LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poznata slastica

Zbog koronavirusa stradale i Mozart kugle; tvrtka koja ih proizvodi otišla u stečaj

Kompanija Salzburg Schokolade smještena u austrijskom gradu Grödig recentno je stavljena u stečaj, a razlog tomu pridaje se koronakrizi koja je utjecala na redukciju turista, kao i prigoda zbog čega je kupovina okruglih poslastica značajno pala.

Kompanija Salzburg Schokolade smještena u austrijskom gradu Grödig recentno je stavljena u stečaj, a razlog tomu pridaje se koronakrizi koja je utjecala na redukciju turista, kao i prigoda zbog čega je kupovina okruglih poslastica značajno pala.

Austrijska kompanija Salzburg Schokolade ovih se dana unatoč nadolazećim blagdanima suočava s problemom pada prodaje slatkiša među kojima su i znamenite Mozart kugle. Fina slastica u obliku kugle obavijena čokoladom te ispunjena marcipanom od pistacija obloženog nugatom nije više toliko traženi proizvod kao što je običavao biti.

Razlog tomu pridodaje se činjenici da je koronakriza znatno utjecala na smanjenje broja turista u samome gradu, kao i smanjenju događaja poput raznoraznih prigoda i zabava te vjenčanja koja su nerijetko bile razlog kupovina ovih privlačnih delicija. Jednako tako, slastičarnice su često bile zatvorene za turiste.
 

Problem neisplaćivanja radnika


Sama kompanija pala je u stečaj čime je pogođeno 140 radnika, kao i više od 600 vjerovnika, dok dug iznosi oko 27 milijuna eura, a vrijednost imovine oko 23 milijuna eura. Ovaj stečajni proces za povjerenika odabrao je odvjetnika Johannesa Hirtzbergera. Unatoč ostvarenim prihodima posljednjih godina, odnosno dobitima, od 2020. godine korona je značajno pogodila samu tvrtku, napisao je izvršni direktor Christian Schügerl putem e-maila svojim zaposlenicima i poslovnim partnerima te kako se nada da će uspjeti spasiti samu tvrtku. Naime, tvrtka nije u mogućnosti isplaćivati svoje radnike, što je i prethodilo otvaranju stečajnog procesa, izvijestio je Die Presse, austrijske novine sa sjedištem u Beču.
 – Iako je posljednjih godina tvrtka ostvarivala dobit, teško ju je pogodila pandemija. Trenutna blokada i značajno povećanje cijene sirovina, energije, plaća, logističkih troškova i materijala za pakiranje bili su daljnji razlozi. – Izjavio je Schügerl.
Zbog toga radnici možda neće moći biti isplaćeni za studeni kao ni prosinac. Tvrtka je tako savjetovala radnicima da se obrate Radničkoj komori i pozvala se na stečajni fond. Iako su uvoz i izvoz pripomogli prodaji slatkiša austrijske kompanije, kao i pomoć od države, gubitak je i dalje značajan. Zbog toga je početkom tjedna podnesen zahtjev za stečaj.
– Želimo učiniti sve što je moguće kako se ljudi ne bi morali brinuti zbog financija, barem tijekom Božića. – kazao je predsjednik AK Salzburga Peter Eder.


Tradicija duga 124 godina


Znamenita kompanija Salzburg Schokolade osnovana je još 1897. godine u Salzburgu, a ima tradiciju dugu 124 godine. Najveću zaradu kompanija je bilježila nakon Drugog svjetskog rata. Gotovo šest desetljeća kasnije kompanija se preselila u austrijski grad Grödig gdje je ostala i do danas, dok je od 2014. godine u vlasništvu Philipp Harmer Beteiligungs kompanije pri čemu Christian Schügerl stoji kao izvršni direktor manjeg dijela kompanije.

Tvrtka također posjeduje još jednu tvornicu u Češkoj koja nije pogođena stečajem kao ni financijskim gubitkom. Navodi se da je njihova prodaja 2019. godine iznosila gotovo 29 milijuna eura dok za 2020. godinu, podaci o prodaji nisu poznati. Salzburg Schokolade isto tako proizvodi i Real Salzburg Mozartkugel isključivo za američku kompaniju Mondelez. 
FOTO: PIXABAY