„Advent u Zagrebu”

Nekadašnji predsjednik Studentskog zbora prikuplja simpatije sinjskim uštipcima i soparnikom

Kućica na Adventu_Petar Labrović

Na najromantičnijoj zagrebačkoj adventskoj lokaciji ugostio nas je Petar Labrović, bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Kušali smo njegove sinjske uštipke i poljički soparnik te shvatili zašto cijeli grad bruji o njima.

Treću godinu zaredom zagrebački je Advent proglašen najboljim božićnim sajmom u Europi, što nipošto ne začuđuje njegove brojne posjetitelje. Već je neko vrijeme ponuda istog izašla iz okvira kobasica i kuhanog vina uz pozadinske božićne zvukove.

Kako turisti tako i zagrebački građani prolazeći adventskim rutama tragaju za specijalitetima koji će dodatno začiniti dobar božićni duh. Nakon posjeta novopostavljenim kućicama kod Hrvatskog narodnog kazališta, onima na Zrinjevcu, kao i svim ključnim zagrebačkim destinacijama u ovom trenutku, protegnuli smo noge na Strossmayerovu šetalištu, po mnogima najljepšoj i najromantičnijoj od njih, gdje nas je ugostio ni više ni manje nego nekadašnji predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu – Petar Labrović.

Foto: Boris Kovačev/HANZA MEDIA
 
Ovaj student geologije paralelno s pripremanjem posljednjih ispita na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu okuplja brojne gurmane u blizini Gričkog topa ispred svoje istoimene kućice. U njegovoj su se ponudi uz kuhano vino, rakije i vruće koktele pronašli sinjski uštipci sa slasnim domaćim pršutom i sirom, tradicionalna poslastica s dalmatinskih jelovnika, čijem mirisu nisu odolili ni Nijemci s kojima smo podijelili oduševljenje prilikom kušanja. 

U prilog tome da se ne radi o uobičajenom mjestu za adventsku zabavu ide i činjenica da se ovdje nalazi jelo s liste zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara pri UNESCO-u i Ministarstvu kulture – poljički soparnik. Kako vas malo brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog i miješanog ulja, češnjaka, soli i vode, ispečenih u užarenom kominu i posutih pepelom, mogu dovesti do ekstaze, možete provjeriti i sami.

Foto: Facebook

Komentari na članak

Vezani članci

4. Dan otvorenih srca

Zaklada Ana Rukavina

4. Dan otvorenih srca u Zagrebu - daruj krv iz pupkovine i spasi život!

Četvrtu godinu zaredom u organizaciji Zaklade "Ana Rukavina" održat će se Dan otvorenih srca, gdje će se svi zainteresirani građani moći informirati i upisati u Registar donora koštane srži.

https://pixabay.com/en/mulled-claret-wine-cinnamon-972827/

Božićne radosti

Brzi i jednostavni recepti za kuhano vino i punč

Kuhano vino i punč tradicionalna su božićna pića bez kojih je nemoguće zamisliti advent. Brzo su gotovi i vrlo ih je lako pripraviti uz samo nekoliko sastojaka. Postoje različite varijante, s bijelim i crnim vinom ili pak votkom.

pisanje

Četiri besplatne radionice

Udruga Zamisli educira mlade o pisanju projekata

Radionice se održavaju od 1. do 6. ožujka u Informativnom centru za mlade Zagreb, a prijave su otvorene do 28. veljače.

Londonski autobus

Advent u Zagrebu

London u Zagrebu: sjednite u originalni „double decker"

Zagreb je poznat po adventu na Zrinjevcu, ali odsad će imati dva mjesta za doživljaj istog.

Izložba zmija

Čudesan svijet zmija

Najveća izložba zmija u Zagrebu

Čudesan svijet zmija donosi vam najveću internacionalnu izložbu zmija. Preko 100 različitih vrsta ovih egzotičnih životinja možete pogledati u Arena Centru do 26. srpnja.