„Advent u Zagrebu”

Nekadašnji predsjednik Studentskog zbora prikuplja simpatije sinjskim uštipcima i soparnikom

Kućica na Adventu_Petar Labrović

Na najromantičnijoj zagrebačkoj adventskoj lokaciji ugostio nas je Petar Labrović, bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Kušali smo njegove sinjske uštipke i poljički soparnik te shvatili zašto cijeli grad bruji o njima.

Treću godinu zaredom zagrebački je Advent proglašen najboljim božićnim sajmom u Europi, što nipošto ne začuđuje njegove brojne posjetitelje. Već je neko vrijeme ponuda istog izašla iz okvira kobasica i kuhanog vina uz pozadinske božićne zvukove.

Kako turisti tako i zagrebački građani prolazeći adventskim rutama tragaju za specijalitetima koji će dodatno začiniti dobar božićni duh. Nakon posjeta novopostavljenim kućicama kod Hrvatskog narodnog kazališta, onima na Zrinjevcu, kao i svim ključnim zagrebačkim destinacijama u ovom trenutku, protegnuli smo noge na Strossmayerovu šetalištu, po mnogima najljepšoj i najromantičnijoj od njih, gdje nas je ugostio ni više ni manje nego nekadašnji predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu – Petar Labrović.

Foto: Boris Kovačev/HANZA MEDIA
 
Ovaj student geologije paralelno s pripremanjem posljednjih ispita na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu okuplja brojne gurmane u blizini Gričkog topa ispred svoje istoimene kućice. U njegovoj su se ponudi uz kuhano vino, rakije i vruće koktele pronašli sinjski uštipci sa slasnim domaćim pršutom i sirom, tradicionalna poslastica s dalmatinskih jelovnika, čijem mirisu nisu odolili ni Nijemci s kojima smo podijelili oduševljenje prilikom kušanja. 

U prilog tome da se ne radi o uobičajenom mjestu za adventsku zabavu ide i činjenica da se ovdje nalazi jelo s liste zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara pri UNESCO-u i Ministarstvu kulture – poljički soparnik. Kako vas malo brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog i miješanog ulja, češnjaka, soli i vode, ispečenih u užarenom kominu i posutih pepelom, mogu dovesti do ekstaze, možete provjeriti i sami.

Foto: Facebook

Komentari na članak

Vezani članci

Antonia Matković Šerić i Aljoša Šerić

Intervju: Aljoša Šerić

Aljoša Šerić iz Pavela: „Prava sloboda je diplomirati i početi privređivati”

Grupa Pavel prošlog je petka održala koncert u Vintage Industrial Baru. Koncert su započeli pjesmom „Autentično osrednji” te nastavlili sa setom starih i novih hitova. Između ostalog, mogli smo čuti pjesme „Tobago”, „Zvončicu može biti sram”, „Ljubav stoljeća” i druge.

Gdje jesti s malo novca?

Studentsko „restorančenje”

Zagrebački restorani za studentski džep

Jeftina i fina restoranska hrana u Zagrebu ti je nadomak ruke čak i ako si student.

Smile emoji

Glazbeno-scensko djelo UFZG-a

„Srećko” putuje do dubrovačkog sveučilišnog kampusa

„Želja nam je prenijeti poruku i pokazati da su se mladi spremni angažirati, uložiti vrijeme i trud bez obzira na satnicu nastavnih kolegija.”

Advent u Osijeku

Kada glamur i nepraktičnost zamijene idilu

Besmisao i kaos obilježili Advent u Osijeku, ništa od studentskih cijena i sadržaja

Mnogi će se složiti da advent u Osijeku nema istu čar kao u protekle dvije godine. Toplu, rustikalnu atmosferu malog, ali smislenog i simpatičnog adventa u Tvrđi prekinula je nekakva nelogična i nesimetrična postava ovogodišnjeg adventa u centru grada. Pitanje je: što promijeniti i kako se vratiti na staro?

Javni prijevoz u Europi

Tino Deželić

U iščekivanju ZET-a studenti dočekali Godota

ZET se još nedavno glupavo neopreznim iskazivanjem podataka na svojoj stranici hvalio kako godišnje preveze gotovo 300 milijuna putnika uz zaradu od oko 320 milijuna kuna. Matematika opet pomaže pri zaključku kako je to u prosjeku malo više od kune po osobi, odnosno da se velik broj ljudi šverca zbog previsoke cijene karata i da bi očito jednako zadovoljavajuć rezultat po ZET bio i da je cijena karte jedna kuna.