LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiranje u inozemstvu

Razmišljaš o studiranju u Italiji? Ovo sve moraš znati prije slanja prijave

Troškovi studiranja, uvjeti upisa i potencijalna stipendija najvažnije su stvari koje morate istražiti prije upisivanja fakulteta u Italiji.

Troškovi studiranja, uvjeti upisa i potencijalna stipendija najvažnije su stvari koje morate istražiti prije upisivanja fakulteta u Italiji.

Prije upisivanja fakulteta važno je pronaći informacije poput uvjeta upisa, troškova studija te mogućnosti stipendiranja, to su osnovni koraci koje morate odraditi prije no što pošaljete prijavu, stoji u Instagram objavi IRO-a.

Uvjeti i sam postupak upisa razlikuju se ovisno o vrsti studija i sveučilišta koje odaberete. Ono što vrijedi za sve jest obvezna priznata srednjoškolska diploma, dokaz o znanju talijanskog ili engleskog jezika (ovisno o jeziku na kojem se nastava izvodi), položeni prijemni ispit ili test sposobnosti te viza za studiranje da možete ostvariti pravo na boravišnu dozvolu.

Visina školarine ovisi o tome upisujete li privatno ili javno sveučilište, ali prosječna školarina na javnom sveučilištu iznosi između 900 i 4000 €, a za privatna sveučilišta izdvojit ćete od 6000 pa sve do 20 000 €. No, studenti koji dolaze iz zemalja članica EU imaju nešto nižu školarinu.

Postoji i mogućnost stipendiranja, ovo su neke od stipendija na koje se možete prijaviti: 

1. Stipendije Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije za međunarodne studente.

2. Stipendije Sveučilišta u Bologni: 48 stipendija za međunarodne studente.

3. Stipendije Bocconi: namijenjena međunarodnim studentima koji imaju financijske poteškoće i izvrsne akademske rezultate, te pokriva cjelokupni iznos školarine.

Ovo su neki od savjeta za buduće studente koji se žele okušati u studiranju u Italiji. Potrebne su vam još samo hrabrost i odlučnost.

FOTO: PIXABAY