Kojim putem krenuti

Kako naći dobrog mentora i otvoriti si brojna vrata u budućnosti

Gledanje letka

Tražite mentora za završni ili diplomski rad, ili nekoga tko bi vam pomogao pri odabiru karijere? Donosimo vam savjete kako pronaći onog pravog mentora i kako izvući najbolje za vas iz takvog odnosa.

Mentor. Iskusni savjetnik, pratilac i instruktor. Tijekom odrastanja susreli smo se s različitim ljudima koji su nas vodili i pomagali nam u teškim situacijama, od roditelja pa sve do učitelja i profesora. Čak i na fakultetu smo okruženi ljudima i ekspertima koji su tu za nas iako nam se na prvu tako ne čini. Pronaći pravog mentora i razvijati vezu s njim ili njom nudi mnogo prednosti i potencijalnih prilika.

Mentorstvo je veza u kojoj se ona više iskusna individua ponaša kao savjetnik nekome s manje iskustva. Kao takva, ta je veza dugoročna i fokusirana na poticanje rasta i razvoja učenika. Takav odnos se može razvijati na više razina i u različitim situacijama, no na faksu je uglavnom akademskog i karijernog karaktera. Mentor nas može uputiti kada se dvoumimo oko izbora faksa ili nas pripremiti na ono što slijedi nakon faksa. On, nadalje, može imati veliki utjecaj na život studenta, kako na karijeru tako i na osobnoj razini, što dalje podrazumijeva da je i mentor trebao proći kroz neke životne situacije u kojima se i mi nalazimo kako bi nam dali savjet što i kako nešto raditi ili što bi oni napravili drukčije. Mentori nam također mogu ponuditi bolju perspektivu kada se trebamo odlučiti za karijeru.


IZVOR: Pixabay

Mentorstvo ne bi smjelo biti jednosmjerno i zbog toga si možete slobodno dopustiti da krojite vezu kako vama odgovara i kako biste dobili ono što želite. Mentor može i treba biti vaša podrška, glas razuma ili poticatelj i zbog toga je od velike važnosti imati pristup osobi koja ima uvid u odabir karijere koja vas zanima. Imati jednog mentora, npr. na faksu vas može dovesti do upoznavanja novih ljudi, budućih mentora i profesionalaca, pa čak i potencijalnih poslodavaca.

Sad kad već znate neke potencijalne mentore, važno je i suziti potragu za onim pravim. Zapitajte se kakve kvalitete tražite, treba li to biti neka snažna, oštra osoba jer ipak, mentor bi vam trebao dati uvid u vještine ili iskustvo kakvo se traži u određenom području. Uz iskustvo, postoje određene karakteristike koje čine dobrog mentora dobrim. Među prvima to bi zapravo trebala biti osoba s kojom će te se osjećati ugodno dok razgovarate. Ukoliko vas previše straši njegov položaj, status ili iskustvo, onda će te se osjećati neugodno, osobito kada na red dođu pitanja o sljedećim koracima u vašoj potrazi za karijerom.

Naći mentora možete na mjestima koje posjećujete skoro svaki dan to mogu biti asistenti ili pak profesori koji slijede karijeru koja i vas zanima. Mnogi studenti pak nađu mentora dok obavljaju različite studentske prakse ili poslove, u šefu ili nekom starijem kolegi. Nadalje, možete se pridružiti različitim izvannastavnim aktivnostima, organizacijama ili programima, a možete se napokon i odvažiti i otići na neki događaj ili seminar kako biste upoznali profesionalce koji bi vas možda kasnije i htjeli kontaktirati. Još jedan plus kod pronalaska potencijalnih mentora kroz različite udruge i organizacije je to što se oni mogu usredočiti na vaše savjetovanje kako bi unaprijedili vašu, ali i vlastitu karijeru. Takav mentor vas može savjetovati kako možete unaprijediti vašu karijeru, a koja će opet koristiti udruzi, organizaciji ili pak tvrtci. Ne opirite se kako biste došli do savjetnika koji je u mogućnosti da vas vodi kroz vašu potragu za mentorom.


Foto: ULoop

Najbitnija stvar kako nekoga pitati? Sada kada ste već suzili izbor potencijalnih mentora ili možda pronašli jednoga, kako dalje? Naravno, nećete ga pitati Želite li biti moj mentor?, već bi najbolji pristup bio pitati potencijalnog mentora imaju li vremena naći se s vama i odgovoriti vam na nekoliko pitanja. Samim time ćete možda na neki način pokazati kako ste se već informirali i napravili neke poveznice između njihovog puta i puta kojim vi želite krenuti. Pri kraju sastanka, ne bi bilo loše napraviti plan kada biste se mogli ponovno naći ili kako ćete nastaviti razgovor.

Ukoliko vam se sve ovo čini zastrašujućim, zbunjujućim ili pak suvišnim poslom, imajte na umu kako to radite samo i isključivo radi sebe. Fakulteti su puni potencijalnim mentorima i prilikama, a imati mentora kroz period studiranja osigurava jedinstveno vodtsvo i savjetovanje dok se suočavate s važnim, nerijetko i teškim odlukama. Ubrzo ćete brati plodove ovakvog odnosa, sigurno još dugo nakon diplome zahvaljujući samome sebi što ste se uložili i stvorili takvu važnu vezu.

Komentari na članak

Vezani članci

Zdrava hrana ili junk food

Mini-koraci do zdravlja

Nemate vremena za vježbanje? Smršavite uz ove jednostavne trikove

Ako vam spremanja večere za dan kasnije i svakodnevni odlasci u teretanu zvuče kao nešto što nikada nećete uspjeti uskladiti sa svojim zaposlenim životom, veoma često ćete misliti da nikada nećete uspjeti svoju figuru dovesti do savršenstva.

studenti

Studentski život

Tipovi studenata koje susrećemo na predavanjima

Iako je neupitno da je svaki pojedinac individua za sebe, svaki student će se složiti da postoje određene kategorije studenata na predavanjima.

Mobitel na stolu

Održavanje života elektroničkog ljubimca

Spasite svoj mobitel od kvarova uzrokovanih vodom

Do sada su rijetki znali kako se ponašati u ovakvom slučaju, no uz našu pomoć možda će sada mnogi saznati kako se mobitel još uvijek može spasiti nakon pada u vodu.

Studentica uči

Lakše preživite prvu navalu kolokvija!

4 savjeta za lakše preživljavanje u vrijeme rokova

Vrijeme kolokvija je za mnoge stresno doba. Donosimo vam neke savjete kako ga lakše preživjeti.

Ministar Jovanović

Studentske menze

Javna rasprava o troškovima prehrane studenata

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa otvorilo je javnu raspravu o načinu prikupljanja sredstava za pokrivanje troškova prehrane studenata