Ispitno razdoblje

5 načina za nositi se s prenatrpanim rasporedom

Ispunjeni rokovnik

Pretrpan raspored nije samo izvor stresa već i drugih problema. Donosimo ti njegove nedostatke, ali i savjete kako se nositi s previše obaveza.

Koliko si puta čuo izjavu vrijeme je novac? Kad si student, ova izreka nema smisla jer nemaš ni vremena ni novca. Za tebe vrijedi ona iskoristi dan.

Naime, bliži se period ispitnih rokova i to znači da moraš predati zadaće, učiti za kolokvije, raditi na projektima, pisati seminarske radove, poneki moraju i raditi na svojim završnim/diplomskim radovima, a uz sve to održavati ljubavni život, družiti se s prijateljima, hraniti se zdravo i vježbati. Pokušaj da imaš sve i da sve obaviš odjednom može naštetiti tvom psihičkom i fizičkom zdravlju. Pretrpan raspored može dovesti do stresa, anksioznosti, nesanice, noćnih mora, lošeg fizičkog zdravlja ili razvoja drugih poremećaja.

Kako ćeš uspješno sve odraditi i ostati zdrav?

  • Upoznaj sebe

Kako bi što kvalitetnije obavljao neki posao, trebaš znati u koje si doba dana najproduktivniji i kakvo ti je okruženje potrebno za rad. Hoćeš li učiti za stolom dok slušaš glazbu i piješ kavu ili sjedeći na krevetu u tišini uz čašu vode tvoj je osobni izbor, ali pokušaj istražiti koji faktori najbolje utječu na tebe.

  • Postavi prioritete

Prvo obavi najteže i najzahtjevnije poslove – imat ćeš osjećaj zadovoljstva jer si postigao nešto i lakše ćeš obaviti ostale obaveze. Kava s prijateljima je bitna, ali je i nešto što se može odgoditi za dan kada nemaš kolokvij. Postavi si listu prioriteta i ne osjećaj krivnju ako ponekad moraš reći ne.

  • Zapisuj sve

Moraš se osvrnuti na još jednu poznatu izreku koja kaže: Budala pamti, a pametan piše. Uz veliki broj obaveza nije moguće sve zapamtiti, a tada ti pomaže pisanje. Ne moraš nužno pisati na papir budući da je trenutačno dostupan veliki broj aplikacija koje će te čak i podsjećati na ono napisano.

  • Pametno utroši vrijeme

Razmisli na kraju dana na što si sve tijekom dana potrošio vrijeme, koliko si vremena proveo na društvenim mrežama ili uz TV. Vrijeme je dragocjena stvar, posebno kad imaš puno obveza. Izradi si raspored u kojem je vrijeme za čišćenje, vrijeme za shopping ili kupnju namirnica, vrijeme za prijatelje, vrijeme za učenje i, najvažnije, vrijeme za tebe. Ako unaprijed odrediš koliko ćeš vremena potrošiti na pojedinu aktivnost lakše ćeš moći kontrolirati svoje sate i shvatit ćeš da ih imaš više nego što si mislio.

  • Misli pozitivno

Pusti si pjesmu koju voliš. uzmi par minuta samo za sebe, opusti se i ne stvaraj si nepotreban stres unaprijed. Ako misliš da možeš sve, obavljanje obaveza bit će ti lakše.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrana za učenje

Izbjegnite ispitni stres

Savjeti koji će vam olakšati učenje za ispite

Kako bi se što bolje pripremili za ispite i izbjegli veliki stres, pokušajte slijediti ove savjete. Osim što ćete postići dobre rezultate, sačuvat ćete i svoje zdravlje.

Crystal Fighters

Zagrebački festival

INmusic objavio raspored izvođača po danima

Potpuni raspored i satnica za sva tri dana INmusica bit će objavljeni mjesec dana prije njegova početka.

nocno učenje

Ispitni rokovi

Kako izbjeći stres u ispitno vrijeme

Bliži se najstresnije razdoblje za studente - ispitni rokovi. Iako je teško pobjeći od stresa, postoje načini kako ublažiti rekaciju na njega. Zato preuzmite kontrolu i nedopustite da stres vlada vašim životom.

Kultur Shock

Ususret festivalu

Pogledajte raspored ovogodišnjeg Tabor Film Festivala

Glavni dio filmskog programa čini međunarodna konkurencija u kojoj će se prikazati 26 kratkometražnih filmova, dok je domaća zastupljena sa 17 uradaka. Oba programa imaju nekoliko svjetskih premijera te mnoštva hrvatskih odnosno regionalnih premijernih prikazivanja.

Studentski život

Prepoznajte se!

Situacije koje je doživio svaki student

Učenje, ispitni rokovi, predavanja, pisanje šalabahtera te razgovori ugodni s profesorima samo su neke od situacija koje je svaki student, bez obzira na godinu ii smjer doživio.