Intervju s Davorom Gopcem

„Probajte svirati narodnjake, tu je veća lova!“

Akustični Psihomodo Pop

– Na Antivalentinovu u drugom mjesecu svirat ćemo presjek kroz cijelu karijeru tak da će bit i novih i starih stvari. Al pazite se – TURBOKARANJE! – poručuje Davor Gobac.

Zadnjih tridesetak godina Psihomodo Pop žari i pali glazbenom scenom. Slušaju ih mladi i stari, ljubitelji rock glazbe i oni koji to nisu. Uoči nadolazećeg Antivalentinova u Domu sportova, 11. veljače na kojem će nastupati uz Let3, razgovarali smo s frontmenom grupe Davorom Gopcem i prošli kroz zanimljive trenutke Psihomodo Popa.

Više od 30 godina ste na glazbenoj sceni. Što se u tih tridesetak godina bitno promijenilo u Vašoj glazbenoj karijeri i koji biste trenutak nazvali presudnim?

Pa u zadnjih 30 godina promijenilo se to kaj smo postali svakako zreliji i bolji svirači i više ljudi zna za nas jer smo snimili toga gomilu. Mislim, bilo je to lijepih 30 godina, svakako jer smo se bavili starima koje volimo, bavili smo se rock & rollom, nismo radili nekaj kaj bi nam sam platili neg smo radili nekaj kaj bi radili i da nam ne plaćaju. Mislim da se promijenilo to da smo s vremenom postali profesionalci i da sad zbilja imamo dobar zvuk.

Pa ne znam koji je bio taj prijelomni trenutak, bilo ih je više. Prvi prijelomni trenutak bio je kad smo snimili prvu ploču nakon šest godina postojanja i to je zbilja bila ludnica. Onda bi recimo rekli da je nekakav veliki uzlet bio i s Amsterdamom, to se tu pročulo kad smo svirali u Holandiji, pa je onda bilo dobro i sa unpluggedom...pa evo i Donna i tak bilo je tih prijelomnih trenutaka malo više, al mislim da je ovaj kad smo snimili Srebrne svinje nakon rata bio baš odlučujuć da ostanemo u komadu. Tada je Sale otišo iz benda, Kuzma je došo i evo mi postojimo do dana današnjeg.

Imate dug rokerski staž iza sebe, no neki pjevački i svirački utjecaji su zasigurno ostali. Koga rado navodite kao svoje idole?

A mislim, moji idoli su Lou Reed, Ramonesi, Iggy Pop..paaaa Rolling Stonesi, Beatlesi i Doorsi..mislim ja volim sve te bendove pogotvo 60-te, 70-te. Punk rock je vrijeme kad smo imali trinaest godina, to je bila naša prva prava mjuza, iako je moj prvi bend koji sam ikad počeo slušati Beatlesi.

Uspoređuju Vas s Mickom Jaggerom. Što mislite o takvoj usporedbi?

Pa mislim, usporedba s Mick Jaggerom stoji zato što se ja cijeli život bavim rock & rollom i zbilja se ničim drugim nisam bavio. Sve ostalo je bilo usput, to je bio glavni posao, ali što se tiče nekakve zarade ili nekakve profesionalnosti posla ili svjetske popularnosti mislim da se tu zbilja ne mogu uspoređivati s Mick Jaggerom.

Iza sebe imate nastupe po cijelom svijetu, publiku koja Vas voli i sluša. Koji koncert vam je ostao zacrtan u sjećanju?

Pa koncerti koji su mi ostali za pamćenje svakako su Zagreb Rock Forsis kad smo počinjali u velikoj dvorani Doma sportova i svirali s Filmom, Prljavcima i Parnim valjkom kao četvrti veliki zagrebački bend, to je bilo negdje 88-e. Onda svakako nastupi s Ramonesima, Iggy Popom .Bilo je tu i par odličnih unplugged svirki, par novih godina je bilo suludo..zbilja je to teško izdvojiti. Imali smo zbilja dobrih trenutaka i koncerata, pogotovo ovaj za 30 godina postojanja.

Psihomodo Pop je prvi bend s područja bivše države koji je svirao na MTV-u. Možete li istaknuti neku anegdotu iz tog razdoblja?

Pa da, mislim mi smo prvi koji su se kao pojavili na MTV-u i zbilja smo bili tamo i družili se sa Marcelom Van Tiltom koji je imao svoju emisiju, on je bio voditelj na festivalu na kojem smo svirali. Anegdotu? A kaj ja znam, pa oni su mislili da smo mi iz Amsterdama pa kad su vidjeli da smo došli s kombijem iz Zagreba pali su u nesvjest. Nisu baš bili ni ziher di je taj Zagreb.

FOTO: Dallas Records

Pratite li domaću rock scenu? Možete li navesti neke mlade bendove koje rado slušate i s kojima je bio gušt surađivati? Što možete poručiti mladim bendovima koji sanjaju o rock'n'roll karijeri?

Pa radio sam u nekim žirijima za demo bendove, ima solidnih bendova. Ne bih sad izdvajao „ovaj mi je baš drag il onaj“ . Ti neki bedndovi koje ja danas volim, a mislim da su novi, već imaju i ploče i CD-ove tak da nisu to više ni demo bendovi. Kaj bi reko mladima? Pa probajte svirat narodnjake, tu je veća lova.

Osim glazbe, bavite se i slikanjem. Otkud crpite inspiraciju?

Slikam otkad znam za sebe, još kao klinac sam počeo crtat. Inspiracija mi je od crtića do stvarnog života, od neke ideje kaj mi padne na pamet pa već vidim u glavi sliku do tog kad sjednem za prazni papir počnem čačkat po njemu i onda neki put ga bacim u smeće, a neki put bome i ne jer nego ispadne ODLIČNO djelo.

Kao mladić, željeli ste postati policajac, arhitekt, no postali ste rock ikona. Što biste radili da se zvijezde nisu ovako posložile?

Da se zvijezde nisu tak posložile, što bi radio? Pa vjerojatno nešto drugo.

Čajevi, treninzi i rokenrol. Kako spajate te naizgled nespojive stvari?

Pa kad me već pitate za čajeve, treninge i rock & roll, evo pitali ste me za i Jaggera pa on je istaknuti član rock & rolla koji trenira već, mislim 40 godina, a kao i svi moji kolege recimo u Americi, većina njih je svakodnevno na treninzima jer to su velike turneje i to treba izdržati. Uostalom, jebeš rock & roll bend koji nema energije na bini, a da bi imali energije pa valjda trebaš bit i kondicijski okej. Ne moraš zapravo, al je bolje ak jesi i to je spojivije nego što se čini. Ako treniraš bolje ćeš svirat, bolje ćeš skakat po bini. A čajeve, ja volim pit čajeve jer mi se sokovi gade, a alkohol sam prestao pit.

Može li rocker otići u mirovinu?

Rocker može otić u mirovinu kad umre. Ali evo, Ramonesi su otišli u mirovinu, Johny Ramone je kad je izračunao da su zaradili dovoljno love otišli su u mirovinu tamo 96-e, 97-e, adios amigos i onda su nažalost svi pomrli poslije toga zato bolje ne ić u mirovinu... tek kasnije.

Što danas slušate? Jeste li ostali vjerni starom zvuku ili neprestano istražujete?

Danas s 53 godine slušam sve, slušam sve svoje stare favorite, a slušam i nove. Slušam sve vrste muzike koje mi se sviđaju, a najviše volim naravno rock& roll, blues, punk.

Uskoro nam se bliži Valentinovo, dan zaljubljenih u kojem se ženama obično nešto daruje. Na koji način ste odlučili obradovati svoju suprugu?

Pa za Valentinovo ću obradovat suprugu time što cijeli dan neću bit doma pa ju niko neće gnjavit.

Svirate na velikom spektaklu u zagrebačkom Domu sportova vrlo provokativnog naziva AntiValentinovo2: Ništa ljubav, turbo karanje! Što možemo očekivati od Psihomodo Popa? Starije hitove ili ponešto čarolije novijih albuma?

Na Antivalentinovu u drugom mesecu svirat ćemo presjek kroz cijelu karijeru tak da će bit i novih i starih stvari. Al pazite se – TURBOKARANJE!

Komentari na članak

Vezani članci

Narednik Lobanja i Vod Smrti

Vintage Industrial Bar

Narednik Lobanja slavi „10 godina ničega“ na Good Vibrationsu

Narednik Lobanja i Vod Smrti stižu ponovo u Vintage nakon sjajne prošlogodišnje promocije albuma „Nitko neće preživjeti“.

Balašević

Đorđe Balašević ponovno oduševio Zagreb

Pričat će deca o svetlima Lisinskog!

Zanesena publika puna četiri sata uživala je u pjesmama i anegdotama jednog od najvećih glazbenika s ovih prostora, panonskog mornara - Đorđa Balaševića.

The Dire Straits Experience

The Dire Straits Experience

Originalni član Dire Straitsa priprema ultimativno glazbeno iskustvo u Zagrebu

Chris White, koji je postao onaj prepoznatljivi zvuk saksofona u Dire Straitsima, pokrenuo je projekt koji rasprodaje dvorane diljem svijeta. Zagrebački koncert najavljen je za 24. listopada.

FOTO

Studenti kreativci – predstavljamo Luku Vukovića

„Na sve sam naučio gledati drugačijim očima“

Student Programskog inženjerstva Luka Vuković poznat je po fotografiji, hobiju koji uspješno pretvara u posao. Luka u svakodnevnim trenutcima pronalazi mnogo toga lijepog i posebnog, što u fotografiji dobije dodatni smisao i poruku.

Goran Vlaović

Best of

Foto, blic intervju: Facebook stranica ''Vlaoviću, ne seri''

Jedna je stvar za vrijeme svjetskog prvenstva zanimljivija od utakmica, a to je Facebook stranica Vlaoviću, ne seri. Provjerite fotogaleriju the best of objava.