moraš reći ne.

  • Zapisuj sve

Moraš se osvrnuti na još jednu poznatu izreku koja kaže: Budala pamti, a pametan piše. Uz veliki broj obaveza nije moguće sve zapamtiti, a tada ti pomaže pisanje. Ne moraš nužno pisati na papir budući da je trenutačno dostupan veliki broj aplikacija koje će te čak i podsjećati na ono napisano.

  • Pametno utroši vrijeme

Razmisli na kraju dana na što si sve tijekom dana potrošio vrijeme, koliko si vremena proveo na društvenim mrežama ili uz TV. Vrijeme je dragocjena stvar, posebno kad imaš puno obveza. Izradi si raspored u kojem je vrijeme za čišćenje, vrijeme za shopping ili kupnju namirnica, vrijeme za prijatelje, vrijeme za učenje i, najvažnije, vrijeme za tebe. Ako unaprijed odrediš koliko ćeš vremena potrošiti na pojedinu aktivnost lakše ćeš moći kontrolirati svoje sate i shvatit ćeš da ih imaš više nego što si mislio.

  • Misli pozitivno

Pusti si pjesmu koju voliš. uzmi par minuta samo za sebe, opusti se i ne stvaraj si nepotreban stres unaprijed. Ako misliš da možeš sve, obavljanje obaveza bit će ti lakše.

Komentari na članak

Vezani članci

nocno učenje

Ispitni rokovi

Kako izbjeći stres u ispitno vrijeme

Bliži se najstresnije razdoblje za studente - ispitni rokovi. Iako je teško pobjeći od stresa, postoje načini kako ublažiti rekaciju na njega. Zato preuzmite kontrolu i nedopustite da stres vlada vašim životom.

Redovito učenje

„Trebao učiti za ispite, usput snimio pjesmu“

VIDEO: Varaždinski student opjevao agoniju studentskih rokova

Zašto je pjesma snimljena baš na matricu iz „Pokemona“, nismo se ni usudili pitati.

Katarina Smiljanec - predavaonica

Moj prvi Microsoft certifikat

Besplatno stjecanje Microsoft certifikata za studente

Microsoftovi certifikati međunarodno su priznati standard u svijetu profesionalnog IT-a koji studentima omogućava da prije početka profesionalne karijere potpuno besplatno polože ispit i tako dokažu svoja stručna znanja vezana uz informacijske tehnologije.

trudnica

Uspješno usklađivanje obiteljskog i fakultetskog života

INTERVJU: Kad je za vrijeme studiranja rodila, Katarina je odlučila srušiti stereotipe i biti majka kakva je i studentica – odlična!

Razgovarali smo s Katarinom Brajnović, studenticom hrvatskog jezika i književnosti koja uspijeva biti majka i ispunjavati sve studentske obveze. Saznali smo kako balansira između zadataka koje ima, tko joj u tome pomaže te koliko su joj pomogli profesori, a koliko kolege s fakulteta.

Seasplash platforma - 2014.

Puno više sadržaja i dana

8. „Seasplash” platforma u Puli uz više sadržaja

Ukupno 5 dana na 4 različite lokacije - Seasplash će ugostiti nekoliko renomiranih hrvatskih i inozemnih gostiju.