Gubljenje vremena

10 stvari koje radimo dok „učimo”

Učenje

Tijekom učenja, svaki student lako izgubi pozornost i fokusira se na nešto što mu nikako ne pomaže. Različite su situacije koje odvlače pažnju, od stjecanja novih kulinarskih vještina do jednostavnog klasika beskonačnog gledanja u zid.

Ispitni rokovi stresno su razdoblje svakog studenta. Svatko se s učenjem nosi na svoj način, no za neke stvari može se reći da su univerzalne. To se odnosi na aktivnosti kojima se bavimo umjesto da učimo, a najčešće od njih donosimo u nastavku.

1. Kuhanje

Kulinarske sposobnosti najčešće prorade u vrijeme ispitnih rokova. Tada menza postane zaboravljena, a svaki dan u tjednu mora sačinjavati ručak različite tematike. Utorkom kineska, a četvrtkom španjolska kuhinja poboljšava koncentraciju i donosi sreću na nadolazećem ispitu.

2. Maraton serija i filmova

Najčešće započinje rečenicom samo da pogledam jednu epizodu, a završava s odgledane tri sezone i malom dozom grižnje savjesti koja se aktivira tek prije spavanja. Ponekad se i maraton horora ili svih dijelova  Harryja Pottera također čini kao puno bolja ideja od učenja.

PHOTO: Imgurl

3. Čišćenje stana/sobe

Kada bi učenje bilo intenzivno tijekom cijele godine kao što je za vrijeme rokova, stanovi i sobe blistali bi stalno. U trenutku pauze između učenja nema bolje ideje od brzinskog usisavanja koje se pretvori u trosatno proljetno čišćenje i reorganizaciju ormara.

4. Gledanje starih slika

Najbolje vrijeme za putovanje u svijet prošlosti i uspomena putem starih slika je u vrijeme ispita. Video sa starog izlaska i slika s kave od prošlog tjedna vode sve do sramotnih slika iz srednje škole i onih s ljetovanja iz osnovne.

5. Popodnevno spavanje

Nagrada za najbolje spavanje definitivno pripada popodnevnom odmoru. Par sati nakon ručka svakome dobro dođu, pogotovo nakon iscrpljujućeg jutra ispunjenog učenjem.

6. Društvene mreže

Facebook i Instagram te različite stranice sa zabavnim sadržajem najviše odvlače pažnju od knjige. Ono što je zamišljeno kao pet minuta scrollanja po Facebooku pretvori se u dva sata gledanja Instagram profila omiljene zvijezde i video snimki nespretnih štenaca.

7. Izrada plana učenja

Nemoguće je početi učiti bez kvalitetno razrađenog plana učenja. Problem se javlja u trenutku kada se više vremena utroši na izradu plana nego na samo učenje. No bez dobre organizacije nema uspjeha.

FOTO: Flickr

8. Izlasci

Ovo se odnosi na one malo hrabrije koji odluče riskirati i otići van vikend prije ispita. Najčešće studenti postanu svjesni da će ionako subotnju večer provesti lažno se uvjeravajući da uče, no ne razmišljaju o idućem mamurnom danu koji neće provesti produktivno.

9. Igranje igrica

Dragocjeno vrijeme brzo prođe uz zabavnu igricu koja postaje puno zanimljivija kada treba naučiti 2 knjige do idućeg dana. Pogotovo su primamljive one s beskonačnim brojem levela i života.

10. Gledanje u zid

Neizostavni dio svakog procesa učenja. Može trajati od nekoliko minuta pa sve do nekoliko sati, ovisi kolika je motivacija i koliko je blizu ispit. Svaka rupica, točka ili muha na zidu tada postanu izrazito zanimljive i prioritet.

Komentari na članak

Vezani članci

Veliki filmski kviz - rođendan/naslovna

Nova horor-kategorija na FAK-ovom kvizu

Prijavite se na novo izdanje Velikog filmskog kviza!

Struktura kviza neće se previše razlikovati od prethodnih, uz obaveznu (i prigodnu) novu horor-kategoriju pod naslovom „Kad jaganjci utihnu”.

poljubac

Prisjetite se najboljih filmskih parova uz romantičnu galeriju

FOTO I VIDEO: Najljepši poljupci s velikih i malih ekrana

Ekipa portala Studentski.hr za vas je odabrala najljepše poljupce iz filmova, TV serija i crtića.

Naslovna

Nepoznato o poznatome

Manje poznate činjenice iz filma „Gospodar prstenova”

Knjigu smo davno pročitali, filmove sigurno pogledamo bar jednom godišnje, a ovoga vam puta donosimo jedanaest manje poznatih činjenica sa setova „Gospodara prstenova”.

Učenje

Studentski savjeti

Kako preživjeti ispitne rokove s cimerom?

Kao da nam nije dovoljno što moramo položiti ispite, moramo ih položiti u suživotu s cimerom. Moguće je na nekoliko načina.

Kolumna: Leona i krave

„Sorbus Aucuparia”

Akademik u akciji promatranja divlje seoske flore i faune

Uzbudljivo je bilo prvi dan natjerivati purane po dvorištu, voziti se na traktoru, skompati se sa 70-godišnjim susjedom i svakodnevno s njim voditi krave na ispašu. A onda...