LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DOBAR IZBOR ZA ZELENE LJUBIMCE

Vodu u kojoj kuhate jaja nipošto ne bacajte u odvod, korisna je i puna nutrijenata

Vodu jednostavno ohladite i koristite se njome kako biste zalili biljke, no pritom pazite da je voda dovoljno ohlađena kako ne biste oštetili korijenje biljaka.

Vodu jednostavno ohladite i koristite se njome kako biste zalili biljke, no pritom pazite da je voda dovoljno ohlađena kako ne biste oštetili korijenje biljaka.

Kuhanje jaja uobičajena je praksa u mnogim kućanstvima diljem svijeta. Međutim, mnogi od nas zaboravljaju vrijednost vode u kojoj su se kuhala jaja, stoga se preporučuje da tu vodu ne bacamo u odvod. Preporuka je, jednostavno, koristiti se njome kao prirodno gnojivo za svoje biljke, a razlog tomu je što ta voda ostaje bogata hranjivim tvarima, posebice kalcijem koji je važan nutrijent za razvoj vaših biljaka.

Ljuske jajeta sadrže velike količine kalcija, oko 380 mg po gramu, a dio ovog kalcija ispire se u vodu tijekom kuhanja jaja. Kalcij je važan nutrijent za biljke jer jača ćelijske zidove, aktivira enzime i povećava otpornost biljaka na bolesti, a iako nedostatak kalcija u prirodi nije uobičajen, može se pojaviti u zemlji koja je kisela, što je pojava upravo u hortikulturi.

Naime, simptomi nedostatka kalcija mogu biti izgorjeli vrhovi listova, žutilo lišća i usporen rast biljaka, a upravo voda poput ove može pomoći da biljci date potrebno prirodno gnojivo koje će to spriječiti.

Vodu jednostavno ohladite i koristite se njome kako biste zalili biljke, no pritom pazite da je voda dovoljno ohlađena kako ne biste oštetili korijenje biljaka.
FOTO: UNSPLASH