Akademski pjevački zbor „Strossmayer”

Osječki akademski zbor traži nove članove; evo zašto im se morate priključiti

Notni zapisi
https://pixabay.com/photos/choir-singing-song-book-notenblatt-408422/

Kada pjevate, makar samo pod tušem, umanjujete stres i poboljšavate svoje raspoloženje. Kada ste student, često ste pod stresom i nervozni. Zašto onda ne iskoristite priliku i priključite se Akademskom zboru „Strossmayer” te zapjevate za sebe i svoj gušt?

Pjevački zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku otvara sezonu upisa novih članova. Sve zainteresirane poziva na probe koje se održavaju ponedjeljkom u 19:30 na Odjelu za kemiju. 

Obratili smo se Akademskom kulturno-umjetničkom društvu Strossmayer i saznali zašto biste im se trebali pridružiti. Svi koji žele i vole pjevati dobrodošli su jer su zabava i odlično društvo osigurani!

– AKUD Strossmayer jedno je od rijetkih mjesta na osječkom sveučilištu gdje studenti mogu biti ravnopravni sa svojim profesorima. Naravno, uvijek postoji određena doza međusobnog poštovanja među članovima zbora, no ovakvo dobno i spolno šaroliko društvo se rijetko može naći. Ono što sve te ljude veže je ljubav prema glazbi i pjevanju. Glazba ima jedan terapijski učinak na one koji glazbu osjećaju. Sudjelovati u stvaranju glazbe samo i isključivo svojim glasom vrlo je moćan osjećaj koji se teško može opisati riječima. – izjavio je Mislav, jedan od članova zbora i ekonomist (26).

Kako kažu, morate imati dobru volju, sluh i glas, no da prethodno glazbeno znanje i nije toliko važno jer se osnovne tehnike pjevanja i disanja mogu svladati u vrlo kratkom roku. Majda Milinović, magistra glazbene pedagogije i voditeljica zbora, ističe kako su upravo dobne i spolne različitosti u grupi uzrok odlične komunikacije, međusobnog slaganja te, posebice, skladnoga, zborskog pjevanja. 

– Za studente je priključenje Akademskom pjevačkom zboru Strossmayer sjajna prilika za produktivno i vrlo ugodno provođenje slobodnog vremena. Članstvo u zboru donosi razvijanje glazbenih sposobnosti i vještina, prvenstveno pjevačkih, ali i stjecanje glazbenih znanja. Osim toga, svakako treba istaknuti da je priključenje zboru sjajna prilika za nova poznanstva i prijateljstva. Na našim je glazbenim pokusima, nastupima i, generalno, svim trenucima koje provodimo zajedno atmosfera uvijek odlična – radna, ali uz zabavu, smijeh i užitak! Članovi su Strossmayera studenti, nastavnici, zaposlenici Sveučilišta te ostali akademski građani.

Program zbora raznovrstan je, obuhvaća djela hrvatskih i stranih svjetski poznatih skladatelja, hrvatske tradicijske božićne pjesme te tradicionalne napjeve drugih nacija te je jedini zahtjev voditeljice zbora redovitost na probama koje se održavaju tek jednom tjedno. Tek kada se približi datum koncerta ili se intenzivno radi na nekom projektu, probe su češće. 

FOTO: privatni album, Strossmayer

I Helena, 22-godišnja studentica biologije, poziva vas na druženje svakoga ponedjeljka. 

– Studenti bi se svakako, iz više razloga, trebali pridružiti našem zboru. Pjevanje se zaista pokazuje kao super aktivnost koja nas rasterećuje, umanjuje stres i pospješuje raspoloženje. Na zborskim susretima imamo priliku upoznati nove ljude iz raznih sfera života. Naravno, neizostavan je dio zborskih pokusa koristan i produktivan rad, ali i druženje uz puno smijeha i zabave. Svakako treba spomenuti i nastupe koji donose jedno posebno iskustvo.

Mislav je zaključio kako se sav uloženi trud isplati jer se vide izrazi sretne i zadovoljne publike, a samim time zbor dobiva najljepšu nagradu – pljesak i mnoge riječi hvale.

– Nesigurnosti, treme i znojni dlanovi samo su neke od nuspojava bavljenja glazbom. No, kad se uđe u dvoranu i kad među publikom nastane muk, a glazba počne, svi problemi ovog svijeta nestaju. 

Komentari na članak

Vezani članci

EFOS

Osijek

Dodijeljene Dekanove nagrade najboljim studentima na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

U cilju poticanja studentske izvrsnosti, Ekonomski fakultet drugu je godinu za redom dodijelio Dekanove nagrade za iznimna postignuća studenata tijekom protekle akademske godine.

Organizatorice Filmske RUNDE

Revija kratkometražnih filmova

Preko 30 nagrađivanih filmova prikazuje ovogodišnja Filmska RUNDA

Vođen kvalitetom, ovogodišnji program Filmske RUNDE donosi selekciju profesionalnih i studentskih filmova nagrađenih na domaćim i međunarodnim festivalima, koji će se napokon zavrtiti i pred osječkom publikom.

Sveučilišna knjižnica u Splitu

Ohrabrivanje studenata

Nagradno putovanje za sudionike projekta "Od studenta do poduzetnika"

Aktivne sudionike dvaju dana održavanja projekta "Od studenta do poduzetnika" očekuje nagradno vikend putovanje u Osijek, u sklopu posjeta Osječkom software cityju.

SZSZG

Javni pozivi

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu traži studenskoga pravobranitelja i članove odbora

Svi zainteresirani trebaju kandidature poslati na e-mail adresu: studentski.zbor@gmail.com zaključno s 15. studenim 2016. godine.

Dječak igra nogomet

Nogoš Igram, Europu Biram

Osječani organizirali niz aktivnosti kako bi potakli glasanje na predstojećim izborima za Europski parlament

Dođite, dobro se zabavite uz mali nogomet i usput naučite nešto novo o Europskoj uniji i njezinim zemljama članicama.