Učenje ljeti

Bliže se jesenski rokovi, donosimo savjete za odupiranje prokrastinaciji

d

Možda baš zbog prokrastinacije u lipnju morate učiti po ljeti. Kako i ove nadolazeće ispite ne biste odgodili za sljedeći rok, primijenite ovih par savjeta.

Krećem učiti na sljedeći puni sat. Sljedeći dan. Sljedeći tjedan. Sve su to planovi odgođene realizacije s čijim izvođenjem smo se svi nevoljko suočili. Želimo li akademski uspjeh, ne možemo birati hoćemo li se s njima suočiti ili ne. Možemo jedino odabrati hoćemo li sav naš trud raspodijeliti preko tjedna ili dva prethodna ispitu ili hoćemo li ga nagurati u zadnji dan prije ispita. Ovoj potonjoj odluci još je teže odoljeti ljeti kada se vremena čini toliko prividno puno. Upravo u takvim situacijama, kada se vrijeme čini beskonačnim, najlakše je zavesti se idejom da za sve ima vremena sutra, sve dok sutra ne postane zadnji dan pred ispit. Kako vam prokrastinacija ne bi kraj ljeta učinila još tužnijim, imajte na umu ovih par savjeta kada radite plan za učenje.

Dan unaprijed odredite točno vrijeme za učenje

Dobar dio razloga prokrastinacije je neplaniranje, odnosno planiranje samo par sati unaprijed. Sat za koji smo zakazali učenje uhvati nas nespremne. Stoga, vrijedi dan prije razraditi plan učenja, pošto samim time započinjemo dan imajući na umu da slijedi produktivan dan, te šanse da ćemo opravdanjem kako imaš još vremena prevariti sami sebe u odgađanje obaveza znatno pada.

Riješite se distrakcija

Mobitel, televizija ili bilo što drugo što se nalazi u našem vidnom polju i privlači nam pažnju izvor je ne samo kasnog primanja skripte već i minimalno efikasnog učenja. Sve čime bismo se radije pozabavili, a nalazi se u dometu našeg radnog stola, potencijalna je opasnost. Zato mobitel vrijedi staviti na nečujno, isključiti televiziju i, ako se uči na laptopu, zagasiti sve prozorčiće osim nastavnog materijala.

Podijelite učenje u manje korake

Još jedan čest razlog prokrastinacije je strahovanje kako je zadatak koji je pred nama neizvršiv. Ne želimo se suočiti s njime jer mislimo da ćemo postati još svjesniji naše nesposobnosti. Kada napokon započnemo učiti, paradoksalno otkrivamo kako sve manje znamo o predmetu bavljenja. Kako nas taj strah ne bi nadjačao, vrijedi podijeliti cjelokupni proces učenja koji uistinu jest neizvediv u jednom sjedenju u manje, savladive korake.

Nagradite se

Operantnim uvjetovanjem najbrže je doći do samodiscipline. Nagrada po vašem izboru za mukotrpan proces usvajanja činjenica i podataka osigurat će raspoloženje nakon učenja, osjećaj isplativosti učenja te će povećati šanse da nastavite rutinu učenja umjesto da zapadnete u lijenost.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentska soba 2

Što spakirati, a što ne?

Neophodne stvari za život u studentskom domu

Kako se ne bi dogodilo da sa sobom ponesete hrpu predmeta koji vam neće trebati, a sve korisno zaboravite, odlučili smo brucoše uputiti, a starije studente podsjetiti na popis neophodnih stvari za život u studentskom domu.

Slušalice

Za najbolju izolaciju od svijeta

Pripazite na nekoliko stvari prilikom odabira slušalica

Što označava osjetljivost, maksimum ulazne snage i slični termini, koji će vam pomoći u odabiru slušalica.

Kako izgledati i osjećati se zdravo u samo tjedan dana

Savjeti nutricionista

Kako izgledati i osjećati se zdravo u samo tjedan dana

Donosimo vam savjete nutricionista koji će vam pomoći da od vašeg tijela učinite opaki stroj!

Neuredna soba

Stan koji izgleda kao da znate biti odrasli

Devet savjeta za osvježenje studentskog stana

Student ste koji se upravo uselio u novi stan? Ili ste se odlučili osamostaliti i uživate u slobodi, a čišćenje vam je kada potrpate sve stvari u ormar? Uskoro vam stižu roditelji ili prijatelji? U nastavku donosimo idealno rješenje za uređenje prostora kako bi vaš stan izgledao ozbiljno!

učenje - naslovna

Brzo i bezbolno učenje

Inovativna metoda kojom možete naučiti bilo što u samo 20 sati

Koristeći metodu Josha Kaufmana, u samo dvadeset sati, uz malo dobre organizacije i puno upornosti, možete naučiti ono što želite.