LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Wikipedia slavi 23. rođendan!

S više od 2 milijarde posjeta mjesečno, Wikipedia privlači ljude sa svih strana svijeta.

S više od 2 milijarde posjeta mjesečno, Wikipedia privlači ljude sa svih strana svijeta.

Danas obilježavamo Dan Wikipedije - dan posvećen najvećem online izvoru informacija na svijetu. Ovu globalnu platformu  pokrenuo je Jimmy Wales 15. siječnja 2001., a ona i danas omogućuje milijunima ljudi informacije u gotovo svakom području.

Wikipedia je stvorena s vizijom da bude zajednica dijeljenja znanja, gdje skupina volontera, poznata kao "Wikipedijanci," doprinosi stvaranju i održavanju ove besplatne enciklopedije. Iako je u početku bila dostupna samo na engleskom jeziku, danas postoji njezino izdanje na stotinama jezika gdje Wikipedia obuhvaća više od 62 milijuna članaka
 


VEZANO: Najdepresivniji dan u godini utemeljen je na ovoj matematičkoj formuli




S više od 2 milijarde posjeta mjesečno, privlači ljude sa svih strana svijeta. No unatoč brojnim uspjesima Wikipedia nailazi i na brojne kritike. Iako spada među najpopularnije web stranice, u akademskim radovima često je gledana kao nevjerodostojan izvor informacija. Osim toga, neke zemlje, poput Kine, ne dopuštaju njezino korištenje. Kineska vlada provodi strogu cenzuru na internetu pa je tako pristup određenim web stranicama, uključujući i Wikipediu, ograničen.

Wikipedia svoj rođendan slavi svake godine, a neka nas današnji dan podsjeti na  važnost dijeljenja znanja i suradnje.
Sretan Dan Wikipedije!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wikipedia (@wikipedia)

FOTO: UNSPLASH.COM