LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Top 5 najpopularnijih članaka

Što se najviše čitalo na Wikipediji u 2023.?

Dva od pet najčitanijih članaka na Wikipediji u 2023. godini Europljanima su prilično nepoznati.

Dva od pet najčitanijih članaka na Wikipediji u 2023. godini Europljanima su prilično nepoznati.

Prošlog tjedna, Wikimedia Foundation objavila je popis najpopularnijih članaka na engleskom jeziku na Wikipediji za 2023. godinu. Dva članka na popisu vrlo su neočekivana.
 


VEZANO: Hrvatski Telekom gasi 3G mrežu



Top 5 najčitanijih članaka


Na prvom mjestu najčitanijih članaka na Wikipediji 2023. nalazi se članak o AI chatbotu OpenAI-a, poznatom kao ChatGPT, što nije nikakvo iznenađenje. Tijekom prve polovice godine, između 100 i 400 tisuća ljudi svakodnevno je čitalo o ChatGPT-u. Nakon izazova koji su nastali oko izbacivanja i vraćanja Sama Altmana na čelo tvrtke, broj čitatelja ponovno je porastao, dosegnuvši gotovo 50 milijuna pregleda samo na engleskom jeziku do sada, a ukupan broj pregleda na svim jezicima doseže oko 78 milijuna, prenosi Zimo.

Na drugom mjestu nalazi se stranica Deaths in 2023, s više od 42 milijuna pregleda, pružajući pregled poznatih osoba koje su preminule tijekom godine.

Dok je prvo mjesto bilo očekivano s obzirom na značaj umjetne inteligencije u 2023., treće i četvrto mjesto na popisu prilično su iznenađujuća, pogotovo za Europljane. Treći najčitaniji članak s više od 38 milijuna pregleda bio je posvećen Svjetskom prvenstvu u kriketu, dok se na četvrtom mjestu s više od 32 milijuna pregleda nalazi članak o Premier ligi, no ne engleskom nogometu, već o kriketu u Indiji.

Peti najčitaniji članak bio je posvećen Oppenheimeru, s više od 28 milijuna pregleda, dok je stranica o samom fizičaru Robertu Oppenheimeru zauzela sedmo mjesto, s više od 25 milijuna pregleda.

Cijeli popis najčitanijih članaka u ovoj godini možete pronaći na stranicama Wikimedia Foundationa.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA