Praktični savjeti za uspjeh

Smjernice za odabir savršenog mjesta za volontiranje

Volonteri

Odlučili ste početi volontirati i uzbuđeni ste zbog toga, ali niste sigurni kako odabrati pravu aktivnost za sebe? Uz pomoć naših malih savjeta pronaći ćete volontersko mjesto stvoreno za vas.

U Hrvatskoj je u 2015. godini volontiranju posvećeno gotovo 3 milijuna sati. Drugim riječima, članovi različitih organizacija volontirali su 125 000 dana u jednoj jedinoj godini! Volontiranje je neopisivo važno iz mnogih razloga. Osim što služi tome da upoznate samoga sebe i napredujete kao pojedinac, volontirajući upoznajete i druge ljude, unapređujete svoje komunikacijske vještine, učite se prihvaćati različita mišljenja i postajete kvalitetnijom osobom.

Ipak, mnogima je najzanimljiviji aspekt volontiranja činjenica što vam zaista može pomoći pri zaposlenju. Dakle, volontirati svakako treba, međutim, ne bilo gdje i bilo kako. Donosimo vam smjernice koje biste trebali razmotriti prije upuštanja u volonterski posao koji unatoč tome što ispunjava, može biti i stresan ako je loše odabran.

Odaberite nešto što vas zanima

Ako se bojite visine, teško da ćete biti zip line instruktor, no ako ste ovisnik o adrenalinu, prelijetat ćete kanjone više puta dnevno. Na isti način pristupite i izboru organizacije za koju ćete volontirati – odaberite nešto u skladu sa svojim interesima. Ako ste ljubitelj životinja, pomoć je uvijek dobrodošla u azilima za napuštene životinje. Ako volite raditi s djecom, mnoge udruge i tvrtke traže studente za davanje repeticija. Na taj vam se način vrijeme koje odvajate za volontiranje, a ne radi se o neznatnim količinama sati, nikada neće činiti uzalud potrošenim, a, u krajnjoj liniji, volontiranje u sektoru kojim se želite baviti usavršava vaša znanja i vještine koje vam itekako mogu zatrebati ako želite zadiviti budućeg poslodavca. Ako niste sigurni kako se informirati o mogućnostima volontiranja, upišite se u bazu volontera Volonterskog centra Zagreb ili drugog lokalnog centra i dobivat ćete obavijesti o svim volonterskim poslovima koji se nude u vašem području interesa.

FOTO: Pixabay

Istražite o organizaciji kojoj se želite priključiti

Iako vam se može učiniti da nema razloga tome da humanitarna ili neprofitna udruga ima bilo kakvih pravnih ili ekonomskih problema, to nije tako. Udruge moraju ispunjavati razne obveze, a organizatori volontiranja koji ih se ne pridržavaju riskiraju novčane kazne i nemogućnost prijavljivanja na natječaje. Stoga je mudro prije priključivanja nekoj organizaciji istražiti o njezinim prošlim aktivnostima i strukturi. Osim pretraživanja foruma u potrazi za komentarima volontera, koristan može biti i Registar neprofitnih organizacija u kojem se mogu vidjeti svi važni podaci o udrugama.

Procijenite koliko vremena možete posvetiti volontiranju

Entuzijazam volontera ono je što pokreće svijet, no, kao i svaka druga snažna emocija, polagano jenjava. Nemojte pretjerati s količinom obveza koju preuzimate na sebe – organizaciji je važnije znati da ćete moći izvršiti zadatak koji ste odabrali uspješno i na vrijeme negoli da se javite za velik broj aktivnosti i kasnije shvatite da ih nikako nećete moći obaviti. Odredite broj sati tjedno koji možete uložiti u volontiranje i nastojte ga se držati.

FOTO: Pixabay

Pripremite se za motivacijski razgovor

Većina organizacija u sklopu regrutacije novih članova organizira motivacijske razgovore ili traži od zainteresiranih da pošalju motivacijsko pismo i životopis. Osim trikova na koje smo vas uputili, stručnjaci savjetuju i da se ne libite na razgovoru pitati sve što vas zanima. Na taj će način vodstvo organizacije znati da vam je stalo do rada. Ipak, unaprijed provjerite postoji li na stranicama udruge odgovor na neka od vaših pitanja kako ne bi izgledalo da ne znate baš ništa o organizaciji kojoj se želite pridružiti.

Navedite volonterska iskustva u životopisu

U današnje doba, volontiranje je postalo jednako važno, ako ne i važnije, od plaćenog radnog iskustva. Pomalo je i logično, kada bolje promislite, da će na razgovoru za posao grafičkog dizajnera u vašu korist više prevagnuti volontersko dizajniranje internetskih stranica ili plakata negoli zaposlenje u kafiću ili kladionici. Stoga navedite sve svoje volonterske poslove i poslodavci će zasigurno biti impresionirani.

FOTO: Flickr

Budite svjesni svojih granica

Plemenito je željeti pomoći drugima, bilo da se radi o starijim osobama ili o izgladnjelim migrantima na granici. Međutim, valja biti svjestan svojih ograničenja. Ako loše podnosite ljudsku patnju, ako vas previše uznemiravaju neki neugodni prizori koje ćete tamo zasigurno zateći, bolje je ne prihvaćati se takvih zaduženja jer ne znati se postaviti u takvim situacijama ne pomaže ni vama ni drugima. Nisu svi za sve i to je sasvim u redu – da biste učinili društvo boljim, ne trebate rezervirati prvi let za Afriku. Pronađite volonterski angažman koji volite i već ste napravili nešto veoma vrijedno.

Komentari na članak

Vezani članci

Studij prava UK

Zanimljiva ideja studija prava u Velikoj Britaniji

Fakultet vraća pola školarine ukoliko se ne zaposlite 9 mjeseci nakon diplome

Britanski pravni fakultet od jeseni kreće s novom mjerom kojom jamče osiguravanje stručne pravne prakse svojim diplomantima. U suprotnom, bit će im osiguran povrat dijela novca školarine.

Depresivni poslovi

Nezadovoljstvo na poslu

Zanimanja koja najčešće uzrokuju depresiju

Radite li ili planirate raditi ono što volite, manja je vjerojatnost da ćete biti nezadovoljni na poslu. Ipak, uvjeti rada glavni su čimbenici kod pojave depresije.

poslovni outfit1

Formalno odijevanje

Trikovi za dobar poslovni outfit s ograničenim budžetom

Ispunjavati niz pisanih i nepisanih pravila o odijevanju kako za posao tako i za razgovore za posao nije lako. Unatoč tome, uz pomoć par trikova zaista je moguće složiti odlične formalne modne kombinacije čak i ako raspolažete ograničenim budžetom.

12 vikend navika izrazito uspješnih ljudi

Samo za uporne

12 aktivnosti kojima se izrazito uspješni ljudi bave vikendom

Otkrijte tajnu uspjeha Warrena Buffetta, Anne Wintour, Billa Gatesa i mnogih drugih!

meditacija

Meditacija u svakodnevnom životu

Vježbajte mozak, usmjerite misli i pobjegnite od stresa

Istraživanja provedena na Harvardu 2011. pokazuju da se meditacijom povećava gustoća sive tvari u hipopotamusu vašeg mozga koji je odgovoran za bolje pamćenje, učenje i mentalno zdravlje