Životne promjene

Znakovi postdiplomske depresije i kako ih se riješiti

Bacanje kapica

Smijeh na fotografijama s diplomom u rukama često skriva strah i zabrinutost, a nije rijetkost da osoba koja se pozdravlja sa studentskim životom postane depresivna. Donosimo razloge zbog kojih se to događa i načine kako im doskočiti.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je studiranje jedan od najljepših perioda života, a vjerujemo da se s njom možemo složiti, znači li to da u trenu kada nam uruče diplomu i nasmiješeno se poslikamo pred ulazom fakulteta s tuljcem i cvijećem u rukama počinje manje lijep dio našeg života? Naravno da nije tako, no oni koji su za sobom zatvorili poglavlje zvano studentski život sigurno će se složiti s nama da bi se na spomenutoj fotografiji, ako se tko malo bolje zagleda, ispod smijeha mogli vidjeti strah i zabrinutost.

Nije ni čudno da se u nama javljaju ti osjećaji. Prethodnih dvadeset i nešto sitno godina život nam je bio predvidljiv i ukalupljen. Nakon srednje škole odabrali smo fakultet koji ćemo upisati i osamostalili se od roditelja koliko-toliko. Najveća nam je obveza bila pohađanje predavanja i polaganje ispita, a čak ako smo i radili studentski posao, moramo se složiti da je sloboda koju imamo na takvom poslu puno veća nego na stalnom radnom mjestu. Nakon pet godina odjednom smo se pronašli pred potpuno novim periodom života: moramo naći posao, oni koji su živjeli u domu i smještaj, a računi čekaju da ih platimo.

FOTO: Wikipedia

Sve je veća pojava među mladima, upravo zbog toga, takozvana depresija koja se javlja nakon diplome. Iako se ne klasificira kao mentalna bolest, ovu je pojavu važno istražiti kako bi se bolje razumjela. Prema istraživačima, češće se javlja kod žena, a u nastavku donosimo neke od njezinih znakova.

Nedostatak motivacije

Odjednom vam je jako teško ujutro ustati iz kreveta, otići na trčanje ili do teretane odraditi trening koji ste prije rješavali bez problema? Ako se pronalazite u navedenom, vjerojatno je vaša motivacija u minusu. Osobe koje su nakon diplome u potrazi za poslom i ne uspijevaju ga naći, mogu se osjećati iznevjereno i razočarano u svoj odabir studija. Ako pak radite posao koji vam se ne sviđa, vrlo je lako moguće da se i zbog njega osjećate demotivirano. Važno je da u trenucima kad se tako osjećate imate u glavi širu sliku: jednog će dana biti bolje, vjerojatno uskoro, a dotad se morate strpjeti i pregurati teške dane. Znamo da je floskula koju ste čuli bezbroj puta, ali zaista jest tako.

Osjećaj neorganiziranosti

Tijekom studentskog života dani su nam ukalupljeni u rasporede. Sve se vrti oko rasporeda predavanja i pauza, tijekom rokova oko rasporeda ispita, a na poslu smo također dužni raditi prema rasporedu koji, ako imamo sreće, slažemo sami. Ako ste jedna od osoba koje ne rade studentski posao u periodu diplomiranja i ako je pred vama tek zadatak da pronađete novi posao, odjednom ćete se naći u situaciji u kojoj ćete imati slobodne dane pred sobom koji neće počinjati zvonjavom alarma. U takvoj situaciji osjećaj neorganiziranosti nije rijetkost. Njemu ćete doskočiti ako to-do liste učinite svojim najboljim prijateljem. Sve sitne stvari koje morate obavljati tijekom dana možete si zapisati, a kad ih obavite i prekrižite s popisa, osjećat ćete se ispunjeno i korisno.

FOTO: Wikipedia

Osjećaj stajanja na mjestu

Ako dugo tragate za novim poslom kojim biste ispunili dane ili zamijenili stari, a svaki vam dan izgleda isto, može vam se učiniti da se apsolutno ništa ne mijenja i da dugo stojite na mjestu. Važno je u takvoj situaciji stvoriti situacije kojima ćete se veseliti. Vrijeme nam brže prolazi kad nešto iščekujemo, to je opće poznato, i baš zbog toga trebate si stvarati planove čije ćete ostvarenje jedva dočekati. To će vas, barem donekle, održati poletnima i tjerati da idete naprijed.

Ovisnost o društvenim mrežama

Kad jednom završite s fakultetskim danima, opraštate se od života koji vam je tijekom duljeg perioda bio svakodnevica. Tada vam društvene mreže mogu poslužiti kao sredstvo održanja kontakta s prijateljima i fakultetskim kolegama. Ipak, problemi nastaju kad krenete uspoređivati svoj život sa životima prijatelja. Vidjeti da je jedan kolega pronašao dobro plaćen posao u struci, a drugi upisao doktorski studij zasigurno nije lako ako vi svaki dan posjećujete stranice zavoda za zapošljavanje i različite oglasnike u potrazi za poslom. Ipak, društvene mreže možete okrenuti u svoju korist. Počnite pratiti stranice i grupe koje imaju veze s vašom strukom, učlanjujte se u različite zajednice i povezujte s ljudima koji vam mogu pomoći u potrazi za poslom. Također, na društvenim se mrežama često i oglašavaju različita otvorena radna mjesta. Možda vas posao čeka baš tamo.

FOTO: Pixabay

Iako se u trenu kad dobijete diplomu u ruke pozdravljate sa životom koji je godinama bio vaše sigurno utočište, ono što tek slijedi ne mora uopće biti loše. Važno je da na sve što vas čeka gledate s pozitivom i da date sve od sebe da vam bude dobro. Jer kako si učinite tako će vam i biti.

Komentari na članak

Vezani članci

Growww 2015 OnBoarding Days

Growww 2015

Održani OnBoarding Days za 200 mladih diplomanata iz 11 zemalja

Growww je namijenjen svim diplomantima koji svoju karijeru žele započeti u multinacionalnoj kompaniji i interkulturalnom okruženju, uz mentorsku podršku najboljih profesionalaca iz MOL Grupe.

FOTO: i.imgflip.com

Napredak u znanosti

Novi tretman za liječenje depresije

Više od 50 godina smatralo se da je depresija uzrokovana nedostatkom kemijskih tvari, neurotransmitera, koji prenose signale među stanicama u mozgu. Nova istraživanja pokazala su drugačije rezultate.

youth unemployment

Ni vani nije tako savršeno

S diplomom teže do posla u EU

Dvanaesti kvartal za redom hrvatsko je gospodarstvo u padu. EURES, Europska služba za zapošljavanje, donosi podatak da su Hrvati treća nacija po broju poslanih životopisa na njihovu adresu.

Strah

Deep Dark Fears

Imate bizaran strah? Pogledajte ovu fotogaleriju!

Američki umjetnik ljudske strahove pretvara u stripovska remek-djela.

American Public University

American Public University

Upoznajte prednosti i mogućnosti online studija i dobijte američku diplomu

American Public University pruža kvalitetno obrazovanje po razumnim cijenama, a s online studijem možete se upoznati 16. travnja, u KGZ-u na Odjelu za djecu i mladež.