Intervju s Roppongi Red i premijera singla

„Jedan dio publike na nas reagira super, a drugi dio nas promatra kao da smo pali s Marsa“

Roppongi Red

Tek se probijaju, a već su odradili svirku s Parovom Stelarom! Premijerno poslušajte drugi singl benda Roppongi Red te provjerite u intervjuu kako izgleda glazbeni „brainstorming“ benda koji ne ovisi o tehnologiji ni o trendovima.

Mrdoguz i dobru energiju ubuduće će servirati novi kolektiv na hrvatskoj sceni – Roppongi Red. Njihov uzlet započeo je nastupom uz bok Parovu Stelaru u Domu sportova te koncertom na izložbi Nikoline Ivezić u Klovićevim dvorima, a što ih dalje čeka otkrili su nam Ms Bing i Daniel iz benda, za čije je ime inspiracija bio glavni japanski grad.

Osvježenje ste i novitet na hrvatskoj glazbenoj sceni, kada ste se okupili i kako?

Ms Bing: Friška smo roba u gradu! Nastali smo pred kojih godinu dana. Najprije smo Danči i ja sviruckali sami, a nakon nekog vremena nam se pridružio Stanislav Kovačić na bubnjevima. Klavijaturistice su nam jinxed, mijenjali smo ih svako malo. Hvala Svemiru, sada imamo Giovu. Backove pjeva naš peti element, Matilda Fatur.

Daniel: Prije nekoliko godina, kad smo se upoznali Ms. Bing i ja, svirali smo jedno drugom neke naše pjesme i dopalo nam se međusobno to što čujemo. Pa smo rekli, moramo napraviti bend! Kasnije smo ga i napravili i prije jedno godinu dana odlučili se njime ozbiljno pozabaviti.

Zovete se Roppongi Red, kako je došlo do ovog imena benda?

Daniel: Ja sam bio nekom prilikom na Japan Arts Media Festivalu u Tokiju koji se održava upravo u četvrti Roppongi. Svidjela mi se atmosfera tog megapolisa, a posebno tog dijela poznatog po internacionalnom flairu i noćnim klubovima. Dodali smo crvenu boju jer podsjeća na ljubav.

FOTO: Julien Duval

Kako kod vas izgleda glazbeni brainstorming? Tko je zadužen za tekstove, tko za glazbu?

Ms Bing: Najčešće to izgleda ovako – dotrčim do Daniela manijakalno vrišteći da imam novi hit, on me smiruje, otpjevam mu melodiju, pročitam tekst i onda nakon kratkog jamminga krećemo u konkretniju razradu stvari. Potom nam treba neko vrijeme da stvar sjedne na svoje mjesto. Voila! Nova pjesma je rođena!

Daniel: Oboje radimo zajedno na materijalima. Najčešće Ms. Bing dođe s nekom melodijom i/ili idejom za tekst, neki put i ja, pa zajedno razrađujemo i oko toga gradimo karakter, aranžmane, dorađujemo melodije, njene tekstove, snimamo, miksamo.

Vi biste se mogli smjestiti pod electro-pop. Što vam se čini, kakav je interes u Hrvatskoj za taj žanr i slične podvrste? Kako zasad publika reagira na vaše stvari?

Ms Bing: Optimistično ću reći da svaka glazba ima svoju publiku. Ne da mi se pisati jadikovke o tome kako je sve više narodnjaka, zabavnjaka i loše glazbe. Zaista vjerujem da to ovisi o tome s čime su ljudi najviše bombardirani i na što ih se navikne. Ako se RH ekipi na pladnju plasira EDM, elektronika, pop glazba (a tu bi mogle pomoći televizije, novinari i raspoloživi medijski kanali), oni će se vrlo lako prešaltati na to ako je zajamčena dobra energija i mrdoguz. Što se tiče reakcije publike, čini mi se da jedan dio reagira super, a drugi dio nas promatra kao da smo pali s Marsa. Super mi je da nas ili vole ili hejtaju, jer svaka sredina je bljutava poput prosječno ohlađene juhe od brokule.

Daniel: Čini se da u Hrvatskoj prevladavaju dvije struje, jedna je srednjostrujaška zabavna primijenjena muzika kakve ima svuda na svijetu i koja nastaje iz ekonomskih razloga, a druga je ta neka gitarska indie glazba koja je uzbudljiva po mom mišljenju zadnji put bila tamo početkom devedesetih. Mi sebe ne vidimo kao striktno žanrovski bend, pokušavamo napraviti prave pjesme koje ne ovise o trenutnom zvuku i tehnologiji, ali, na površini gledano, smatramo taj moderni klupski zvuk vrlo inspirativnim. Ako ništa drugo, bar je dobar provod uz njega.

FOTO: Julien Duval

Imate li u planu ciljati na inozemno tržište?

Daniel: Apsolutno, ali mislim da još nismo spremni. Kada završimo album, i još poboljšamo live set-up, poslat ćemo ga na razne adrese pa ćemo vidjeti hoće li zainteresirati ljude.

Ms Bing: Potpisujem izrečeno. Imamo još mnogooo toga za naučiti prije nego što se zaputimo vanka i ako se zaputimo.

Kakvi su vam zasada planovi?

Daniel: Upravo nam izlazi drugi singl, pjesma Znatiželjno lutam. Imali smo nedavno nastupe, recimo jedan na otvorenju izložbe slikarice Nikoline Ivezić u Klovićevim dvorima, a dan kasnije u klubu AU u Beču. Osim toga, već snimamo i treći singl, a na ljeto se nadamo završiti materijal za album.

S kim biste voljeli surađivati, ovako hipotetski? Vidim vas u super simbiozi s npr. Lollobrigidom, Nipplepeoplom…

Daniel: Apsolutno, zašto ne, sestra mi je svirala neko vrijeme u Lollobrigidi (inače svira u Kimiko). Ipak, sa scene se meni osobno najviše sviđaju Diyala, Abop, Hunting Dogs, Koolade, Neon Lies. S njima bi nam bila velika čast surađivati.

FOTO: Julien Duval

Iza vas je grandiozan koncert s Parovom Stelarom. Kako je došlo do takvog udruživanja snaga i kakve su impresije?

Ms Bing: Dakle, meni se vilica objesila od uzbuđenja kada sam saznala da sviramo kao predgrupa Parovu Stelaru. Prigrlila sam tu činjenicu svim ekstremitetima. Koncert je prošao odlično, tonca bih posebno nahvalila. To je prvi puta da sam actually čula što pjevam i što drugi Roppongići sviraju. Na početku me mučila blaga trtica i smetale su me buce koje sam odabrala kao zanimljiv modni detalj za nastup. Uskoro se trema raspršila, a buce su odbačene te sam ostatak koncerta pjevušila i plesuckala bosonoga. Divno iskustvo!

Daniel: Da, kvantni skok za nas. Iz Mikra u Medici do Doma sportova  hehe. Mi smo se jako dobro zabavili, a posebno nam je draga bila činjenica da nas je baš Parov Stelar odabrao za predgrupu. Njihov menadžer čestitao nam je nakon koncerta, rekao bih ne samo kurtoazno. U backstageu smo i malo popričali s njima, a kako se ja bavim animacijom, pitali su me mogu li animirati njihovog Robija. Vidjet ćemo, možda dođe i do neočekivane daljnje suradnje.

Bendu želimo puno uspjeha, a za kraj donosimo premijeru njihovog drugog singla Znatiželjno lutam.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava „Divine Blindness”

Bajka za odrasle

„Divine Blindness” – predstava o sljepoći bogova premijerno u Zagrebačkom plesnom centru

Priča o tri božice umjetnosti, tri gracije uspavane u vlastitoj ljepoti i odvojene od svjetovnih zbivanja – Melaniji, Estefaniji i Yovaniki, koje bogovi šalju na zemlju kako bi osvježile saznanja o tome što je umjetnost danas, nova je na pozornici Zagrebačkog plesnog centra.

Menza na Cvjetnom

Studenti ekonomije ocjenjuju zagrebačke menze

„U menzi na Agronomskom fakultetu najgora atmosfera, a na FER-u najduži redovi“

Koja menza je najbolja? Koja ima hranu skoro poput mamine? U kojoj se najduže čeka u redu? Ako su vas ova pitanja ikada mučila, sada postoji rješenje. Studenti Ekonomije su se uhvatili posla i za vas recenziraju zagrebačke menze.

Film "Real"

Projekcija u MM centru

U SC-u svjetska premijera filma „Real”, snimanog u New Yorku za vrijeme redateljeva studiranja ondje

U MM centru moguće je besplatno pogledati svjetsku premijeru filma Vibora Krekovića, snimana u New Yorku za vrijeme njegova studiranja u glumačkoj školi The Lee Strasberg Theatre & Film Institute.

Snjeguljica i sedam patuljaka

Na današnji dan

VIDEO: Premijerno prikazan prvi animirani Disneyjev klasik „Snjeguljica i sedam patuljaka“

Mnogi od nas odrasli su na animiranim filmovima Walta Disneya. Prvi film iz njegova studija i ujedno iz SAD-a bio je „Snjeguljica i sedam patuljaka“ zahvaljujući kojem su animirani filmovi postali neizostavan dio filmske industrije te zemlje.

Mirisi

Intervju s čakovečkim rock bendom Mirisi

Nije im u interesu ganjati svjetsku slavu, ali trojica braće polako osvajaju naše prostore

Vrijeme je da upoznate bend iz Čakovca o kojemu će se, kako stvari stoje, pričati još dugo.