Iz Stuttgarta s ljubavlju

Studiraj u Europi: Upoznaj se s konceptom dualnog studiranja

Stuttgart prospekti

Iako naš obrazovni sustav poznaje samo redovno i izvanredno studiranje, model dualnog studiranja mogao bi se smjestiti između ta dva pojma.

Sve je više studenata iz Jugoistočne Europe koji bi htjeli studirati na prestižnim europskim sveučilištima i visokim školama. Mobilnost i studentske razmjene zadnjih su godina vrhunski organizirane, no semestar ili dva na razmjeni nekad nije dovoljan za studente koji bi htjeli duže vrijeme provesti u europskim prijestolnicama.

Ono što najčešće koči studente da se odluče za takav pothvat jesu financije. Studiranje u njemačkim ili britanskim gradovima teško može podnijeti prosječan roditeljski budžet (s obzirom na standard RH), a s obzirom na ograničenja satnice koju strani studenti smiju odraditi, nije dovoljno za pokrivanje svih troškova.

Ipak, postoji vrlo dobra alternativa za uobičajeno studiranje koja je za studente i srednjoškolce „plitkog džepa“ idealan model studiranja – dualno studiranje.

Da postoje vrlo dobre mogućnosti za studiranje u bilo kojoj državi na svijetu, pokazuje primjer Njemačke, Austrije i Švicarske. Iako naš obrazovni sustav poznaje samo redovno i izvanredno studiranje, model dualnog studiranja mogao bi se smjestiti između ta dva pojma.

Dualno studiranje je način obrazovanja u kojem je postotak prakse i predavanja potpuno jednak, što omogućuje odličnu pripremljenost za tržište rada i vrlo dobru poslovnu perspektivu. Dualno studiranje odvija se u suradnji između fakulteta koji provodi dualno studiranje i dualnog partnera, tj. tvrtke. Takvo studiranje odvija se turnusno - mjesec dana odlazite u tvrtku na posao, a mjesec dana provodite na predavanjima.

Unutrašnjost
 
FOTO: Marijana Bičvić
 
 

Po završetku dobivate diplomu koja je jednako vrijedna kao i diploma „uobičajenog“ načina studiranja, a pri potrazi posla svakako ste konkurentniji jer ste prošli dobar trening za posao kojim ćete se baviti. Dualno studiranje zahtjeva veliku odgovornost i organiziranost, kao i koncentraciju. Na taj se način studenti nauče brinuti za sebe, raspolagati vlastitim novcem i živjeti u europskom gradu. Pored toga nudi suživot s drugim kulturama te pravi budući „okus“ zanimanja za koje se školujete.

U nekoliko koraka do dualnog studiranja

Potraga za fakultetom i tvrtkom

Informacije su dostupne i pregledne, no važna je odluka! Dualno studiranje zahtijeva prije svega organiziranost, ali u konačnici donosi vrlo dobar i pozitivan uspjeh. Prvi koraci su najteži – potraga za smjerom i područjem studiranja vrlo je bitna, stoga treba dobro provjeriti koji smjerovi omogućuju upravo takvo studiranje. Nakon odluke što želite studirati, slijedi potraga za tvrtkom u kojoj ćete obavljati posao. Svakako je bitno da tražite mjesto što prije, jer su mjesta u najboljim i najplaćenijim tvrtkama zauzeta godinu dana prije.

Poslodavac je najbitniji

Na fakultet s mogućnošću dualnog studiranja upisujete se kao redovan student, ali je mjesto za studiranje osigurano tek kada sklopite ugovor s tvrtkom. Budući student potpisuje ugovor o radu (nakon slanja životopisa i motivacijskog pisma te selekcije) s kojim ima zajamčen upis na fakultet s mogućnošću dualnog studiranja. Ovisno o fakultetu, studiranje se odvija kroz mjesečnu izmjenu prakse i predavanja. Nekad se praksa i predavanja izmjenjuju svaki tjedan, a najrjeđe po semestru. U svakoj branši postoje tvrtke s kojima se može sklopiti ugovor o dualnom studiranju - uglavnom su to velike tvrtke, često one koje djeluju u nekoliko država i imaju velik broj zaposlenih radnika.

Prava redovnog studenta

Iako dualno studiranje zapravo označava studiranje uz rad, takav student ima sva prava redovnog studenta. To su razne studentske pogodnosti, jeftinija hrana u menzi i mogućnost stanovanja u studentskom domu. Prosječna cijena doma u europskim gradovima iznosi između 200 i 300 eura mjesečno, dok cijena mjesečne karte varira ovisno o regiji i državi. U nekim njemačkim regijama ona iznosi svega 50-ak eura godišnje, dok u nekim 50-ak eura mjesečno. To svakako treba uzeti u obzir pri donošenju odluke o mjestu studiranja. Dualno studiranje odvija se u malim studijskim grupama, dok vas na poslu usmjerava mentor. Jedna od mana ovakvih fakulteta je to što studenti na dualnom fakultetu nemaju ljetne praznike kao na uobičajenom fakultetu. Poslodavci nude jednomjesečni plaćeni odmor. Često zna biti stresno jer 4 mjeseca redovnih predavanja morate odslušati u manje od 2 mjeseca.

Unutrašnjost fakulteta u Stuttgartu
 
FOTO: Marijana Bičvić
 
 

Studiranje i na engleskom jeziku

Iako za top destinacije za dualno studiranje slove Njemačka, Austrija i Švicarska, bitno je spomenuti da uvjet nije poznavanje njemačkog jezika. Velik broj tvrtki nudi posao na engleskom jeziku, bez obzira što se nalaze u Njemačkoj. Također se i predavanja održavaju na engleskom jeziku. Ponekad to može biti kombinacija kroz koju se mogu usavršiti oba jezika.

Samostalno financiranje kao najveća prednost

Ono što se studentima svakako čini najprimamljivijom prilikom koju nudi dualno studiranje je prednost samostalnog financiranja. Ovisno o vrsti zanimanja i područja, plaću dobivate svaki mjesec, a ona iznosi preko 800 eura na prvoj godini studija. Svake se godine povećava, a ponekad može iznositi i do 1500 eura mjesečno na višim godinama studija.

Jedan od najvećih dualnih fakulteta nalazi se u Stuttgartu. Duale Hochschule Baden-Württemberg slovi kao jedan od najboljih dualnih fakulteta u regiji, a na svojoj internetskoj stranici ima linkove svojih kooperacijskih partnera.

Čini se da studiranje u Europi nikad nije bila jednostavnija i fleksibilniija opcija. Mogućnosti i kombinacija ima, samo je potrebno upisati studij koji će nas stvarno zanimati (ujedno i posao koji želimo raditi), pa će i studiranje dobiti svoj pravi smisao.

Komentari na članak

Vezani članci

16. London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Klub Zona

Sve o britanskim sveučilištima iz prve ruke

– Blagdanski povratak splitskih britanskih studenata prilika je da svoja iskustva, dojmove i preporuke podijele s potencijalnim britanskim studentima.  – najavljuje Tina Alujević.

Studenti

Radionice i probni test za studiranje u inozemstvu

British Council organizira IELTS Days u Splitu i Zagrebu

British Council organizira razne radionice i probni test IELTS koji je potreban svima koji planiraju studirati u inozemstvu na područjima u kojima se nastava održava na engleskom jeziku – bilo da se radi o SAD-u, Europi, Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji ili Novom Zelandu.

Graz

Egzotično i skupo

12 najprimamljivijih lokacija za studiranje u inozemstvu

Ne donosimo vam fantastične programe studiranja, već fantastične ljepote gradova i okolice fakulteta. Stoga, slinite.

Odlazak

Razgovor s Ivanom Flisom, studentom na doktorskom studiju u Utrechtu

Studij u Utrechtu: Profesori studente ne zovu kolegama jer nema krute hijerarhije i igara moći

Ivan Flis iz zagrebačkog Staglišća, dvadesetšestogodišnji ljubitelj knjiga, d&d-a i rasprava u Krivom putu, bivši je student psihologije na Hrvatskim studijima koji je nekoliko mjeseci nakon diplome upisao doktorski studij u Utrechtu.

studenti na okupu

Studiranje u Njemačkoj ili SAD-u

Stipendije i prakse za preddiplomske studije u inozemstvu

Kako vam zvuči studiranje u Njemačkoj ili Americi? Stipendije za preddiplomske studije čekaju na vas!